Vijesti / Osijek

Izazovi u zdravstvu

Na CT u osječkom KBC-u čeka se i po šest mjeseci, a raniji termin dobit ćete u Našicama

Na CT u osječkom KBC-u čeka se i po šest mjeseci, a raniji termin dobit ćete u Našicama
Davor Javorović/PIXSELL

Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga

Dugotrajno čekanje na specijalističke preglede u Kliničkom bolničkom centru Osijek goruća je, ali i izrazito važna tema među građanima. Lista slobodnih termina za različite preglede sve je oskudnija, pa se čekanje na bitne zahvate kod pojedinih pacijenata zna protezati i na nekoliko mjeseci.

Na internetskoj stranici HZZO-a provjerili smo, stoga, prve slobodne termine za najčešće specijalističke preglede te dijagnostičku obradu u osječkom KBC-u. Tako je za gastroskopiju, iza 30. travnja, prvi dostupan datum 28. lipnja, a zatim 1. srpnja, što znači da pacijenti na ovaj pregled u navedenoj ustanovi moraju čekati gotovo dva mjeseca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na kolonoskopiju u istoj bolnici doći ćete na red tek 12. srpnja, odnosno za nešto manje od tri mjeseca, dok ćete MR mozga tamo moći obaviti 11. lipnja i 9. srpnja.

Objedinjeni hitni bolnički prijam  - OHBP Osijek
Hitna nije prečac ozdravljenja Poražavajuće: 80 posto pacijenata koji dođu na osječku Hitnu pomoć nisu hitni slučajevi

Ponešto su bliži termini oni vezani uz operaciju katarakte (mrene) kojoj je prvi slobodni termin u osječkom KBC-u 30. travnja, nakon čega je riječ o 2., 9. i 14. svibnju, što znači da pacijenti moraju čekati manje od mjesec dana na navedeni zahvat. Slična je stvar i s koronarografijom (invazivnom radiološkom metodom kojom se analiziraju žile hranilice srca) koju ćete u spomenutoj ustanovi morati pričekati do 8. svibnja.

Ipak, najgora je situacija s rendgenskim zračenjem, odnosno kompjutoriziranom tomografijom na koju se trenutno u osječkom KBC-u treba čekati i više od šest mjeseci. Tako su prvi slobodni termini za CT abdomena i zdjelice dostupni tek u studenome, točnije 8., 11. i 12. studenoga. Ako želite snimiti samo abdomen, to možete učiniti mnogo ranije u Općoj županijskoj bolnici Našice, odnosno 2., 3., 6., 7. i 8. svibnja, što vrijedi i za CT mozga.

Isti datumi, ali bez 8. svibnja važe i za CT mozga, koljena, šake, stopala, prsnog koša i lakta u spomenutoj ustanovi. Međutim, CT aorte u osječkom KBC-u također ćete dugo čekati, točnije sve do 5. i 26. studenoga.

Suvremeni uređaj Osječki KBC dobio novi PET/CT. Otkrivat će i najmanje tumore

Navedena situacija ne samo da stvara frustraciju među pacijentima i utječe na kvalitetu njihovog života, već može imati i ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje s obzirom na moguće produljenje trajanja bolesti ili komplikacije koje nastaju zbog odgađanja liječenja.

U skladu s time, potrebno je da zdravstvene institucije poduzmu hitne korake prema rješavanju ovoga problema. Osiguravanje većeg broja termina, poboljšanje organizacije i učinkovitosti u pružanju zdravstvene skrbi te ulaganje u dodatne resurse mogu značajno smanjiti čekanja i time osigurati brži pristup potrebnim medicinskim uslugama, čime će se unaprijediti zdravlje i dobrobit građana.


Izdvojeno

Reci što misliš!