Lifestyle / Ostalo

Paprene cijene

Planirate ljetovanje na jadranskoj obali? Evo koliko će vas koštati smještaj i putovanje iz Osijeka

Planirate ljetovanje na jadranskoj obali? Evo koliko će vas koštati smještaj i putovanje iz Osijeka
Duško Jaramaz/PIXSELL

Cijene ljetovanja u popularnim destinacijama poput Istre i Kvarnera te otoka na jugu Jadrana dosežu visoke iznose, a najskuplje opcije su u mjestima blizu Dubrovnika

Dolaskom sve toplijih dana mnogi su Osječani počeli planirati svoje godišnje odmore na jadranskoj obali, kalkulirajući koliko bi ih mogli koštati.

Provjerili smo, stoga, trenutnu ponudu ljetovanja na popularnim stranicama za rezervaciju od sjevera do juga jadranskog priobalja i izračunali prosječne cijene tjednog noćenja u hotelima, kampovima i apartmanima za četveročlanu obitelj u 'špici' sezone (5. – 11. kolovoza), dodavši im troškove putovanja iz Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku odmah da napomenemo da je dosta smještaja u 'špici' već popunjeno i teže je naći nešto po povoljnijim cijenama. Svakako je bolje, ako možete, planiranje ljetovanja i rezervaciju smještaja odraditi početkom godine.

U Istri i Kvarneru cijene ljetovanja penju se i na četiri tisuće eura

Najsjevernije, ali iznimno popularne jadranske destinacije su Istra i Kvarner koji uključuju mjesta poput Rovinja, Umaga i Pule, ali i otoke kao što su Krk, Cres, Rab, Lošinj i Pag.

Smještaj za četveročlanu obitelj (šest noćenja) u mobilnoj kućici s dvjema spavaćim sobama, dvjema kupaonicama, kuhinjom i terasom u Rovinju prosječno ćete u špici sezone platiti više od dvije tisuće eura. Ponešto su jeftiniji apartmani u kojima ćete za tjedno obiteljsko noćenje morati izdvojiti oko 1000 do 1700 eura, dok se cijena tjednog noćenja u rovinjskim hotelima s uključenim doručkom penje i na vrtoglavih četiri tisuće eura. Uglavnom, noćenje za četveročlanu obitelj teško je naći ispod 160 eura.

FOTO: Screenshot/Booking.com

Slična je situacija i na Krku i Pagu, gdje ćete za noćenje u apartmanu ili mobilnoj kućici također prosječno trebati odvojiti više od dvije tisuće eura. Ako budete htjeli prenoćiti u luksuznijem hotelu koji, uz pogled na more, još nudi i bazen, to ćete platiti gotovo od tri do čak iznad pet tisuća eura.

Jeftinije je ljetovanje u apartmanima primorskih gradova

Ništa slabije tražen izbor za ljetovanje nisu ni urbanije jadranske destinacije, odnosno gradovi poput Zadra, Šibenika i Splita te njihova okolica koji nude ipak ponešto jeftinije smještajne jedinice u odnosu na otoke.

Tako ćete u Zadru tjedni smještaj za četveročlanu obitelj u većini apartmana s dvjema sobama, kuhinjom, kupaonicom i terasom platiti od 800 do dvije tisuće eura, ovisno o lokaciji i udaljenosti plaže. Slična je cijena i noćenja u zadarskim hotelima i mobilnim kućicama, no također se može popeti i do nekoliko tisuća eura, ovisno o ponuđenim sadržajima.

FOTO: Screenshot/Booking.com

Cijene tjednog obiteljskog noćenja u splitskim apartmanima kreću se gotovo jednako kao i u Zadru, odnosno od tisuću do dvije tisuće eura, no dostupni su hoteli, stoga, mnogo skuplji. Primjerice, šest noćenja u četverokrevetnoj sobi u pojedinom hotelu u navedenom gradu može vas koštati i do pet tisuća eura.

Ako četveročlana obitelj tamo odabere ponešto luksuzniji smještajni objekt kao što je, primjerice, trosobni apartman s bazenom i pogledom na more, za tjedni smještaj u njemu trebat će izdvojiti i do rekordnih osam tisuća eura.

Najskuplji smještajni objekti na južnim su jadranskim otocima

Približavajući se Dubrovniku, uočavamo kako bogatu ponudu smještajnih objekata u 'špici' sezone imaju i otoci poput Hvara, Brača, Korčule i Mljeta.

Međutim, teško da se u ovo vrijeme tamo mogu pronaći dostupni apartmani koji drže cijenu tjednog obiteljskog noćenja ispod dvije do tri tisuće eura. Dodajmo i kako se, primjerice, luksuznim vilama na Hvaru cijena spomenute vrste noćenja penje i na čak devet tisuća eura, iako je moguće pronaći i ponešto jeftinije opcije.

kupanje plaža more jadran
TRAŽE SE GRČKA, TURSKA... Kamo na more? Jadran postao preskup čak i Nijemcima. Soba u Lisabonu 47 eura, u Dubrovniku najjeftinija 74 eura

Visoke cijene smještaja drži i sam Dubrovnik u kojemu ćete za tjedno obiteljsko noćenje u apartmanima s dvjema spavaćim sobama, kuhinjom, kupaonicom i terasom morati odvojiti od tisuću do dvije tisuće eura. Takvo noćenje u hotelima, kao i u Zadru i Splitu, koštat će vas znatno više, odnosno od tri do šest tisuća eura.

FOTO: Screenshot/Booking.com

S druge strane, važno je napomenuti kako se ispod gotovo svakog jeftinijeg objekta nalaze crvena upozorenja kako su slobodne još samo soba ili dvije, a i očekivano je kako više od 80 % smještajnih objekata u određenom mjestu više nije dostupno na tražene datume. U skladu s time, navedene su cijene privremene, a oni koji vole planirati sve u zadnji čas vjerojatno će proći još i skuplje.

Najjeftinije pak možete proći ako smještaj rezervirate izravnim putem, a povoljnije se njegove opcije mogu pronaći i u oglasima na Facebooku.

baška plaža more turizam
smetaju im poskupljenja Hrvati i ljetovanje: Manje ljudi ide na odmor, a poznato je i koliko ih odlazi van Hrvatske

Do Splita izravnim vlakom 14 sati, a do Dubrovnika avionom 45 minuta

Naravno, treba povesti računa i o najbržim i financijski najisplativijim načinima prijevoza do navedenih lokacija.

Ako, primjerice, želite ljetovati u Istri i Kvarneru, najjednostavnije vam je do tamo doći vlakom ili busom iz Osijeka do Rijeke koji će vas prosječno koštati 50 eura po osobi (u pitanju je povratna karta). Ako putujete automobilom, za gorivo ćete u jednom smjeru trebati izdvojiti bar 70 eura sa cestarinom, dok vas prosječna avionska karta od Osijeka do Krka ili Pule može koštati od 130 do 160 eura po osobi.

zračna luka osijek
promo cijene U prodaji karte za letove iz Osijeka prema Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku

Putovanje do Zadra automobilom prosječno će vas izaći 80 eura sa cestarinom, avionom od 130 do 260 eura (riječ je o povratnoj karti), a autobusom 55 eura po osobi (također povratna karta).

Do Splita se pak iz Osijeka možete odvesti izravnim noćnim vlakom za cijenu povratne karte od 74 eura po osobi, no imajte na umu kako će vam za to putovanje trebati oko 14 sati. Za putovanje automobilom do spomenutog grada morat ćete izdvojiti prosječno 100 eura u jednom smjeru (uz cestarinu), a za jednu povratnu autobusnu kartu 60 eura. Povratna avionska karta od Osijeka do Splita koštat će vas od 100 do 270 eura.

vlak željeznički kolodvor
na more vlakom Ovoga ljeta izravni noćni vlak između Osijeka i Splita

Slična je cijena i leta do Dubrovnika do kojega avionom iz Osijeka možete stići za 45 minuta. Jeftinija je opcija putovanje autobusom (prosječna je cijena povratne karte na navedenoj relaciji nešto viša od 100 eura) ili automobilom (ako želite uštedjeti možete putovati preko Bosne), no u tom je slučaju put mnogo duži.

dolina neretve cesta
kraće i jeftinije Preko Bosne na more: Od Osijeka do Dubrovnika za samo 200 kuna
zračna luka osijek
avionom na more Croatia Airlines uvela direktne letove iz Osijeka za Dubrovnik i Split

Cijene ljetovanja u popularnim destinacijama poput Istre i Kvarnera te otoka na jugu Jadrana dosežu visoke iznose, s najskupljim opcijama u mjestima blizu Dubrovnika. Ipak, urbaniji gradovi poput Zadra i Rijeke pružaju nešto pristupačnije alternative, dok je putovanje do tih destinacija moguće organizirati vlakom, autobusom, automobilom ili avionom, ovisno o vlastitim vremenskim i financijskim mogućnostima.


Izdvojeno

Reci što misliš!