SiB Plus / Zdrav život

štiti zdravlje

Mladi luk jako je zdrav: Evo zašto bi ga trebali jesti svaki dan

Mladi luk jako je zdrav: Evo zašto bi ga trebali jesti svaki dan
Zeljko Hladika/PIXSELL

Mladi luk snižava kolesterol. Za to je zaslužan njegov zeleni dio

Mladi luk omiljeno je povrće u proljetnim mjesecima mnogima, a dorba stvar je da je i jako zdrav. Ovo su neki razlozi zbog kojih bi mladi luk trebali jesti što češće.

Štiti zdravlje kostiju. Samo jedna stabljika sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za spomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 posto preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 posto preporučene dnevne doze vitamina C.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod muškaraca, to iznosi 16 posto preporučene doze vitamina K i skoro dva posto vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša prehrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se mogućnost razvoja osteoporoze te kosti mogu postati lomljive.

Štiti zdravlje očiju. Tijelu je prijeko potreban vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji receptorima mrežnjače omogućuje upijanje svjetlosti. Osobe čija prehrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu dobiti noćno sljepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 posto dnevnih potreba kod žena i 2,6 posto kod muškaraca.

Mladi luk snižava kolesterol. Za to je zaslužan njegov zeleni dio. Ovo povrće, pomaže i u reguliranju razine šećera.

Mladi luk štiti zdravlje srca. Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna  antioksidativna svojstva. To znači da spomenuti vitamini mogu spriječiti oštećenja staničnog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Prehrana bogata namirnicama s visokim udjelom antioksidansa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Vitamin C, također, može pomoći kod snižavanja visokog krvnog tlaka što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Mladi luk štiti imunitet. Istraživanja pokazuju da je on bogat izvor fitokemikalija koje mogu ojačati imunitet te služe kao dobra prevencija raku.


Izdvojeno

Reci što misliš!