SiB Plus / Samo domaće

Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač

Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač
Pixabay/Ilustracija

Ovaj nedjeljni ručak donosi vam najbolje od tradicionalnih jela s dodatkom neočekivanih sastojaka koji će vas iznenaditi i oduševiti

Nedjeljni ručak koji predlažemo za ovaj vikend kombinira tradicionalne slavonske okuse sa sezonskim namirnicama, pružajući savršenu ravnotežu između uobičajenog i inovativnog.

Predjelo: Salata od celera

Prije svega, za predjelo predlažemo jednostavnu i istovremeno osvježavajuću salatu od celera koja se može poslužiti s klasičnim sendvičima ili pak u prerezanoj rajčici kao pravi uvod u nadolazeće proljetne dane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Korijen celera oguli se, opere, izreže na četiri dijela i potom kuha otprilike pola sata, samostalno ili u juhi. U međuvremenu, očisti se i sitno isjecka češnjak. Ohlađeni celer potom se izreže na kockice te se u njega dodaju češnjak, začini, ulje te ocat ili limun. Radi boljeg okusa, u salatu se može dodati i sitno isjeckani svježi peršin.

Za više informacija, pogledajte izvorni recept.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Svinjski odresci s pečenim krumpirom

Naravno, navedena salata može biti i dodatak glavnom jelu, a to su provjereno dobri svinjski odresci s pečenim krumpirom.

Odreske je, prije svega, potrebno dobro posoliti i popapriti s obje strane, a potom ih pržiti na ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Nakon toga, stavljaju se u prethodno zagrijanu pećnicu i peku oko 20 do 25 minuta.

sarma
Tradicionalna kuhinja Kiseli kupus, čoravi paprikaš, knedle i posni obroci: Pogledajte kako su se hranili naši stari

Prateći prilog svinjskim odrescima svakako je pečeni krumpir koji će idealno upotpuniti meso svojom kremastom unutrašnjošću i hrskavom korom. U većoj posudi treba pomiješati oguljeni, oprani i izrezani krumpir, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, origano, sol i papar. Krumpir se potom peče u zagrijanoj pećnici također oko pola sata, odnosno dok ne postane zlatno smeđ i hrskav.

Po želji, navedeno je jelo moguće poslužiti uz prethodnu salatu od celera ili pak uz umak po izboru kao što su umak od gljiva ili od vrhnja i senfa. Za ljepši vizualni dojam, svaki se tanjur može ukrasiti svježim biljem ili limunovom kriškom.

FOTO: Pixabay

Desert: Čokoladni kolač s narančom i ciklom

Ova jedinstvena slastica s naizgled neobičnom kombinacijom sastojaka spaja slatku notu čokolade i citrusne naranče s osvježavajućim okusom cikle, stvarajući harmoničan kolač koji će oduševiti vaše nepce.

Nakon što zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva, ciklu je potrebno očistiti, oguliti, narezati na polovice te staviti u manju posudu za pečenje s vodom do pola cikli. Cikle se potom prekriju folijom i peku dok ne omekšaju, što traje otprilike 50 minuta. Nakon pečenja, ciklu treba ostaviti da se ohladi.

Kuhanu je ciklu potrebno naribati do četvrtine šalice, a njezin ostatak rezervirati za sok za kremu. U jednoj se posudi zatim pomiješaju brašno, kakao, sol, prašak za pecivo i soda bikarbona, a u drugoj izmiksaju jaja i šećer. Naribanu ciklu dodajte u tu posudu, skupa s ekstraktom vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. Postupno umiješajte još brašna i ulja.

čobanac
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama

Smjesu treba preliti u pripremljeni kalup i peći 60 do 70 minuta. U međuvremenu, izmiksajte krem sir sa šećerom, sokom od cikle, koricom naranče i soli te dobivenom smjesom premažite ohlađeni biskvit. 

Desert poslužite nakon ručka ili uz poslijepodnevni čaj ili kavu. Po želji, ukrasite ga kriškama naranče.

Detaljniji recept potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!


Izdvojeno

Reci što misliš!