SiB Plus / Samo domaće

Brzo i isplativo

Savršena zimnica iz lonca: Isprobajte jednostavni recept za kuhanje domaće rajčice

Savršena zimnica iz lonca: Isprobajte jednostavni recept za kuhanje domaće rajčice
Damir Špehar/PIXSELL

Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke

Rajčica je jedna od omiljenih ljetnih namirnica koju brojni koriste u salatama i kao prilog varivu, dok drugi od nje spravljaju brojna jela poput juhe, sataraša, umaka bolonjez i gotovo svima omiljene pizze. Postoje i oni koji bi ju htjeli samostalno skuhati i spremiti za zimnicu, ali ih zanima proces pripreme.

Iako mnogi nerijetko smatraju kako je kuhanje spomenute namirnice dugotrajno i zahtjevno te, stoga, posežu za kupovnom pasiranom rajčicom, za njega je potrebno samo malo volje, truda i, po mogućnosti, dobrog društva. Također, ako želite skuhati rajčicu, ne morate ju uzgojiti, već je dovoljno kupiti domaći i što zreliji proizvod s tržnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za kuhanje rajčice bit će vam potrebni mali noževi za odvajanje, staklenke, plastične posude, daska za rezanje, grabilica, malo duža kuhača od uobičajene te, naravno, pasirka i veliki lonac. Količinu rajčice koju želite skuhati birate sami, no računajte kako se od jednog i pol kilograma namirnice prosječno dobije oko jedna litra njezina soka. Na 1,5 kilogram rajčice stavlja se otprilike 1,5 žličica soli i 1,5 žličica šećera, a na kraju mogu se dodati začini po izboru kao što su peršin, bosiljak, origano i češnjak.

Prvo rajčicu dobro operite, očistite od nepotrebnih dijelova te razrežite na četvrtine. Nakon stavljanja željene količine rajčice i ostalih navedenih sastojaka u lonac, izgnječite ju te ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike sat i pol do dva, dok se potpuno ne raspadne. Smjesu povremeno promiješajte kako se ne bi zalijepila na dno posude, posebice stoga što se u nju uglavnom ne dodaje voda.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Nakon kuhanja rajčicu propasirajte nekoliko puta, sve dok ne dobijete finu teksturu. Čisti je sok potrebno ponovno skuhati dok se ne dobije željena gustoća, nakon čega se ulijeva u prethodno podgrijane staklenke. Budući da staklo pri visokoj temperaturi brzo puca, treba ih postupno zagrijavati. Najbolje ih je ostaviti na suncu, ali ako ga nema, možete ih zagrijati uranjanjem u kipuću vodu na 10-ak minuta, ili u pećnici na 150 stupnjeva 15-ak minuta.

Prije dolijevanja pasirane rajčice u staklenke, na dno svake pojedine posude stavite žlicu limunovog soka koji djeluje kao prirodni konzervans. Rajčicu sipajte u staklenku tako da ostavite 1,5 cm prostora između nje i vrha kako bi se namirnica tijekom hlađenja mogla dodatno raširiti.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Napunjene staklenke potom zatvorite, prekrijte i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi barem 24 sata. Tako se ohlađena i neotvorena pasirana rajčica u smočnici može čuvati i do godinu dana, dok nakon otvaranja smije stajati u hladnjaku maksimalno pet do sedam dana.

Domaća pasirana rajčica ima brojne prednosti u odnosu na kupovnu. Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke. Skupite, stoga, ekipu, upalite dobru mjuzu i bacite se na kuhanje ove namirnice kojoj je sezona trenutno u punom zamahu!


Izdvojeno

Reci što misliš!