Lifestyle / Ostalo

Poduzetnici u SiB

Matea Vuković: Kroz ljepotu i estetiku do regionalne prepoznatljivosti i brojnih priznanja

Matea Vuković: Kroz ljepotu i estetiku do regionalne prepoznatljivosti i brojnih priznanja
Matea Vuković

Matea Vuković poduzetnica je koja je samostalno pokrenula svojevrsnu beauty revoluciju u našem gradu te, osvojivši prestižne nagrade na brojnim natjecanjima, dokazala kako se može uspjeti i na ovim prostorima

Na redu je novi članak u okviru serijala krovnog naziva ''Poduzetnici u Slavoniji i Baranji'' u kojemu svake druge nedjelje iznosimo jedinstvenu priču o pojedinom poduzetniku ili poduzetnici na ovim prostorima koji ukazuju na to kako Slavonija i Baranja, unatoč brojnim mišljenjima i predrasudama, postaju sve plodnije tlo za razvoj poduzetničkih i gospodarskih inovacija.

Osma je naša sugovornica 33-godišnja Matea Vuković, Osječanka rođena u Virovitici koja je prije 12 godina u središtu grada na Dravi pokrenula studio Instinkt Beauty.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poduzetnica je već gotovo dvije godine u vlastitom, novom i moderno uređenom prostoru, a strast prema ljepoti i njezi razvijala je odmalena.

Kozmetika i estetika kao interesi od malih nogu

Matea je završila Jezičnu gimnaziju u Osijeku, nakon čega je upisala Marketing na EFOS-u i na drugoj godini studija shvatila kako je ljubav prema kozmetici i estetici jača. U trenutku u kojemu je spoznala kako je svijet ljepote smjer u kojemu se vidi do kraja života, naknadno se prekvalificirala za kozmetičarku.

''Oduvijek sam imala oko za detalje i osjećaj za lijepo, s posebnim naglaskom na ljubav prema prirodnom izgledu. Kreativnost su i raznolikost ono što me najviše privuklo ovom poslu, kao i mogućnost izražavanja kroz boje i oblike, kreirajući estetiku koja, prije svega, čini da se žene bolje osjećaju i ljepše izgledaju'', započinje Matea razgovor za SiB.hr.

FOTO: Đenita Hajdarević

Tako je 2012. godine otvorila spomenuti studio, čije su glavne djelatnosti uljepšavanje lica u vidu 'permanent make-up' tretmana obrva i usana te beauty edukacija. Osim toga, rade se i tretmani oblikovanja i uljepšavanja prirodnih obrva i trepavica te profesionalno šminkanje mineralnim make-upom.

''S obzirom na to da sam umjetnička duša, shvatila sam da moj životni poziv nije biti šef te da jednostavno učinkovitije funkcioniram i napredujem sama. Načela su kojima se vodim u svom radu iskrenost, pouzdanost, perfekcionizam i pozitivna stvaralačka energija. Najljepše je pak u mom poslu kreiranje nečega novoga i jedinstvenoga, a najizazovnije rad s ljudima i njihovim očekivanjima koja ponekad znaju biti nerealna. Kao što je bitno da sam ja kao stručnjak kvalitetno educirana i da znam kako nešto uzročno-posljedično funkcionira, isto je tako važno dobro informirati i educirati klijente o tretmanima kako bi rezultat suradnje bio na obostrano zadovoljstvo'', ističe Matea.

Vuković: ''U poduzetništvu je najbitniji instinkt''

Prema Mateinim riječima, poduzetničke su osobine potrebne za uspješnost poslovanja vizija, istraživanje, planiranje, posvećenost cilju, konzistentnost, pouzdanost i fleksibilnost. Međutim, uz sve nabrojano, bez konstantnog ulaganja u znanje i praktičnog dijela ''brušenja'' vještina, tvrdi Matea, nema ni uspjeha. Među konkurencijom vas pak može izdvojiti kvaliteta.

''Ipak, moram naglasiti i taj 'instinkt' čimbenik koji bih definirala kao smjernicu koja mi pomaže donijeti dobre poslovne odluke te pokreće moju stvaralačku energiju. Nikola Tesla svojevremeno je rekao kako je instinkt ono nešto što nadilazi znanje i to je upravo taj unutarnji osjećaj kojega svi imamo, samo ga treba osluškivati'', savjetuje Matea koja se kao žena u poduzetništvu industrije ljepote nije susretala s konkretnim preprekama, osim financijskog opterećenja državnih nameta kojih ima mnogo kod svih mikro poduzetnika, neovisno o spolu.

FOTO: Đenita Hajdarević

Za Matein profesionalni napredak iznimno je bila važna prošla godina tijekom koje je osvojila brojna priznanja.

''Počela bih od sudjelovanja na međunarodnom kongresu i natjecanju u 'permanent make-upu' naziva World's Croatia na kojemu sam osvojila prvo mjesto u 'microblading' tehnici iscrtavanja obrva, dok krajem ove godine idem na finale svjetskog natjecanja koje će se održati na Cipru, kao predstavnica Hrvatske. Svoju poziciju prvakinje Hrvatske nakon toga dodatno sam učvrstila Wulop Ex-Yu međunarodnim natjecanjem u Beogradu, gdje sam za istu tehniku postala viceprvak Balkana'', priča Matea koja je prošle godine postala i 'demo live speaker' na prestižnim kongresima trajne šminke.

Matea kao biznis žena godine na regionalnoj dodjeli nagrada

Krajem godine, poduzetnica je zavrijedila i prestižno priznanje za biznis ženu godine pod nazivom Business Women Awards 2023. Riječ je o regionalnoj manifestaciji koja se održala u Beogradu te okupila ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života, kao i veliki broj uspješnih poduzetnica iz cijele regije iz različitih područja, a ne samo estetike.

''Izuzetno sam sretna i ponosna na to što je vrijednost, integritet, autentičnost i moj doprinos razvoju beauty industrije prepoznat i van granica Hrvatske. Također, moram reći kako se žensko poduzetništvo u Slavoniji i Baranji općenito razvija u pozitivnom smjeru. Osobno poznajem mnogo žena koje se uspješno bave poduzetništvom na ovim prostorima u svim područjima – neke su ovdje već dugi niz godina, dok su neke tek počele. To su snažne žene koje se bore za svoju egzistenciju i svoje mjesto pod suncem te ne posustaju pred izazovima'', uočava Matea.

FOTO: Matea Vuković

Kada ste poduzetnica, stalno razmišljate o poslu, pa Matea i nema mnogo slobodnog vremena. Ipak, kada ga uspije izdvojiti, putuje, boravi u prirodi, druži se s prijateljima, radi na sebi i odvaja se od društvenih mreža kako bi se napunila svježom energijom.

''Velika su mi podrška roditelji – majka koja je, uz mene, glavni pokretač ove priče te otac koji me uvijek, budući da je i sam bio takvog duha, bodrio u mojim poduzetničkim pothvatima, a koji danas, nažalost, više nije s nama'', kaže Matea.

''Ako imaš kvalitetu i posebnost, možeš živjeti od ovoga posla''

Uz mnogo financijskog ulaganja, ali i obilježja kao što su kvaliteta i posebnost, Matea dodaje kako se od njezina posla u Slavoniji i Baranji može lijepo živjeti. Onima koji tek planiraju otvoriti svoj studio za uljepšavanje savjetuje da to učine isključivo iz ljubavi, a ne materijalne koristi koja dolazi s vremenom.

''Primjećujem kako mnogi često ulaze u ovaj biznis uglavnom zbog mogućnosti dobre zarade, no takav motiv nije dugoročno održiv i često završava neuspjehom. Moje je osobno mišljenje da ne možeš uspjeti u nečemu ako to ne voliš raditi'', smatra Matea.

FOTO: Đenita Hajdarević

Mateini planovi za budućnost uključuju daljnji razvoj u smjeru educiranja te liderstvo u uvođenju noviteta i pružanja vrhunske usluge uljepšavanja na svjetskoj razini, kao što je to činila do sada.

''Imam mnogo konkretnih planova koje još ne bih voljela otkrivati, pa stoga pozivam sve da poprate moj poslovni put za kojega se iskreno nadam da će nekoga inspirirati te mu dati hrabrost za pokretanje vlastitog posla'', zaključuje Matea.

borna belić
Poduzetnici u SiB Borna Belić: Od bivšeg studenta EFOS-a do direktora osječke IOT tvrtke
Ivana Kuna
Poduzetnici u SiB Ivana Kuna stvorila auru ljepote u središtu Osijeka: Kada se strast i ljubav izmiješaju
ivan grgić
Poduzetnici u SiB Ivan Grgić: Od studentskih poslova, preko osnivanja Barce i agencije, do suradnji sa svjetskim klijentima
Lara Katava
Poduzetnici u SiB Lara Katava multifunkcionalnim kreacijama osvaja tržište i dovodi nove ljude u Osijek
josip čes
Poduzetnici u SiB Josip Čes: Iz Laslova došao pokrenuti pravu stomatološku revoluciju u Osijeku
nataša pralica
Poduzetnici u SiB Nataša Pralica: Osječanka s jednim od najposjećenijih slastičarskih blogova u Hrvatskoj
vladimir škrobo bajo
Poduzetnici u SiB Vladimir Škrobo Bajo: Pionir baranjskog turizma i osnivač priznatog restorana s tradicionalnim jelima

Serijal "Poduzetnici u Slavoniji i Baranji" otkriva inspirativne priče poduzetnika koji svojim radom, vizijom i inovacijama doprinose razvoju gospodarstva na ovim prostorima. Matea Vuković poduzetnica je koja je samostalno pokrenula svojevrsnu beauty revoluciju u našem gradu te, osvojivši prestižne nagrade na brojnim natjecanjima, dokazala kako se može uspjeti i na ovim prostorima.

Za nekoliko tjedana nastavljamo predstavljati pojedince čije priče svjedoče o napretku i prosperitetu Slavonije i Baranje u poduzetničkom svijetu. Ako i vi znate za neku poduzetničku priču ili ste sami poduzetnik/ca u Slavoniji i Baranji, javite nam se na e-mail adresu: [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!