Brzo i isplativo
Savršena zimnica iz lonca: Isprobajte jednostavni recept za kuhanje domaće rajčice
Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke
Rajčica je jedna od omiljenih ljetnih namirnica koju brojni koriste u salatama i kao prilog varivu, dok drugi od nje spravljaju brojna jela poput juhe, sataraša, umaka bolonjez i gotovo svima omiljene pizze. Postoje i oni koji bi ju htjeli samostalno skuhati i spremiti za zimnicu, ali ih zanima proces pripreme.
Iako mnogi nerijetko smatraju kako je kuhanje spomenute namirnice dugotrajno i zahtjevno te, stoga, posežu za kupovnom pasiranom rajčicom, za njega je potrebno samo malo volje, truda i, po mogućnosti, dobrog društva. Također, ako želite skuhati rajčicu, ne morate ju uzgojiti, već je dovoljno kupiti domaći i što zreliji proizvod s tržnice.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Poljoprivredna zadruga TRS projektom je ostvarila adaptaciju proizvodno – poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva
-
lkotestom je u organizmu 27-godišnjaka očitana koncentracija alkohola u iznosu od 2,49 promila, dok je 38-godišnjak odbio alkotestiranje
-
Udruženje stanara grada Osijeka provodi i anonimnu anketu o kvaliteti stanovanja
Za kuhanje rajčice bit će vam potrebni mali noževi za odvajanje, staklenke, plastične posude, daska za rezanje, grabilica, malo duža kuhača od uobičajene te, naravno, pasirka i veliki lonac. Količinu rajčice koju želite skuhati birate sami, no računajte kako se od jednog i pol kilograma namirnice prosječno dobije oko jedna litra njezina soka. Na 1,5 kilogram rajčice stavlja se otprilike 1,5 žličica soli i 1,5 žličica šećera, a na kraju mogu se dodati začini po izboru kao što su peršin, bosiljak, origano i češnjak.
Prvo rajčicu dobro operite, očistite od nepotrebnih dijelova te razrežite na četvrtine. Nakon stavljanja željene količine rajčice i ostalih navedenih sastojaka u lonac, izgnječite ju te ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike sat i pol do dva, dok se potpuno ne raspadne. Smjesu povremeno promiješajte kako se ne bi zalijepila na dno posude, posebice stoga što se u nju uglavnom ne dodaje voda.
FOTO:
Damir Špehar/PIXSELL
Nakon kuhanja rajčicu propasirajte nekoliko puta, sve dok ne dobijete finu teksturu. Čisti je sok potrebno ponovno skuhati dok se ne dobije željena gustoća, nakon čega se ulijeva u prethodno podgrijane staklenke. Budući da staklo pri visokoj temperaturi brzo puca, treba ih postupno zagrijavati. Najbolje ih je ostaviti na suncu, ali ako ga nema, možete ih zagrijati uranjanjem u kipuću vodu na 10-ak minuta, ili u pećnici na 150 stupnjeva 15-ak minuta.
Prije dolijevanja pasirane rajčice u staklenke, na dno svake pojedine posude stavite žlicu limunovog soka koji djeluje kao prirodni konzervans. Rajčicu sipajte u staklenku tako da ostavite 1,5 cm prostora između nje i vrha kako bi se namirnica tijekom hlađenja mogla dodatno raširiti.
FOTO:
Damir Špehar/PIXSELL
Napunjene staklenke potom zatvorite, prekrijte i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi barem 24 sata. Tako se ohlađena i neotvorena pasirana rajčica u smočnici može čuvati i do godinu dana, dok nakon otvaranja smije stajati u hladnjaku maksimalno pet do sedam dana.
Domaća pasirana rajčica ima brojne prednosti u odnosu na kupovnu. Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke. Skupite, stoga, ekipu, upalite dobru mjuzu i bacite se na kuhanje ove namirnice kojoj je sezona trenutno u punom zamahu!
Izdvojeno
-
David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
Reci što misliš!