Vijesti / Regija

Sretan završetak priče

U Pitomači pronađen skupocjeni pas nestao kod Požege, kombijem ga odvezli Romi. Evo kako je lociran

U Pitomači pronađen skupocjeni pas nestao kod Požege, kombijem ga odvezli Romi. Evo kako je lociran
Milan Milinović

Ono što je najviše odlikuje veseo je lavež kada ugleda svoga vlasnika, a što se i dogodilo čim je ušao u dvorište romske obitelji gdje je kujica pronađena

Kada je jučer, 26. travnja, primio poziv iz Veterinarske stanice u Pitomači i čuo da je pomoću čipa identificiran njegov pas pasmine brak jazavčar, 73-godišnjem Milanu Milinoviću iz mjesta Novo Zvečevo pao je kamen sa srca!

Podsjetimo, tri dana ranije on je u požeško-slavonsku policiju prijavio krađu ovoga, inače vrlo vrijednoga psa, no prava je činjenica u tome da pas, kako sam kaže, zapravo nema cijenu. Naime, uz osobine lovačkoga psa, dvoipolgodišnja kujica Buba terapijski je pas i najdragocjeniji je Milinovićevoj kćeri koja je hospitalizirana u njemačkom Augsburgu.

Zatvorena 160 kilometara dalje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Šumar koji se našao u blizini mjesta odakle je odvedena moja Buba u bijelom kombiju vidio je cijeli događaj, no naravno, nije znao o kome je riječ. Pa, kada su me nazvali iz Pitomače koja je udaljena od moga mjesta 160 kilometara, mojoj sreći nije bilo kraja i odmah sam sjeo u automobil i uputio se po nju. Romi koji su je uzeli strpali su je u neku prostoriju i kada me čula, počela je lajati od sreće'', ispričao nam je Milinović, dodajući da su ljudi kod kojih je pronađena tvrdili kako nisu znali da imaju psa u kombiju, a čak su ga upitali, kaže, što će dobiti kao nagradu što je kujica pronađena!

brak jazavčar
brak jazavčar Ukraden pas vrijedan više tisuća eura, policija moli građane za pomoć

Rekao im je, kaže, da im ne da niti jedan cent jer je bilo više nego očigledno da su psa ukrali. Naime, više je nego siguran da kujica ne bi sama prešla put do 160 kilometara udaljene Pitomače, a osim toga, prema opisu šumara koji je i vidio cijeli događaj, bilo je više nego očigledno da su to osobe koje su namamile psa u kombi i odvezle se.

Naravno, čim je Buba skočila svome vlasniku u zagrljaj, vratio se u Novo Zvečevo i kaže kako je prava sreća da kujica nije ozlijeđena. Naime, kako kaže naš sugovornik, nije stvar u skupoj pasmini, već činjenici da je Buba više nego privržena ne samo njemu, već i kćeri koja uslijed moždanog udara boravi u klinici u Augsburgu. 

''Buba je u stanju spavati na njezinim nogama, odnosno ležati ispod kreveta od 11 do 17 sati koliko znamo biti tamo. Inače, išao sam u Centar za rehabilitaciju 'Silver' gdje sam pratio kako obučavaju pse. Tako je i naša Buba svladala vještine terapijskoga psa i vrlo je privržena ljudima. Bio sam zato očajan kada je nestala, ne zbog njezine vrijednosti kao pasmine, već činjenice da nema tih novaca za koje bih je ikome dao. Ona je melem za moju kći, naravno, i za mene, i volimo zajedno piti kavu tako da mi sjedi u krilu cijelo vrijeme i stvarno je pitoma'', priča nam presretni Milinović, kao i to da bi svoju Bubu prepoznao među brojnima.

Zahvalan i sretan vlasnik

Naime, kada je policiji prijavio nestanak, kaže, pitali su ga kako bi je prepoznao. On dobro zna da joj na desnoj nozi nedostaje jedan nokat, ali i da na repu ima zatamnjenu dlaku. No, ono što je najviše odlikuje veseo je lavež kada ugleda svoga vlasnika, a što se i dogodilo čim je ušao u dvorište romske obitelji gdje je kujica pronađena.

brak jazavčar
Požeština i dalje traga za skupim brak jazavčarom Vlasniku je, osim za lov, dragocjen kao terapijski pas za njegovu kćer

Nismo mogli ne upitati hoće li je od sada stavljati na povodac kako ne bi ponovno postala nečija meta. Milinović kaže kako će otvoriti četvore oči, iako obično Bubu zajedno s još jednim hrvatskim ovčarom pusti u krug oko 300 metara gdje se igraju. Tako je bilo i ovaj puta, no privrženu Bubu prevaranti su ipak nasamarili i odveli je u tko zna kojoj namjeri.

''Ne zato što je moja, već je doista lijepa kujica, a uz to vrlo privržena i pametna. No, nisam mogao vjerovati da bi je netko ukrao, iako je takvih slučajeva ovdje bilo, a psi su nerijetko pronađeni i u vašoj županiji. Konkretno, ranije je nestao pas mog prijatelja Željka Šostića koji mi je poklonio Bubu i pas je pronađen u Podgoraču'', kaže nam Milinović koji se, naravno, zahvalio veterinaru koji ga je obavijestio da je kujica pronađena, ali i svima koji su željeli pomoći.

Milan i njegova Buba; FOTO: Milan Milinović

Zahvalna je, bez sumnje, i Milinovićeva kći kojoj će u posjet za desetak dana ponovo doći njezina Buba i oraspoložiti je, a što je cijeloj obitelji, razumljivo, najveća nagrada!


Izdvojeno

Reci što misliš!