Događanja / Istaknuta

26. siječnja

Pivo, ples, Winter Sofa, Kopački rit, obilazak vodotornja... Pogledajte što su pripremili slavonski gradovi za Noć muzeja

Pivo, ples, Winter Sofa, Kopački rit, obilazak vodotornja... Pogledajte što su pripremili slavonski gradovi za Noć muzeja
PIXSELL/Adverta

Posjetitelji će imati priliku uživati u predavanjima, izložbama, glazbi, plesu i brojnim drugim sadržajima, i to sve uz besplatan ulaz, čineći Noć muzeja nezaobilaznim kulturnim iskustvom u regiji

Brojne kulturne institucije na području Osijeka i okolice i ove su godine pripremile bogate programe povodom još jedne nadolazeće Noći muzeja koja će se upriličiti sutra, 26. siječnja u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju već devetnaestu godinu zaredom organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a kojoj se svake godine, stoga, priključuje sve više nacionalnih kulturnih ustanova. Njezina su ovogodišnja tema ''Muzeji i nova publika''.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Noć muzeja u gradu na Dravi tradicionalno će obilježiti tri kulturne institucije, a to su Arheološki muzej, Muzej Slavonije i Muzej likovnih umjetnosti. Njima će se još, kao i prethodnih pet godina, pridružiti umjetnička udruga REART, ali po prvi puta i Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš.

Arheološki muzej Osijek
26. siječnja Arheološki muzej Osijek: Noć muzeja 2024.

U Arheološkom muzeju program će započeti u 18 sati, i to dječjim kutkom u kojemu će se najmlađim posjetiteljima na najzabavniji mogući način predstaviti svijet speleologije i arheologije. Djeca će tako dobiti priliku iz prve ruke isprobati raznovrsnu opremu te se dublje upoznati s arheološkim muzejskim eksponatima.

U 19 će sati mag. archeol. Maja Grgurić Srzentić ispričati priču o Velebitu i svemu onome što skriva ta masivna planina, dok će se od 20 do 21 sat upriličiti predstavljanje knjige ''Speleološki objekti slavonskog gorja'', prve ikada napisane na tu temu.

Unutrašnjost Arheološkog muzeja; FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Kustos Arheološkog muzeja Domagoj Dujmić zaključit će program predavanjem o pivu i početcima civilizacije, odnosno o tome kako je uopće nastalo navedeno alkoholno piće te kako je utjecalo na daljnji razvoj društva.

Osim što ćete tijekom večeri moći pogledati stalne postave te kupiti suvenire i publikacije po 20 % nižim cijenama, moći ćete sudjelovati i na još jednoj tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom Winter Sofa koja će do ponoći, uz glazbu DJ-eva, dobar ples i ugodno druženje, zabavljati sve posjetitelje Arheološkog muzeja.

In Da Sofa Watergate
26. siječnja Winter Sofa stiže u Arheološki muzej

Prigodna događanja koja će se upriličiti tijekom Noći muzeja pripremio je i Muzej Slavonije. Kao najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj i vodeća baštinska ustanova na ovim prostorima, navedena institucija ima važnu ulogu u stvaranju publike i oblikovanju stavova pripadnika novih generacija o globalnim temama čovječanstva, ali i u suradnjama s ostalim nacionalnim ustanovama.

Jedna je od takvih suradnji uspostavljena kroz izložbu naziva ''MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO'' koju će biti moguće pogledati i za vrijeme sutrašnje večeri. Riječ je o svojevrsnoj 'kruni' višedesetljetne bliske suradnje Muzeja Slavonije i Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba koji, s obzirom na obnovu svoje zgrade pogođene potresom, trenutno nije u mogućnosti upriličiti spomenuti postav.

Na izložbi će biti prikazani najreprezentativniji predmeti iz zbirki slikarstva, tiskarstva, knjigoveštva, grafičkog dizajna, starijih i novih fotografija, kiparstva, bjelokosti, satova, glazbenih instrumenata, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja.

MUO u Muzeju Slavonije Fotogalerija

Druga je, ali ne manje važna izložba Muzeja Slavonije naziva ''Zbirka skulptura i natpisa'' koja će predstaviti samo dio vrlo bogatog muzejskog fundusa prikupljenog od osnutka institucije 1877. godine do danas. Zbirka se sastoji od 245 muzejskih predmeta koji su tipološki razvrstani na biste, skulpture, malu plastiku, reljefe i spomen-ploče.

Unutrašnjost Muzeja Slavonije; FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Upravo u njezinom izložbenom prostoru odvit će se demonstracija modeliranja u glini prema bistama i plitkim reljefima izloženim u muzeju. Tim će povodom u Muzeju Slavonije gostovati studenti diplomci i umjetnička suradnica Josipa Stojanović s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Kako Arheološki muzej, tako će i Muzej Slavonije prodavati svoje publikacije i suvenire po pristupačnim cijenama.

muzej slavonije izlozba
26. siječnja Muzej Slavonije: Noć muzeja 2024.

U suradnji s lokalnim udrugama, volonterima i Ukrajincima pristiglim u Osijek, bogat će program u ovogodišnjoj Noći muzeja ponuditi i Muzej likovnih umjetnosti.

Osim godišnje izložbe ''Inspiracija'' Društva likovnih umjetnika amatera ''Likar'' te crtanja portreta i gradskih veduta autorica radova s postava talentiranih Ukrajinaca pod nazivom ''Stvarajmo zajedno'', Plesni studio Shine zanimljivim će koreografijama i plesnim koracima prikazati neka od najznačajnijih umjetničkih djela iz muzejskog fundusa.

Također, tijekom cijele će večeri posjetitelji moći sudjelovati u igri potrage za detaljima, pri čemu će najsretniji sa sobom ponijeti neka od muzejskih izdanja. Ako pak budu htjeli zabilježiti trajnu uspomenu iz Muzeja likovnih umjetnosti, moći će se fotografirati s odabranim djelom u postavljenom foto kutku i tako obilježiti prvu od takvih aktivnosti u njegovoj jubilarnoj 70. godini postojanja.

muzej likovnih umjetnosti izložba
26. siječnja Muzej likovnih umjetnosti: Noć muzeja 2024.

Programu ovogodišnje Noći muzeja tradicionalno će se pridružiti i Udruga REART koja će navedene večeri od 19 sati do ponoći u prostoru galerije na adresi Kamila Firingera 3 u Tvrđi, prigodno upriličiti Noćnu izložbu vol. 5.

Osim promocije lokalnih umjetnika i poticanja njihovog stvaralaštva, svrha je izložbe povezivanje i upoznavanje građana s raznolikim konceptima umjetničkog stvaralaštva. Također, postav je prodajnog karaktera, što znači kako kupnjom svakog primjerka podupirete umjetnicu ili umjetnika u daljnjem stvaranju te postajete ponosni vlasnik jedne od izloženih umjetnina.

26. siječnja Udruga REART organizira tradicionalnu Noćnu izložbu povodom Noći muzeja

Ako pak tu večer budete htjeli provesti izvan Osijeka, a i dalje sudjelovati na Noći muzeja, to ćete još moći učiniti u Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš, i to od 16 do 22 sata.

Naime, dvorac Tikveš opremljen je i prenamijenjen u suvremeni multimedijalni centar u kojemu se posjetitelji mogu na edukativan i zabavan način upoznati s prirodnim vrijednostima i fenomenima Parka prirode Kopački rit, ali i s bogatom kulturno-povijesnom baštinom područja. Vodiči će tako, kroz različite priče i legende o navedenom mjestu, učiniti obilazak postava još zanimljivijim.

Prezentacijsko–edukacijski centar Tikveš
26. siječnja Noć muzeja po prvi put i u dvorcu Tikveš

Ulaz će na sve od navedenih manifestacija biti slobodan za sve posjetitelje. Osim toga, od 9 do 21 sat neće se naplaćivati ni ulaz u Vukovarski vodotoranj, pa iskoristite jedinstvenu priliku da besplatno posjetite jedan od najvećih simbola naše domovine.

Uz bogat program predavanja, fascinantnih izložbi, glazbe i plesa, 19. Noć muzeja u Osijeku i okolici obećava nezaboravno kulturno iskustvo koje će zadovoljiti raznolike ukuse posjetitelja. Sjedinjujući arheologiju, umjetnost, povijest, zabavu i obrazovanje, navedena manifestacija i ove će godine pružiti priliku za dublje uranjanje u kulturno nasljeđe regije, ostavljajući neizbrisiv dojam na sve one koji joj se budu pridružili.


Izdvojeno

Reci što misliš!