Lifestyle / Ostalo

Relativno povoljno

Provjerili smo koliko studenti plaćaju najam stanova u Osijeku: Ima i onih ispod 200 eura, a pristojni su

Provjerili smo koliko studenti plaćaju najam stanova u Osijeku: Ima i onih ispod 200 eura, a pristojni su
Ivica Benić/SiB.hr

Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova

Poznato je kako i studenti vode bitke s poskupljenjima. Otkako su došli euro i inflacija, navedena populacija gleda gdje će izvući najviše financijske koristi i ušteda, bilo da je riječ o hrani, odjeći, izlascima ili pak materijalima potrebnim za studiranje.

Međutim, cijene najma stanova u Osijeku i dalje su relativno stabilne, barem sudeći prema onome što su nam ispričali naši sugovornici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navedeno posebno vrijedi za one studente koji u unajmljenim nekretninama žive dugo. Među njima je Vedran, student druge godine diplomskog studija osječkog Kineziološkog fakulteta koji s cimerom živi sve vrijeme u istom stanu.

Posljedice inflacije Osječki studenti o poskupljenjima: Manje se izlazi, a domske su sobe skuplje od onih u Zagrebu i Splitu

''Cijena je za obojicu 240, dok nas režije prosječno izađu 90 eura. Otkako se uveo euro, stanarina nam je povišena za svega 20, odnosno deset eura po osobi'', ističe Vedran za SiB.hr.

Slična je situacija i kod Teje, studentice prve godine diplomskog studija na FOOZOS-u. Naime, ona živi s još dvije cimerice u stanu od 80 kvadrata.

''Svaka od nas plaća 140 eura stanarinu i 60 eura režije, tako da nas to sveukupno izađe 200 eura. Međutim, moram reći kako smo prezadovoljne stanom – prostran je i ima sve moguće kućanske aparate'', navodi Tea.

stanovi zgrada novogradnja dgo
Stabilnost tržišta U Osijeku su najtraženiji manji stanovi i kuće, a očekuje se i porast broja inozemnih kupaca

Relativno jeftino prolaze i studenti koji žive sami, pa je tako Ema, studentica treće godine preddiplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment u unajmljenom jednosobnom stanu sve vrijeme te je zadovoljna njegovom cijenom.

''Stanarinu plaćam 170, dok su režije ljeti 50, a zimi oko 80 eura'', opisuje Ema.

9. Studentska roštiljada Osijek 2023.
Nova društvena platforma Otočanin Dominik budno prati studentsku scenu, oduševljavajući i rođene Osječane

S njome se slaže i studentica Tena, no stan ipak plaća po ponešto skupljoj cijeni. U prijašnjem je stanu živjela tri mjeseca u cimerstvu, dijelivši stanarinu od 400 i režije od 200 eura na tri dijela. Sada pak živi sama u novom stanu u kojemu samo stanarinu plaća 200, a režije i do 120 eura.

''Imala sam sreće pa mi je gazda u ovoj akademskoj godini odredio povoljnu stanarinu. Najesen će se useliti i dečko pa ćemo stanarinu plaćati otprilike 350 eura, no režije se ne bi trebale pretjerano izmijeniti'', predviđa Tena.

Unatoč povoljnim cijenama, postoje i studenti koji su imali loše iskustvo s unajmljenim stanom. Jedna je od njih studentica Ana koja je nedavno odselila iz stana u kojemu je boravila više od tri godine.

''Iako sam stan plaćala 170 eura, a prije uvođenja eura 1300 kuna s režijama, gazde su mi stalno dosađivale. Također, budući da se stan nalazio u suterenu, stalno sam imala vlagu u njemu koju nikako nisam mogla ukloniti, a učenje za laptopom katkad mi je bilo onemogućeno jer sam ostajala bez signala i pristupa internetu'', zaključuje Ana.

stambena zgrada osijek stanovi najam
Kupiti ili unajmiti? Cijene najma stanova u Osijeku izjednačene s ratama kredita

Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova. Neki poput Vedrana i Teje bilježe minimalno povećanje stanarine od uvođenja eura, dok oni kao što su Ema i Tena nalaze pristupačne opcije čak i živeći sami.

Ipak, iskustvo poput Aninog podsjeća na izazove s kojima se mogu susresti studenti u potrazi za pravim smještajem, ističući važnost kvalitete prostora iznad cijene.


Izdvojeno

Reci što misliš!