Vijesti / Osijek

Aktualno s tržnice

Cijene jagoda na tržnici iste kao i prošle godine, no još uvijek nisu domaće

Cijene jagoda na tržnici iste kao i prošle godine, no još uvijek nisu domaće
Mirela Belaj/SiB.hr

Iako jagode na osječkoj tržnici prodaje svega nekoliko OPG-ova, potražnja je za njima sve veća

Unatoč tome što im sezona još uvijek nije službeno započela, na osječkoj se tržnici već naveliko prodaju i kupuju jedne od najomiljenijih proljetnih voćki – jagode. Trenutno je riječ o onima uvoznim iz Grčke, dok bi domaće trebale stići početkom svibnja.

Hoće li se njihove cijene tada povisiti, prodavači još uvijek ne znaju, no zasad su jednake kao i prošle godine, odnosno koštaju tri eura po pakiranju od pola i šest eura po pakiranju od jednog kilograma. Ponovno se kod jednog uzgajivača prodaju po cijeni od 2,5 eura po 500 grama i pet eura po kilogramu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Prije nekoliko su godina početne jagode koštale 30 do 40, dok bi kasnije pojeftinile na 20 do 25 kuna. U trgovačkim će centrima pak poskupjeti kada bude došle neretvanske jagode'', ističe za SiB.hr prodavačica Ivana Šunjić koja je poznata po svojim petrijevačkim jagodama.

aktualno s tržnice
Aktualno s tržnice Osječka tržnica polako poprima proljetne boje i mirise, a evo i koje su namirnice najtraženije

Objašnjava i kako prepoznati razliku između uvozne i domaće jagode. Prije svega, na tržnici se do početka svibnja prodaju jagode približno jednakog oblika i ambalaže, dok kod domaćih to nije slučaj.

''Zanimljivo je kako se uvozne jagode beru poluzelene, odnosno uhvatite ih i otkinete, dok one domaće, kako bi bile što ukusnije kupcu, berete zrele i hvatate za peteljku. U svakom slučaju, domaća jagoda ima, a uvozna nema peteljku i tako ćete ih najlakše prepoznati'', navodi Šunjić.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Iako jagode na osječkoj tržnici prodaje svega nekoliko OPG-ova, potražnja je za njima sve veća. Sezona im traje do sredine lipnja, no mnogi će ih, s obzirom na zainteresiranost mušterija i hladnjače u kojima ih mogu čuvati, prodavati i duže.

tržnica
Omiljena lokacija Osječana Osječka tržnica vodeća je u broju OPG-ova u RH: Surađuje s više od 400 poslovnih partnera, a planira i nove projekte

Požurite, stoga, i vi po svoju porciju ovih ukusnih voćki na tržnicu ili pak pričekajte svibanj kako biste pribavili njihovu domaću verziju.


Izdvojeno

Reci što misliš!