SiB Plus / Samo domaće

RECEPT

Skuhajte slavonski grah u kotliću

Skuhajte slavonski grah u kotliću
Marko Mrkonjić/PIXSELL

Što se veća količina graha kuha to će finalni rezultat biti bolji

Nakon što smo vas naučili kako skuhati pravi baranjski fiš paprikaš, vrijeme je da naučite i kako se kuha slavonski grah u kotliću. A  kako je pred nama prvi maj sad je pravo vrijeme za to.

Za razliku od baranjskog fiša, kod kuhanja graha možemo biti puno fleksibilniji što se tiče namirnica koje stavljamo. Prvo trebate odlučiti s kojim grahom ćete kuhati. Naš izbor je bijeli grah.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Večer prije kuhanja ga namočite kako bi se prije skuhao i manje "čuo" nakon konzumacije. Što se tiče normativa, računajte da po osobi ide 5-10dg graha (ovisno o količini mesa koju dodajete). I što se veća količina graha kuha to će finalni rezultat biti bolji.

Za skuhati pravi slavonski grah u kotliću potreban vam je naravno grah i kotlić, ali i
- voda
- luk
- bijeli luk
- korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin)
- suho meso (slanina, buncek, rebra, suhe kosti... po izboru, ne morate sve :))
- kobasice
- domaća pasirana rajčica
- začini: sol, papar, slatka i ljuta domaća paprika, vegeta

Ako imate domaća suha rebra, buncek ili kosti najbolje je da ih prvo prokuhate nekih 20-ak minuta  u posebnom loncu. Buncek narežite na male kockice.

Vraćamo se na naš kotlić u kojeg stavljamo luk i malo ga dinstamo, a zatim dodajemo grah koji smo ranije prokuhali u prvoj vodi, novu vodu, izmiksano povrće i suho meso.

Sad pustimo da se sve krčka i provri na srednje jakoj vatri. Grah ne treba previše miješati, ali opet trebate paziti da vam ne zagori, pa ga je nužno miješati skroz do dna kotlića.

Nakon nekih pol sata nakon što je voda provirila dodajemo začine. Ne treba pretjerivati ni sa soli (suho meso koje ste dodali je već slano), a ne treba ni puno slatke paprike (recimo 1 velika žlica za pola kile graha). Ljute također jako malo dodajemo jer grah nije ni fiš ni čobanac da se ljutina treba dobrano osjetiti, ali s obzirom da kuhamo slavonsku verziju pikantnosti treba biti. Malo popaprimo i dodamo vegete. Uglavnom, sa začinjavanjem oprezno i postepeno. Uvijek je lakše kasnije dodati nego popravljati ako ste pretjerali s nečim.

Što se tiče omjera vode, graha, začina, mesa tu ćete morati od oka i po ukusu. Ali bitno je da kad dodate grah i meso da vode bude nekoliko prstiju iznad, pa u postupku kuhanja dolijevate po potrebi ako vam previše ispari.

Sad možete dodati i nekoliko deci domaće pasirane rajčice.

Namočeni grah kuha se otprilike sat i pol, ali neki se skuha i ranije, a neki kasnije. Ovisno o vrsti. Probavajte zrna i kad vam se počnu raspadat znate da ste pri kraju.

Kobasice dodajte zadnjih 10-15 minuta prije kraja kuhanja narezane na kolutiće.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

I to je to! Uz grah preporučujemo poslužite bilo koju vrstu luka, svježu papriku, kisele feferone i naravno kruh.

p.s. Zapršku u grah u kotliću ne stavljamo, ali ako baš želite možete je staviti pred kraj kuhanja. A grah još možete i zagustiti tako da skuhate krumpir u njemu pa ga pred kraj izvadite, izgnječite i vratite.  A isto možete i napraviti sa zrnima graha koji su se kuhali.


Izdvojeno

Reci što misliš!