Lifestyle / Ostalo

brojna zanimljiva događanja

U Osijeku otvoren prvi festival otpada u Hrvatskoj - Eco City Waste Fest

U Osijeku otvoren prvi festival otpada u Hrvatskoj - Eco City Waste Fest
Davor Javorović/PIXSELL

Posjetitelji festivala imaju priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

"Grad Osijek ponosan je nositelj dvostruke nagrade Eko Cityja. Jedan od razloga je i taj što je Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik i uzor mnogim gradovima. Osječanke i Osječani odvajaju otpad na kućnom pragu, što je najveći standard u prikupljanju otpada. Također, jedan smo od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali isto tako imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili količine miješanog komunalnog otpada", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na otvorenju festivala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknuo je i da se festival ciljano odvija u tjednu kada se obilježava Dan planeta Zemlje, a da su ključ osječkoga uspjeha u gospodarenju otpadom dobra infrastruktura te savjesni i odgovorni građani, koji već od vrtićke dobi uče o otpadu.

"Osijek grabi krupnim koracima u mnogim segmentima, pa tako i u ekološki prihvatljivom prijevozu. Uskoro će završiti modernizacija tramvajske infrastrukture, dolaze novi niskopodni tramvaj, novi električni autobusi, pročistač otpadnih voda će uskoro okrenuti u rad, a radimo i na ozelenjivanju zelenih površina. Osim što gradimo, isto tako i sadimo i recikliramo i nastavit ćemo to činiti i u budućnosti", dodao je osječki gradonačelnik.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen kazao je kako Osijek ima moderan i cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

"Vidjeli smo infrastrukturu u Osijeku, zaista je puno uloženo i na tome im, kao i na ispunjenju svih ciljeva u dijelu gospodarenja otpadom, čestitam. Današnje događanje se jako dobro nadopunjava, jer je edukacija stvarno bitna. U Fondu imamo slogan ”Krenimo od sebe” i ovo je svakako izvrstan primjer", poručio je Balen i dodao kako je Vlada RH u zadnjih nekoliko godina uložili gotovo 500 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu gospodarenja otpadom diljem Hrvatske.

Čestitke na rezultatima u gospodarenju otpadom uputio je i zamjenik župana Osječko–baranjske županije Josip Miletić ocijenivši kako će i ovaj festival, koji je fokusiran ponajviše na mlade, doprinijeti rezultatima.

Eco City Waste Fest Osijek 2024. Fotogalerija

Igor Pandžić, direktor osječkog komunalnog poduzeća Unikom, rekao je da će u dva dana festival posjetiti sve osječke osnovne škole i vrtići te kroz brojne aktivnosti pokazati kako se odvaja otpad.

"Pokušali smo u dva dana pružiti mnogo aktivnosti i edukativnih sadržaja upravo za sve mlade, jer na toj edukaciji i počiva ovaj rezultat koji imamo u odvajanju otpada", istaknuo je Pandžić.

Uz Unikom, među brojnim izlagačima tu su i GPP, Vodovod, Ukop, Tržnica Osijek i drugi. Festival se prostire kroz cijeli Gospodarski centar. Unutarnji dio uključuje prezentacijske štandove, zabavne, edukativne i interaktivne programe, dok je vanjski dio rezerviran za prezentaciju vozila, strojeva i opreme te žurne službe.

Posjetitelji festivala imaju priliku kuhati s Tomislavom Špičekom, zabaviti se uz Indiru Levak, družiti se s igračima NK Osijek te testirati svoje znanje s Deanom Kotigom. Za dozu adrenalina zadužena je ekipa iz Pannonian Challengea s preskokom preko kamiona za odvoz otpada.


Izdvojeno

Reci što misliš!