Vijesti / Osijek

Aktualno s tržnice

Jagode i rajčice na osječkoj tržnici pojeftinile, a stigli i krastavci

Jagode i rajčice na osječkoj tržnici pojeftinile, a stigli i krastavci
Mirela Belaj/SiB.hr

Iako su ranije bile skuplje, domaće jagode, rajčice i trešnje sada su cjenovno pristupačnije zbog povoljnih vremenskih uvjeta za uzgoj

Provjerili smo stanje na osječkoj tržnici koja je i ovoga četvrtka bogata šarenim proljetnim namirnicama.

Značajno je to što je upravo ovoga tjedna pojeftinilo nekoliko sezonskih namirnica. Među njima su domaće jagode koje već stižu s otvorenih polja, a trenutno na tržnici drže cijenu od dva do 2,5 eura po pola i četiri do pet eura po kilogramu, pojeftinivši za euro. Podizanje i spuštanje cijena proizvoda na tržnici ponajprije ovisi o vremenskim uvjetima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Zna se dogoditi da ostane jagoda od jučerašnjeg dana i nisu potpuno svježe pa im spustimo cijenu. One najpovoljnije voćke ljudi obično kupuju kako bi od njih napravili džem. Hoće li dalje pojeftinjavati, ne znamo, ali teško da će koštati ispod dva eura jer to im je minimalna cijena'', ističe za SiB.hr proizvođačica.

osječka tržnica
Aktualno s tržnice Na tržnici ništa novo, ali ima sve više domaćih jagoda i proljetnog cvijeća

Pojeftinile su i rajčice čija je početna cijena bila pet, a danas iznosi tri do 4,5 eura po kilogramu, ovisno o svojoj vrsti. Primjerice, volovsko srce još uvijek drži cijenu od pet eura budući da je navedena sorta rajčice posebna i tražena zbog svoje sočnosti, srcolikog izgleda i intenzivnog mirisa, dok je hibridna nešto povoljnija.

''Rajčica se grijala sve do prije nekoliko dana, a sada ne mora jer je vrijeme zatoplilo pa smo im odmah spustili i cijenu'', navodi proizvođačica koja inače na tržnici prodaje oko 30 vrsti rajčica, a najviše ih bude u srpnju i kolovozu.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Već se drugoga tjedna na osječkoj tržnici prodaju i trešnje, iako ih još uvijek nema mnogo, odnosno prisutne su isključivo na štandu Vladimira Vranješa. Međutim, to ne sprječava mušterije svih generacija da ih kupuju.

''Jučer ujutro padala je kiša pa ih nismo mogli brati jer je poslijepodne sve bilo mokro. Danas sam na štand tako donio oko 20-ak kilograma trešanja i sve prodao'', kaže proizvođač koji je spustio cijenu navedenoga voća za jedan euro (sada ih prodaje za 2,5 eura po pola i pet eura po kilogramu) i vjeruje kako će ih tijekom sljedećih mjesec dana, koliko im bude trajala sezona, još pojeftiniti.

pileća prsa meso ilustracija
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 7: Juneća juha, pileća prsa s krumpirom i kolač od trešanja

Među novijim se namirnicama ističu tikvice i krastavci koji su na neke štandove osječke tržnice stigli tek prije nekoliko dana, iako se prodaju tijekom cijele godine. Cijena im se kreće od dva do četiri eura po kilogramu.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Iako su ranije bile skuplje, domaće jagode, rajčice i trešnje sada su cjenovno pristupačnije zbog povoljnih vremenskih uvjeta za uzgoj. Dok su neke namirnice stalno tražene, proizvođači su spremni prilagoditi njihove cijene, ovisno o ponudi i potražnji. Uz to, novi proizvodi poput tikvica i krastavaca pružaju kupcima dodatnu raznolikost i bogatstvo namirnica te motivaciju za posjet osječkoj tržnici.


Izdvojeno

Reci što misliš!