Lifestyle / Ostalo

Poduzetnici u SiB

Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj

Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj
Nataša Pralica

Nataša Pralica je poduzetnica koja je prepoznala internet kao mjesto na kojemu može promovirati svoju ljubav prema slasticama, a time i Slavoniju i Baranju kao područje specifičnih i tradicionalnih okusa

Nastavljamo sa serijalom krovnog imena ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' u kojemu svake druge nedjelje iznosimo jedinstvenu priču o pojedinom poduzetniku ili poduzetnici na ovim prostorima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Šesta je naša sugovornica 43-godišnja Nataša Pralica, Osječanka koja već punih 12 godina dijeli recepte za svoje slastice na svom blogu Natašine slastice i društvenim mrežama. Za sebe tvrdi kako je osoba koja ne može mirno sjediti kod kuće, pa ima dosta godina radnog staža. S obzirom na to da je imala različite životne prilike, završila je školu za prodavača, frizera i slastičara, a pohađala je i tečaj ukrašavanja torti, točnije cvjetova.

Ljubav prema slasticama i rad u struci

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nataša je odmalena voljela s mamom praviti i ukrašavati torte. Tada je, govori, imala i svoju kuharicu za djevojčice. Kao djevojka, često je kolegicama na poslu dijelila recepte i savjete za ukrašavanje, a kasnije se ta cijela priča razvila u nešto više.

''Budući da sam veliki zaljubljenik u sve ono što je vezano uz slastice, imala sam želju vidjeti i iskusiti kako to izgleda u proizvodnji kolača. Taj sam posao radila otprilike dvije godine i jako je lijep, ali istovremeno i naporan, posebice stoga što su mi djeca (danas već dva tinejdžera) bila željna mame. Međutim, drago mi je što sam bila dio te priče jer sam u njihovu proizvodnju i marketing unijela dosta novina'', prisjeća se Nataša za SiB.hr.

Nakon toga, ukazala joj se prilika za suradnjom s Gospodarskim listom, gdje je neko vrijeme bila stručna suradnica i fotografkinja u pripremi njihove kuharice ''Moji čokoladni kolači''. Ubrzo je pokrenula i blog.

Nataša Pralica: ''Blog mi posjeti i do 80 tisuća ljudi dnevno''

Prije 12 godina suprug ju je, taman u vrijeme dok je bila trudna sa kćerkom, potaknuo na otvaranje Natašinih slastica koje danas predstavljaju jedan od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj. Tajna tolikog uspjeha bloga, smatra, krije se u tome da sve što objavi, sama napravi u svojoj kuhinji i to se trudi publici prenijeti na najbolji mogući način.

FOTO: Nataša Pralica

''Dosta mi žena zna javiti da su, gledajući moje recepte, naučile praviti kolače te ih čak i prodaju, što me veoma veseli. Kroz sve te godine znalo je biti recepata kojima nisam bila zadovoljna, pa ih onda nisam ni objavljivala kako nekoga ne bih razočarala. Također, istaknula bih u svemu tome iskrenost i mnogo truda koje prenosim na blog, što je moja publika prepoznala i zato sada imam velike brojke – jer mi se rado vraćaju'', objašnjava Nataša.

Na pitanje kako privući publiku, a istovremeno ostati dosljedan sebi, Nataša odgovara kako je cijeli proces vrlo jednostavan. Bitno je, prije svega, publici ponuditi kvalitetan sadržaj.

''U današnje vrijeme na internetu postoji sve više stranica koje pokušavaju uspjeti uzimajući tuđe fotografije i tekstove, ali publika to prepoznaje i njima je kratak rok. Meni se znalo dogoditi da su mi preuzeli 80 % bloga i čak se počeli predstavljati u moje ime, što je publika prepoznala i prijavila ih'', opisuje Nataša.

FOTO: Natašine slastice

Za praćenje detaljne statistike, kaže, nema mnogo vremena, a i nema potrebe za time. Iako se očekuje kako njezin blog prate udane žene i domaćice različitih godina, javljaju joj se čak i djeca i muškarci. Najviše pratitelja ima iz Hrvatske, a dosta ju prate i ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Njemačke.

''Nedavno me netko pitao koliko pratitelja imam na društvenim mrežama, a ja više nisam ni sigurna u te brojke jer ih ne pratim, već se samo usmjeravam prema objavama. No, evo, mogu reći kako na društvenim mrežama imam više od milijun pratitelja. Blog mi oko Božića dnevno zna imati i po 80 tisuća posjetitelja, zbog čega sam morala uzeti jači server kako bi to izdržao'', smije se Nataša te dodaje kako su joj najčitaniji i najgledaniji recepti za kremaste kolače i torte.

Izdala kuharicu traženu čak i u Australiji

Krajem 2022. godine Nataša je izdala svoju prvu i zasad jedinu kuharicu ''Natašine slastice – birani recepti''. Kuharica je nastala upravo zahvaljujući njezinim pratiteljima koji su ju godinama ispitivali hoće li objaviti recepte u tiskanom obliku.

''Dosta mi je vremena trebalo da shvatim kako bih se mogla upustiti i u tu priču. Budući da se kuharica dugo očekivala, nakon moje prve objave o tome da je puštena u prodaju na webshopu došlo je do pucanja servera zbog velikog broja posjeta. Nakon toga, uslijedilo je tjedan dana spavanja na poslu u Vukovaru jer smo željeli svima što prije isporučiti kuharice kako ih ne bi predugo čekali. Još je i danas veliki interes za njom te sam ju još dva puta dala ponovno tiskati'', priča Nataša.

FOTO: Nataša Pralica

U kuharici se, nastavlja, nalaze pomno birani recepti kako bi svaka domaćica bila zadovoljna. Kada god treba slasticu za neku prigodu, prvo otvori svoju kuharicu budući da zna kako je svaki recept dobitan. Također, pokraj svakog recepta u njoj nalazi se QR kod koji vodi na video pripremu pojedine slastice.

''Najvažnije su mi povratne informacije od kupaca, a vidim da su zadovoljni. Knjiga je bila tražena po cijelom svijetu – nekoliko smo ju puta slali čak i u Australiju'', ponosna je Nataša.

''Odlučila sam raditi samo ono što me ispunjava''

Ova slastičarka nema određene kulinarske uzore, već poštuje svačiji rad, a recepte smišlja samostalno ili ih pak nabavlja preko preporuka pratitelja te iz časopisa i mamine bilježnice koju, čim otvori, osjeti miris kolačića iz djetinjstva. Iako je više puta imala priliku odazvati se na njih, natjecanja i javne nastupe izbjegava, tvrdeći kako uživa u ''svoja četiri zida'' i kako joj je dovoljno to što ima pratitelje na blogu.

''S obzirom na to da veoma volim pripremati slastice i dijeliti recepte s drugima, odlučila sam raditi samo ono što me ispunjava. Imala sam se prilike baviti i drugim poslovima, no oni su me odvlačili od bloga'', napominje Nataša.

Ipak, blog joj je omogućio otvaranje vlastitog obrta za promociju i marketing u Vukovaru koji mnogi povezuju s pečenjem i prodajom kolača, no zapravo nije vezan uz to, već isključivo uz objavu recepata. Uz to, Nataša je ambasador poznate tvrtke za prodaju pripravaka za kolače, a ima i spomenuti webshop na kojemu, između ostaloga, prodaje svoju kuharicu, topere za torte, bilježnice za pisanje recepata i brojne personalizirane proizvode.

''Da, mnogo je tu posla i zato sam sretna što imam dva djelatnika koja mi pomažu u svemu, od kojih je jedan moj suprug. Slobodnog je vremena malo jer, kada dođem s posla, kuham za sutra i vozim djecu na treninge. Trudim se maksimalno posvetiti svojoj 11-godišnjoj kćerki Tijani i 14-godišnjem sinu Siniši'', navodi Nataša.

FOTO: Nataša Pralica

Slavonija i Baranja plodno su tlo za razvoj slastičarske scene

Dodaje kako je na našem području uočila dosta obrta koji se bave proizvodnjom kolača i torti po tradicionalnoj recepturi, traženih na različitim proslavama. Što se tiče slavonske hrane, tu su i braća Tomica i Ivan Đukić.

Nekome tko pak tek želi pokrenuti blog poput njezinog, poručuje kako je pritom potrebno mnogo truda, rada i odricanja, a za zaradu treba proći koja godina, iako je moguća i dobra.

''Drago mi je što mi blogeri koji se bavimo istom tematikom jedni u drugima uopće ne vidimo konkurenciju jer ima prostora za sve i super mi je što se odlično slažemo. Često puta pokušam neke ljude nagovoriti na to da se iskušaju u internet svijetu s bilo kojom tematikom koju vole. Kažem im da budu uporni i iskreni jer se to sve prepozna izvana, ali isto im tako znam reći da budu strpljivi jer treba proći vremena'', savjetuje Nataša.

FOTO: Nataša Pralica

S obzirom na to da se iskušala u proizvodnji i u razgovoru je s kolegicom s drugog radnog mjesta zamalo istovremeno s njom izgovorila kako je taj posao ''robija'', trenutno ne razmišlja u smjeru otvaranja vlastite slastičarnice. Međutim, priprema drugu kuharicu za koju se nada kako će biti dostupna krajem ove godine.

borna belić
Poduzetnici u SiB Borna Belić: Od bivšeg studenta EFOS-a do direktora osječke IOT tvrtke
Ivana Kuna
Poduzetnici u SiB Ivana Kuna stvorila auru ljepote u središtu Osijeka: Kada se strast i ljubav izmiješaju
ivan grgić
Poduzetnici u SiB Ivan Grgić: Od studentskih poslova, preko osnivanja Barce i agencije, do suradnji sa svjetskim klijentima
Lara Katava
Poduzetnici u SiB Lara Katava multifunkcionalnim kreacijama osvaja tržište i dovodi nove ljude u Osijek
josip čes
Poduzetnici u SiB Josip Čes: Iz Laslova došao pokrenuti pravu stomatološku revoluciju u Osijeku

Serijal "Poduzetnici u Slavoniji i Baranji" otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Nataša Pralica je poduzetnica koja je prepoznala internet kao mjesto na kojemu može promovirati svoju ljubav prema slasticama, a time i Slavoniju i Baranju kao područje specifičnih i tradicionalnih okusa.

Za dva tjedna nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!