Vijesti / Osijek

Suvremeni uređaj

Osječki KBC dobio novi PET/CT. Otkrivati će i najmanje tumore

Osječki KBC dobio novi PET/CT. Otkrivati će i najmanje tumore
Osijek.hr

PET/CT vrijedan je 2,8 milijuna eura, a služiti će za otkrivanje i najmanjih tumora veličine 1,5 do 2 milimetra

Klinički bolnički centar Osijek dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 milijuna eura. Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara. KBC Osijek je druga javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja nudi ovu uslugu pacijentima.

Tim su povodom osječki KBC u ponedjeljak posjetili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, ministar zdravstva Vili Beroš i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Ivica Mihaljević objasnio je kako riječ o modernom uređaju koji ima mogućnost vrlo brzog snimanja skeniranja cijelog tijela u vremenskom razdoblju od 8 do 13 minuta.

"Imamo sve preduvjete za dobru primjenu ovog uređaja na dobrobit naših pacijenata. Za rano otkrivanje karcinoma, rano otkrivanje metastaza, procjene proširenosti tumora, planiranja operacija i uštede u zdravstvenom sustavu, jer se za onkološke bolesnike izbjegava čitav niz nepotrebnih pretraga. Uređaj je važan zbog toga što je incidencija karcinoma gotovo svih u porastu, a s ovim uređajem možemo otkriti karcinom veličine dva do tri milimetra, ili upalu, bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava. Ponosni smo što KBC Osijek ima ovakav uređaj i što ga može koristiti na dobrobit naših pacijenata", kazao je Mihaljević.

Gradonačelnik Radić rekao je kako KBC Osijek s ovim uređajem staje uz bok zagrebačkom.

"Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske i ministarstvu zdravstva što su prepoznali potrebu Osijeka za ovim uređajem, ali i na Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu vrijednom 22,5 milijuna eura. Otvorili smo ga na Dan grada Osijeka i njime je podignuta razina zdravstvene zaštite u gradu i županiji. Posebno veseli najava izgradnje novog kliničkog bolničkog centra, koja ide planiranom dinamikom i za koju je Grad Osijek u rujnu darovao svoj dio zemljišta. I Grad i Županija svake godine sudjeluju u opremanju osječkog KBC-a iz svog proračuna. Tako smo radili do sada, tako ćemo raditi i ubuduće", poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Anušić ocijenio je da je ovo velik dan za osječki KBC.

"Prvenstveno zbog ovog uređaja koji će spašavati živote, na vrijeme dijagnosticirati tumore, karcinome i rješavati ih. Bitan je i Objedinjeni hitni bolnički prijam, a treća, najbitnija stvar za približno milijun ljudi koji žive na istoku Hrvatske i gravitiraju oko KBC-a Osijek, je novi klinički bolnički centar. U visokoj je fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, čak i raspisati natječaj za izvođača radova. Najveći je to projekt u povijesti istoka Hrvatske, procijenjene vrijednosti 715 milijuna eura. To smo u ovih nekoliko godina dogovorili s ministrom Berošem, bez kojega ne bismo mogli ići u ovaj posao, kao ni bez Vlade RH koja će osigurati kreditnu liniju", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Anušić.

Ministar zdravstva Beroš rekao je kako je uređaj od elementarne važnosti za onkološke pacijente i velika pomoć hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Svojom najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija od svega nekoliko milimetara, ranu detekciju promjena, isto tako i odluku za koju vrstu daljnje terapije se treba odlučiti, koja je metoda optimalna. Omogućava i praćenje bolesnika te ranu detekciju ukoliko bolesnik ne reagira na neku terapiju, što je od osnovne važnosti", istaknuo je ministar Beroš.

Podsjetio je na nabavu 21 uređaja za zračenje linearnih akceleratora, od čega tri uređaja dolaze u Osijek.

"I dalje jačamo zdravstvenu infrastrukturu kako bismo mogli odgovoriti svim zdravstvenim izazovima, a poglavito izazovima onkoloških bolesti. Još u 18. stoljeću građani Osijeka prepoznali su potrebu i tada formirali jednu bolnicu, koja je u tom trenutku bila najveća na jugoistoku Europe. Ova Vlada ima viziju i namjeru sagraditi novi KBC Osijek vrijedan preko 715 milijuna eura i već smo pokrenuli aktivnosti na tom tragu", dodao je ministar Beroš.

Zadovoljstvo novim uređajem izrazio je i obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, rekavši kako županijska uprava osluškuje potrebe KBC-a Osijek.

"Pomažemo u skladu s mogućnostima Županije. U zadnjih pet godina izdvojili smo oko 750.000 eura za opremanje gotovih svih odjela u Kliničkom bolničkom centru. Tako ćemo i nastaviti", naglasio je.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić zahvalio je ministarstvu zdravstva na dodatnim sredstvima za nabavu PET/CT uređaja i poručio kako to nije posljednja investicija na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu zračenja.

"Ove godine nabavljamo i drugi po redu SPECT/CT uređaj i tako zaokružujemo jedan dio dijagnostičkih uređaja koje na raspolaganju ima naš Zavod, što ga uvrštava u najbolje kliničke zavode u Hrvatskoj", rekao je Zubčić.


Izdvojeno

Reci što misliš!