SiB Plus / Samo domaće

RECEPT

Skuhajte pravi baranjski fiš i domaću tjesteninu

Skuhajte pravi baranjski fiš i domaću tjesteninu
Borna Jakšić/PIXSELL

Donosimo vam recept za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš i domaću tjesteninu

Za skuhati baranjski fiš paprikaš ne treba vam puno sastojaka. Riba, voda, luk, sol i mljevena paprika. I sve je gotovo u sat vremena, uključujući i pripremu. No opet, koliko god zvuči jednostavno, toliko je opet i teško dobiti konačni rezultat za kojeg možemo reći "e to je pravi baranjski fiš".

Iako će vam majstori kotlića reći kako svatko ima neku tajnu i 'caku', ustvari fiš tajni puno i nema. Najbitniji sastojak, poslije ribe naravno, je da imate dobru domaću mljevenu papriku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zaboravite na kupovnu papriku iz trgovine, a posebno na gotove dodatke za fiš, ovdje vas učimo kako napraviti pravi fiš paprikaš. Naravno, tko želi kuhati s dodatkom neka slobodno kuha, može mu u tome još pomoći i naš kalkulator za fiš. Ali tko želi naučiti kuhati pravi fiš, bez ikakvih dodataka i kalkulatora, neka nastavi čitati.

Za skuhati pravi baranjski fiš paprikaš bit će vam potrebno:
- riba (samo šaran, ali ako možete nabaviti i komad soma ili štuke još bolje. Samo pazite da štuke ili soma ne dodate puno, imaju intezivan okus. Šaran mora prevladavat u kotliću.)
- luk
- voda
- domaća baranjska slatka i ljuta paprika
- domaća pasirana rajčica
- sol

Omjeri:
Na 1 kg ribe ide 1 srednja glavica luka, 1.1l vode i 1 velika žlica (u vrh puna) slatke paprike. Ljutina i sol po ukusu.

Za četiri osobe bit će vam dosta 2 kilograma ribe.

Fiš je najbolje kuhati u otvorenom kotliću i na vatri.

Šarana narežite na potkove; FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Postupak kuhanja fiš paprikaša

1. Ribu očistite (to možete i platiti da vam u ribarnici odrade ako ne želite kod kuće napraviti nered). Zatim ju narežite na potkove. Obvezno provjerite da su iz glave izvađene škrge.
2. Luk nasjeckajte na jako sitno (ili izmiksajte da budete sigurni da vam ne ostanu veći komadi koji se neće stići raskuhati)
3. Stavite luk u kotlić, preko njega posložite komade ribe i sve prelijte hladnom vodom (bitno je da sva riba bude pod vodom)
4. Kuhajte dok voda ne počne ključati
5. Kad proključa dodajte slatku mljevenu papriku
6. Dodajte i malo pasirane rajčice (deci). Također možete dodati i isto toliko bijelog vina.
7. Posolite i zaljutite po okusu (recimo 1 velika žlica soli i pola velike žlice ljute paprike na dva kilograma ribe, ali to svakako morate probavati i dodavati po potrebi)
8. Otkad voda proključa ostaje vam još pola sata kuhanja. Ako kuhate duže riskirate da će vam se riba raspasti
9. Ako dodajete mliječ i ikru ona se ubacuje 15 minuta prije kraja kuhanja. Ali može i bez nje.

Domaća mljevena paprika ključ je dobrog fiša; FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Još nekoliko savjeta koji će vam pomoći skuhati pravi baranjski fiš paprikaš: Kuhajte na malo jačoj vatri, fiš mora ključati dok se kuha. Sastojke u kotliću nikako ne miješajte kuhačom jer će vam se riba raspasti. Samo zavrtite lagano kotlić.

Recept za domaću tjesteninu koja ide uz fiš paprikaš

Za potpuni doživljaj i pravi ukus fiša, obvezno je da ga servirate uz domaću tjesteninu. Vjerujte, velika je razlika ako fiš jedete uz neku kupovnu tjesteninu i ako ju sami radite.

Pripremu domaće tjestenine trebate započeti prije samog kuhanja fiša. Zamijestite tijesto po receptu: za 1 osobu ide 1 jaje i 100 grama bijelog brašna.

Kad počnete mijesiti brašno i jaja u početku će vam se možda činiti da to ne izgleda dobro i da se neće sjediniti, ali to je normalno, nakon nekoliko minuta tijesto će se oblikovati i mijesite još nekih 5 minuta kako bi dobili glatku kuglu. Zatim tijesto stavite u neku posudu, prekrijte i ostavite da stoji minimalno 15-20 minuta.

Postupak izrade domaćeg tijesta za fiš; Ilustracija: PEXELS

Nakon toga tijesto izvadite i valjkom (oklagijom) ga razvucite što tanje možete. Lakše će vam biti ako tijesto podijelite na nekoliko manjih komada pa svaki pojedinačno razvlačite.

Zatim razvučeno tijesto režete na komadiće od cca 5-6 cm dužine i 4-5 mm širine. Ovo je postupak koji vam možete oduzeti malo više vremena pa ako sve sami radite, odradite to prije kuhanja fiša.

Tijesto stavite u kipuću vodu i kuhate kad ispliva na površinu još nekoliko minuta.

I to je to! Skuhali ste fiš i domaću tjesteninu. Dobar tek! :)


Izdvojeno

Reci što misliš!