Lifestyle / Ostalo

Poduzetnici u SiB

Laura Gergelj: Od programerke do knjigovotkinje koja svoj servis želi učiniti vodećim u Europi

Laura Gergelj: Od programerke do knjigovotkinje koja svoj servis želi učiniti vodećim u Europi
Privatna arhiva

Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja i u međunarodnim krugovima

Na redu je još jedan članak u okviru serijala krovnog naziva ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' u kojemu svake druge nedjelje iznosimo jedinstvenu priču o pojedinom poduzetniku ili poduzetnici na ovim prostorima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Deseta je naša sugovornica 49-godišnja Laura Gergelj, vlasnica knjigovodstvenog servisa D-Invoice koji već više od pet godina uspješno posluje u centru Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Laura je rođena u Njemačkoj u obitelji gastarbajtera. Osnovnu i srednju školu završila je u Hrvatskoj i Mađarskoj, nakon čega je magistrirala na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te stekla zvanje diplomirane informatičarke.

Tvrtku za programiranje prenamijenila je u knjigovodstveni servis

U toj je struci i započela svoju poslovnu karijeru, i to predavanjem u Ekonomskoj školi u Požegi u kojoj se zadržala tri godine. Međutim, nakon toga odlazi u poduzetništvo otvaranjem vlastite tvrtke Dom računala d.o.o. u kojoj je više od dvadeset godina radila kao direktorica, programerka i knjigovotkinja.

FOTO: Studio Kadar

Kako je uvijek bila otvorena za nove životne i poslovne pothvate, a i prepoznavši određene tržišne potrebe, položila je tečaj za samostalnu knjigovotkinju i potom odlučila prenamijeniti postojeću tvrtku u knjigovodstveni servis. Osim toga, još je i ranije počela ulagati u svoja znanja u tom smjeru tako da je radila i kao voditeljica projekata, savjetnica i knjigovotkinja u drugim tvrtkama.

''Prilike na tržištu ili vidite, ili ne vidite, odnosno ili uzmete, ili ne uzmete. Preambiciozna sam osoba da bih rekla 'ne' dobroj prilici i stoga sam osnovala knjigovodstveni servis'', objašnjava Laura za SiB.hr.

FOTO: Studio Kadar

Do danas je okupila tim od devet zaposlenica i dvije studentice s kojima izvrsno posluje, i to prema europskim standardima. Tako u svojemu poduzeću njeguje fluidno radno vrijeme, dok im je petak slobodan dan.

''Vođenje knjigovodstvenog servisa nije ništa bitno drugačije od bilo kojeg drugog posla u poduzetništvu. Riječ je o radu s ljudima koji imaju odgovornost i zadatke i kada svatko od njih zna što treba raditi, onda tu nema problema. Također, vrlo je bitna i otvorena komunikacija'', ističe poduzetnica koju čak ni rak dojke koji je dobila prije dvije godine, a koji je uspješno prevladala nije spriječio u rastu njezina poslovanja.

FOTO: Privatna arhiva

Gergelj: ''Želim kreirati najveći knjigovodstveni servis u Europi''

Štoviše, upravo se u posljednje vrijeme Laura želi orijentirati prema tzv. franšiznom knjigovodstvu usmjerenom prema radu s inozemnim klijentima te obilježenom sigurnošću i odgovornošću. U tom se kontekstu njezino poduzeće izdvaja po tome što, primjerice, već sada surađuje s Mađarima, dok su njegovi zaposlenici aktivni govornici više jezika.

''Dobro sam razmislila o tome što želim i koji mi je san, a to je kreiranje vodećeg europskog knjigovodstvenog servisa. Međutim, idemo prvo osvojiti Hrvatsku, pa ćemo onda Europu'', najavljuje Laura koja je pretprošle godine za svoj rad nagrađena i priznanjem ''Stvaratelji za stoljeća''.

FOTO: Privatna arhiva

Ipak, kao žena u poduzetništvu susretala se s brojnim predrasudama, posebice onda kada je radila kao informatičarka.

''Žene su odgajane da šute i rade, stoga njihove ideje često ne dolaze na prvo mjesto. Znali su me pitati kako to da sam programerka, na što bih im odgovorila da je to isto kao kuhanje. Ipak, kao knjigovotkinja nemam problem s predrasudama jer sam u toj struci poželjna, ali se u menadžmentu, projektiranju, savjetovanju i vođenju poslovanja još uvijek borim'', napominje poduzetnica, pozivajući žene da ponajprije prestanu jedna drugoj biti neprijateljice, a ako im je potrebna podrška, mogu joj se slobodno javiti.

Laurini su hobiji putovanja i vježbanje

Laura je, prije svega, majka dvoje djece koja u slobodno vrijeme trenira i vodi računa o prehrani budući da su kemoterapije bile nužni dio njezinog svakodnevnog života. Također, velika su joj strast i putovanja, pa je tako nedavno obišla nekoliko jadranskih otoka.

FOTO: Privatna arhiva

''Upravo bih to preporučila svim poduzetnicima – opustite se i putujte što češće možete jer to je zaista lijek za dušu. Moje su djelatnice sve pokrile i mogu se pohvaliti da zaista imam predivan tim, a ni od klijenata me u tih šest dana nije nitko zvao, nego su me pustili da odmorim. Kada stvorite takvu atmosferu u tvrtki, onda znate da se isplati biti poduzetnik'', zaključuje Laura.

borna belić
Poduzetnici u SiB Borna Belić: Od bivšeg studenta EFOS-a do direktora osječke IOT tvrtke
Ivana Kuna
Poduzetnici u SiB Ivana Kuna stvorila auru ljepote u središtu Osijeka: Kada se strast i ljubav izmiješaju
ivan grgić
Poduzetnici u SiB Ivan Grgić: Od studentskih poslova, preko osnivanja Barce i agencije, do suradnji sa svjetskim klijentima
Lara Katava
Poduzetnici u SiB Lara Katava multifunkcionalnim kreacijama osvaja tržište i dovodi nove ljude u Osijek
josip čes
Poduzetnici u SiB Josip Čes: Iz Laslova došao pokrenuti pravu stomatološku revoluciju u Osijeku
nataša pralica
Poduzetnici u SiB Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj
vladimir škrobo bajo
Poduzetnici u SiB Vladimir Škrobo Bajo: Pionir baranjskog turizma i osnivač priznatog restorana s tradicionalnim jelima
matea vuković
Poduzetnici u SiB Matea Vuković: Kroz ljepotu i estetiku do regionalne prepoznatljivosti i brojnih priznanja
slaven getoš geba
Poduzetnici u SiB Slaven Getoš Geba: Ljubav prema bicikliranju pretočio u vođenje trgovine i osvajanje prvenstava

Serijal ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja i u međunarodnim krugovima.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!