Lifestyle / Ostalo

Novi početak

Ukrajinka o životu u Osijeku: ''Ovo je sada moj dom koji me osvojio ljepotom, zelenilom i otvorenošću ljudi''

Ukrajinka o životu u Osijeku: ''Ovo je sada moj dom koji me osvojio ljepotom, zelenilom i otvorenošću ljudi''
Beauty studio Majestic

Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima

Olga Kovtunets 34-godišnja je Ukrajinka koja živi i radi u gradu na Dravi.

Razlozi njezina preseljenja prvotno uopće nisu bili vezani uz želju za životom u Hrvatskoj, pa tako ni u Slavoniji, nego uz potrebu za pronalaskom posla u bilo kojoj zemlji i izbjegavanje rata u njezinom rodnom Snežnoeu koji tamo traje već deset godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Nisam još znala u koju bih državu mogla otići, niti sam ciljala na Hrvatsku, nego sam samo vodila računa o tome da se negdje zaposlim. Prijatelj me potom upoznao s vlasnikom osječkog salona za uljepšavanje koji mi je pomogao u pronalasku posla, smještaja i osnovnih životnih potrepština, na čemu sam mu neizmjerno zahvalna'', priča nam Olga koja je po struci frizerka.

Legica dana 8.8.2023.

Rad u Osijeku, tvrdi, nije bitno drugačiji od njezinog posla u Ukrajini. Iako je jedno vrijeme radila i u Poljskoj, nije joj se svidio tamošnji mentalitet, što ju je potaknulo na daljnje istraživanje mjesta u kojima bi mogla živjeti. Svoje je mjesto pronašla u gradu na Dravi u kojemu je već gotovo dvije godine.

''Iako sam posjetila brojna mjesta u Hrvatskoj poput Zagreba i Jadrana, po meni je najbolji grad u Hrvatskoj za život upravo Osijek. Osvojio me ponajprije svojom ljepotom – uredan je, čist, sređen, miran te pun parkova i zelenila. Također, ima sve sadržaje za razvoj novog početka, a i sam svakodnevno raste u svakom pogledu'', opaža Olga.

FOTO: Beauty studio Majestic

Osim izbjegavanja rata, Hrvatska je privukla Olgu zbog mentaliteta i cijena sličnih onima u Ukrajini. Međutim, uviđa kako su Hrvati mnogo otvoreniji i prijateljski nastrojeniji, ali ujedno žive mnogo sporije i opuštenije, što je suprotno stalnoj užurbanosti karakterističnoj za Ukrajince.

''Ovdje ljudi žive polako i lagano, dok u Ukrajini stalno negdje trčite i niste usmjereni prema životu, nego isključivo prema poslu. S druge strane, Osijek vam nudi priliku za odmor i koga god od Ukrajinaca pitam kako im je ovdje, svi kažu da im se sviđa. No, jedino je što im je neobično činjenica kako je grad na Dravi relativno malen, zahvaljujući čemu ne morate mnogo vremena trošiti na put. Ja bih, stoga, uvijek radije izabrala život u Osijeku, nego u, primjerice, Zagrebu, pa čak i kada bi mi se ukazala prilika za preseljenjem. Kada sam se vratila s jednog kraćeg putovanja, znala sam da se vraćam svome domu, a to je Osijek'', govori Olga.

Olga s kolegom s posla Ivanom Pelikanom i psom Oskarom; FOTO: Beauty studio Majestic

Unatoč zadržanom izvornom naglasku, u veoma je kratkom roku uspjela naučiti i hrvatski jezik, komunicirajući s lokalnim stanovništvom i kolegama s posla. Budući da su joj poznati slični jezici poput poljskog, ruskog, ukrajinskog i turskog, usvajanje joj onog našeg nije predstavljalo veliki izazov, iako još uvijek ide na instrukcije.

Što se tiče budućnosti, Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima. Uz posao, u gradu na Dravi nastavlja prakticirati i svoje hobije poput teretane, joge, plivanja i šetnji.

FOTO: Beauty studio Majestic

''Već nakon godinu dana shvatila sam da je Osijek mjesto na kojemu želim ostati živjeti te jednoga dana ovdje otvoriti i vlastiti frizerski salon i kupiti stan budući da sam sada u državnom'', zaključuje Olga.

Olgina integracija u zajednicu, uključujući brzo usvajanje hrvatskog jezika i prilagodbu na naš mentalitet, potvrđuju njezinu odlučnost za ostanak u gradu na Dravi u kojemu vidi svoju budućnost otvorenu za ostvarivanje osobnih i profesionalnih ciljeva.


Izdvojeno

Reci što misliš!