SiB Plus / Zdrav život

što jesti

Top 10 namirnica koje će vam smanjiti kolesterol

Top 10 namirnica koje će vam smanjiti kolesterol
Dubravka Petrić/PIXSELL

Avokado, bademi, jabuke, grah, losos, zobene pahuljice, cikla, paprika... samo su neke od namirnica koje bi trebali jesti ako želite smanjiti kolesterol

Kolesteroli su masne tvari koje se nalaze u krvi i mogu dovesti do ateroskleroze, što može dovesti do srčanih bolesti. Srećom, postoje mnoge namirnice koje se mogu jesti kako bi se smanjio kolesterol u krvi. Evo deset najboljih namirnica za smanjivanje kolesterola:

1. Avokado: Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, koje pomažu u smanjenju LDL kolesterola. Osim toga, avokado je izvor vitamina E i K, te je vrlo zdrava namirnica za jesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2. Orašasto voće: Orasi, posebno lješnjaci, bademi i indijski orasi, su izvor omega-3 masnih kiselina, magnezija i vitamina E. Orasi su također bogati prehrambenim vlaknima i pomažu u smanjenju kolesterola u krvi.

3. Povrće: Brokula, cvjetača, kupus i kelj su svi dobri izvori prehrambenog vlakna i pomažu u smanjenju kolesterola u krvi.

4. Voće: Jabuke, grejp, limun, limeta, grejfrut i kivi su sva voća koja sadrže velike količine prehrambenog vlakna, vitamina C i antioksidansa koji pomažu u smanjenju kolesterola u krvi. Također i naranča se preporučuje.

5. Mahunarke: Mahunarke, poput graha, graška, soje, i graška, su izvor bjelančevina i vlakana, koji pomažu u smanjenju kolesterola u krvi.

6. Riba: Ribe poput lososa, skuše, i sardina su izvor omega-3 masnih kiselina, koja pomažu u smanjenju kolesterola u krvi.

7. Cjelovite žitarice: Cjelovite žitarice, poput zobenog brašna, zobenih klica, i quinoa su izvor prehrambenog vlakna i pomažu u smanjenju kolesterola u krvi.

8. Cikla: Cikla je vrlo zdrava namirnica koja se često koristi u kuhanju i sadrži prehrambeno vlakno koje pomaže u smanjenju kolesterola u krvi.

9. Biljna ulja: Biljna ulja, kao što su maslinovo ulje, avokadovo ulje i kokosovo ulje su izvori mononezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u smanjenju LDL kolesterola. Oni također pomažu u povećanju HDL kolesterola, što je "dobri" kolesterol.

10. Paprika: Paprika je dobar izvor vitamina C i antioksidansa, koji pomažu u smanjenju kolesterola u krvi. Osim toga, paprika sadrži i kapsaicin, kemijski spoj koji pomaže u smanjenju kolesterola u krvi.

Uz prehranu, jednako važna je i redovita vježba, odnosno tjelesna aktivnost. Što se više krećete i vježbate, kolesterol će vam biti manji.


Izdvojeno

Reci što misliš!