SiB Plus / Samo domaće

Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara

Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara
Emica Elveđi/PIXSELL

Ovoga vam petka za nedjeljni ručak predlažemo kombinaciju provjerenih tradicionalnih namirnica s kojima ne možete pogriješiti

U novom kulinarskom receptu ovoga petka donosimo vam neke od tradicionalnih namirnica koje možete ukomponirati u svoj nedjeljni ručak te uživati u njihovom bogatom okusu.

Predjelo: Fritaja

Riječ je o možda na prvu neobičnom nazivu predjela, ali vjerujte kako će vas ovo jelo, s obzirom na sve namirnice koje se koriste u njegovoj pripravi, dovoljno nasititi i istovremeno vam ostaviti mjesta za glavno jelo i desert.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Četiri jaja posolite i izmutite s malo mlijeka. Dobivenu smjesu pospite parmezanom, peršinom i paprom te ju ponovno izmiješajte i pustite da odstoji.

Za to vrijeme pola glavice sitno isjeckanog luka, a nakon toga u istoj tavi i polovicu narezane crvene paprike izdinstajte na maslinovom ulju. U tavu potom dodajte otprilike 200 grama šampinjona koje ćete posoliti i dinstati desetak minuta.

Na sve to prelijte dobivenu smjesu s jajima, mlijekom i sirom. Smanjite zatim vatru na minimum i pustite da se jelo ''krčka''. Pred kraj na njega postavite nekoliko komada mozzarelle i ostavite fritaju da se peče još pet minuta, nakon čega je spremna za posluživanje.

Originalan recept potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Zagrebački odrezak

Izrazito jednostavno mesno jelo za pripravu koje istovremeno može poslužiti i kao dio nedjeljnog ručka zagrebački je odrezak.

Teleći but istucite, posolite te stavite na njega šunku i sir. Odrezak zamotajte i potom uvaljajte u brašno, pa u razmućena jaja i zatim u krušne mrvice. Pržite ga potom na ulju sa svih strana dok ne poprimi zlatno smeđu boju.

Nakon toga, ostavite ga na ubrusu koji će upiti masnoću, a potom ga prelijte limunovim sokom. Odrezak zatim narežite i spreman je za posluživanje, a recept za njega pogledajte ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Gužvara s makom

Pravi je slavonski kolač koji će se besplatno poslužiti Osječanima i na Praznik rada kod katakombi gužvara s makom iliti makovnjača.

Izmiješajte sol, šećer, brašno i suhi kvasac. U sredini smjese napravite udubinu i u nju stavite jaje, omekšali maslac, naribanu limunovu koricu, toplo mlijeko i vodu. Dobiveno tijesto zamijesite i ostavite da se digne.

čobanac
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
svinjski odrezak
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač
puretina s mlincima
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama
pohana piletina krumpir ručak
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom
teletina mladi krumpir salata
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke

Podijelite ga potom na dva ili četiri dijela, razvaljajte, premažite nadjevom od mljevenog maka, zarolajte i stavite u namašćenu tepsiju da se peče 45 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Makovnjača je zatim spremna za posluživanje, a originalan je recept za njezinu pripravu dostupan na poveznici. Naravno, isti vrijedi i za orahnjaču, uz razliku kako se njezin nadjev pravi od mljevenih oraha.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!


Izdvojeno

Reci što misliš!