Lifestyle / Ostalo

Poduzetnici u SiB

Slaven Getoš Geba: Ljubav prema bicikliranju pretočio u vođenje trgovine i osvajanje prvenstava

Slaven Getoš Geba: Ljubav prema bicikliranju pretočio u vođenje trgovine i osvajanje prvenstava
Slaven Getoš Geba

Slaven Getoš Geba poduzetnik je koji je prepoznao Osijek kao grad biciklista te, iz ljubavi prema sportu, osnovao trgovinu koju više od 30 godina kontinuirano obilježavaju stručnost, kvaliteta i tradicija

Nastavljamo sa serijalom krovnog naziva ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' u kojemu svake druge nedjelje donosimo autentičnu priču o pojedinom poduzetniku ili poduzetnici na ovim prostorima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Deveti je naš sugovornik 52-godišnji Osječanin Slaven Getoš Geba, vlasnik Extreme Sporta, jedne od najdugovječnijih trgovina biciklima u gradu na Dravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, Geba je završio Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku, ali oduvijek ga je zanimao isključivo biciklizam. Osim što je volio biciklirati, uz djeda je učio kako se navedena prijevozna sredstva popravljaju te je to rado činio svojim prijateljima.

Od prostora u obiteljskoj kući do velikog poslovnog objekta

Na kraju Domovinskog rata, odnosno 1993. godine Geba je odlučio otvoriti vlastitu trgovinu koja će se baviti prodajom i servisom bicikala. U početku je bila riječ o prostoru u obiteljskoj kući od 40-ak kvadrata, no s vremenom su rasli i proširivali kako objekt, tako i usluge.

''U ponudu smo potom uveli skijašku, tenisku i squash opremu te romobile, što nudimo i danas. Jedno smo vrijeme čak bili i najprodavanija trgovina rolama u Hrvatskoj'', ističe Geba za SiB.hr.

FOTO: Slaven Getoš Geba

U tvrtki je trenutno zaposleno devetero djelatnika, uz uvjet da vole bicikle i bicikliranje. Navedeni je posao, kaže Geba, specifičan i nije ga lako naučiti, nego ga se ponajprije mora voljeti. Međutim, dodaje kako su u njemu pronašli zajedničku svrhu, pa se svi međusobno poštuju i razvijaju poslovanje bez dodatne promocije.

''U početku smo sve radili maltene besplatno, no nakon pandemije koronavirusa i uvođenjem eura nekako je sve došlo na svoje. Treba znati kako je riječ o jednom od najkompleksnijih obrtničkih poslova budući da postoji toliko namjena bicikala te njihovih dijelova i proizvođača, pa treba sve 'pohvatati' i istovremeno shvatiti vrijednost te djelatnosti. Srećom, kupcima sve više dolazi do svijesti da se ne može samo tako namjestiti brzine ili zamijeniti gume, već iza toga stoje neko znanje i tradicija'', pojašnjava poduzetnik.

Geba: ''Stručni smo u svemu što radimo''

S obzirom na sve navedeno, za vođenje takve trgovine i njezin dugoročni opstanak na tržištu izrazito je, tvrdi Geba, važna stručnost, iz čega proizlaze i ostala obilježja koja kupci sve više prepoznaju.

''Kvaliteta, sigurnost, povjerenje, tradicija i ljubav prema tome što radimo – spoj tih karakteristika formula je našeg uspjeha. Osim toga, od početka se nalazimo na istoj lokaciji, po čemu smo također prepoznatljivi, a i uočavamo specifične potrebe Osječana za biciklizmom te u tom smjeru stvaramo ponude'', navodi Geba.

FOTO: Slaven Getoš Geba

Budući da posluju već više od 30 godina, njegovi su se zaposlenici susreli i s različitim zanimljivim situacijama koje su uglavnom vezane uz transport kućnih ljubimaca na biciklu. Posebne košare za prijevoz, primjerice, psa od 20 kilograma kod njih koštaju i do 150 eura, pa ipak nisu toliko tražene.

''Godinama već razmišljam o uvođenju cargo bicikala upravo stoga što se sve više ljudi javlja u želji da na njima prevozi kućne ljubimce, no to još uvijek nije toliko razvijeno kod nas, a i njihove su cijene visoke'', objašnjava poduzetnik.

Ljubav prema biciklizmu kroz utrke i natjecanja

Osim što prodaje i servisira bicikle, Geba je i sam cijeli život profesionalno biciklirao, sudjelujući na različitim europskim, pa i svjetskim natjecanjima. Iza sebe tako broji oko 150 pehara i medalja, među kojima ističe dva zlata na prvenstvu Jugoslavije u BMX-u te nekoliko državnih prvih mjesta koja je osvojio s brdskim biciklom.

''Utrkujem se od kraja 80-ih godina te sam prošao kroz zemlje poput Mađarske, Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Njemačke i Austrije. Unazad nekoliko godina ograničio sam se samo na rekreativnu vožnju gradom, no trebalo mi je dugo da odviknem tijelo od tog nagona za aktivnim bicikliranjem'', napominje Geba.

FOTO: Slaven Getoš Geba

U svemu što čini, najveća su mu podrška roditelji, supruga te sinovi od 13 i 15 godina koje bi također volio jednoga dana uključiti u poslovanje. U tvrtki već i rade Gebin brat Dražen te njegova supruga, kćer i sin, a onima koji tek planiraju otvoriti trgovinu biciklima poručuje kako bi se trebali opskrbiti znanjom, voljom, ali i financijskim sredstvima.

''Potrebni su vam desetci tisuće eura kako biste samo startali s nekom minimalnom ponudom. Osim toga, trebate zaposliti specifične ljude budući da današnji kupci traže cjelodnevno radno vrijeme zbog poslova kojima se bave, a ne možete sami raditi jer morate imati vremena i za odmor. Od ovoga se posla može živjeti i lijepo je, no uživat ćete u njemu jedino ako ga zaista volite'', zaključuje poduzetnik.

borna belić
Poduzetnici u SiB Borna Belić: Od bivšeg studenta EFOS-a do direktora osječke IOT tvrtke
Ivana Kuna
Poduzetnici u SiB Ivana Kuna stvorila auru ljepote u središtu Osijeka: Kada se strast i ljubav izmiješaju
ivan grgić
Poduzetnici u SiB Ivan Grgić: Od studentskih poslova, preko osnivanja Barce i agencije, do suradnji sa svjetskim klijentima
Lara Katava
Poduzetnici u SiB Lara Katava multifunkcionalnim kreacijama osvaja tržište i dovodi nove ljude u Osijek
josip čes
Poduzetnici u SiB Josip Čes: Iz Laslova došao pokrenuti pravu stomatološku revoluciju u Osijeku
nataša pralica
Poduzetnici u SiB Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj
vladimir škrobo bajo
Poduzetnici u SiB Vladimir Škrobo Bajo: Pionir baranjskog turizma i osnivač priznatog restorana s tradicionalnim jelima
matea vuković
Poduzetnici u SiB Matea Vuković: Kroz ljepotu i estetiku do regionalne prepoznatljivosti i brojnih priznanja

Serijal ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Slaven Getoš Geba poduzetnik je koji je prepoznao Osijek kao grad biciklista te, iz ljubavi prema sportu, osnovao trgovinu koju više od 30 godina kontinuirano obilježavaju stručnost, kvaliteta i tradicija.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!