SiB Plus / Samo domaće

Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama

Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
Damir Špehar/PIXSELL

Slaninu s lukom poslužite kao predjelo sa svježim kruhom i sirom, potom za glavno jelo juneći gulaš i domaću palentu te kasnije štrudlu s jabukama

Za predjelo ove nedjelje predlažemo češnjovku, tradicionalnu slavonsku delikatesu koja se pravi od slanine i češnjaka. Ova ukusna i aromatična kombinacija izazvat će oduševljenje vaših ukućana i dodati pravu slavonsku notu vašem nedjeljnom ručku.

Slanina se nareže na tanke šnite ili ploške, a zatim se svaka od njih posipa sitno nasjeckanim češnjakom koji će dati intenzivan okus i miris. Prije posluživanja, češnjovka se lagano ispeče na tavi bez dodavanja ulja dok ne postane hrskava i ne poprimi zlatno smeđu boju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo jednostavno, ali ukusno predjelo možete poslužiti uz svježi kruh ili sir.

slanina
14 razloga zašto trebate jesti slaninu što češće!

Za glavno jelo predlažemo verziju junećeg gulaša koji će zagrijati srca i želuce vaših gostiju. Pripremljen od sočnih komada junetine te bogatog povrća i začina, navedeni obrok pruža autentičan okus slavonske kuhinje.

Junetina se nareže na kockice i dinsta zajedno s lukom, češnjakom, paprikom, mrkvom, rajčicom i začinima, sve dok ne postane mekana i aromatična. Dodatak bijelog ili crnog vina dat će jelu puninu okusa, a naposljetku se, zajedno s ostatkom sastojaka, skuhaju krumpiri, upijajući sve njihove bogate arome.

Poslužite ga uz svježe pečeni kruh ili domaću palentu za potpuni doživljaj slavonske kuhinje.

sarma
Tradicionalna kuhinja Kiseli kupus, čoravi paprikaš, knedle i posni obroci: Pogledajte kako su se hranili naši stari

Kao desert, nemojte propustiti štrudlu s jabukama, klasični slatki zalogaj koji će zaokružiti vaš nedjeljni ručak. Narezane jabuke, začinjene cimetom i šećerom, umotaju se u hrskavo tijesto, a zatim se peku dok ne postanu mekane i sočne.

Miris deserta koji se peče u pećnici ispunit će vaš dom, stvarajući ugodnu atmosferu i najavljujući slatki završetak obroka. Za dodatni užitak, štrudlu s jabukama poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije.

FOTO: Kristina Stedul Fabac

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!


Izdvojeno

Reci što misliš!