SiB Plus / Samo domaće

Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama

Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama
Josip Regović/PIXSELL

Šunka, slanina, mlinci, salata, jagode i kokos namirnice su koje možete iskoristiti ove nedjelje kako biste uživali u pravom blagdanskom ručku

Na Mladi Uskrs brojne će obitelji ponovno jesti šunku, mladi luk i kuhana jaja, no mi vam donosimo ideje kojima možete obogatiti svoj obrok, odnosno ručak, kombinirajući sezonske s tradicionalnim blagdanskim namirnicama.

Predjelo: Šunka s krem sirom

Iako je šunka već sama po sebi izvrsna delicija za ovo doba godine, možete ju začiniti brojnim sastojcima te ju, osim kuhanja, pripremiti i na druge načine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako 200 grama narezane šunke na ploške stavite u pleh tako da pokriva i njegove rubove, a u posebnoj posudi izmiješajte 100 grama majoneze, 100 grama nasjeckane paprike, 100 grama konzerviranih gljiva i tri češnja češnjaka. Dobivenu smjesu začinite solju, paprom i listovima svježeg peršina koju ćete potom ravnomjerno raspodijeliti po šunki.

Na smjesu ponovno dodajte nekoliko komada šunke i još jedan sloj smjese koji ćete pokriti onim ploškama šunke koji su ostali na rubovima tepsije. Sve prekrijte prozirnom folijom i ostavite dva sata u hladnjaku, nakon čega je jelo spremno za posluživanje.

Originalan recept potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Pečena puretina s mlincima

Kako bi Mladi Uskrs imao obilježje blagdana u punom smislu te riječi, neizostavno je napraviti i neko svečanije jelo, pri čemu nećete pogriješiti ako ispečete puretinu s mlincima čiji izvorni recept možete pročitati ovdje.

Željenu količinu puretine začinite vegetom, solju i paprom te potom na sitne komade isjeckajte luk, mrkvu, češnjak i slaninu. Sve stavite u tepsiju u koju ste prethodno dodali ulje i malo vode te ispecite u pećnici. Nakon što je meso gotovo, izvadite ga i ostavite na toplom mjestu.

Za to vrijeme, mlince iskidajte na komadiće, zapurite s kipućom vodom te ostavite pet minuta u poklopljenoj posudi. Višak vode potom odlijte te umiješajte mlince u masnoću i povrće u kojemu se pekla puretina. Pecite ih još otprilike desetak minuta, a potom poslužite uz puretinu i zelenu salatu.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Raffaelo s jagodama

Onima koji su se već ranije zaželjeli navedenih voćki, iako se još uvijek ne prodaju one domaće, donosimo recept za pravi osvježavajući desert koji će ujedno idealno poslužiti kao uvod u nadolazeće toplije dane.

Sjedinite 600 mililitara mlijeka, 80 grama šećera, 25 grama kokosa, 50 grama gustina i jedan vanilin šećer. Sastojke kuhajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusnu kao puding, a potom ih skinite s vatre, dodajte im 80 grama bijele čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi.

čobanac
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
svinjski odrezak
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač

Dobivenu smjesu prebacite u drugu posudu, prekrijte ju prozirnom folijom i ostavite sat vremena u hladnjaku. Za to vrijeme umutite 150 mililitara slatkog vrhnja u koje ćete dodati ohlađenu smjesu, a potom u čaši redajte sloj jagoda, pa sloj kreme, sve dok se ne napuni do vrha.

Slasticu možete dekorirati po želji. Autorica navedenog recepta posula ju je kokosom i stavila raffaelo kuglicu na vrh, nakon čega je desert ohladila na još sat vremena i potom poslužila.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!


Izdvojeno

Reci što misliš!