SiB Plus / Samo domaće

pola sata po kilogramu

Kuhana šunka prava je delicija, evo kako je skuhati i što "ubaciti" uz nju

Kuhana šunka prava je delicija, evo kako je skuhati i što
Emica Elveđi/Pixsell

Domaća šunka prava je delicija i jelo koje se spravlja gotovo isključivo za Uskrs

Domaća šunka na uskršnjem stolu delicija je koja se dugi niz godina spravlja u hrvatskih, a posebice slavonskim domovima. No, pravu domaću šunku prije svega treba dobro skuhati kako bi ostala sočna i ukusna.

Marijan Kundačić za svoje je šunke i ostale suhomesnate proizvode dobio brojna priznanja, a za Poljoprivrednu TV podijelio je svoje savjete kako izabrati i skuhati domaću šunku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šunku je prije svega potrebno dobro posoliti solju, nakon 3-4 dana zalijeva se mokrim pacom koji se spravlja u vrućoj vodi od otopine soli, lovorovog lista, bibera u zrnu i bijelog luka. Kad voda zakuha, šunka se kuha dok ne upije mirodije, a nakon toga se dimi i tako čeka konačno kuhanje.

Pred sami Uskrs, šunka se potopi u vodu da bude cijela prekrivena vodom. Samu šunku bolje je kuhati na drvima iako je i plin sve prisutniji u brojnim domovima. Važno je da se sve kuha na laganoj vatri i da lagano krčka. Preporuka je kuhati jedan kilogram pola sata. Šunku je dobro svakih sat vremena i malo okrenuti u kotlenci da ne bude skroz u istom položaju i tako se ona ujednačeno kuha. Ukoliko pak kuhate tzv. industrijsku šunku, njoj će trebati znatno manje vremena budući je ona već termički obrađena.

Kako odabrati veličinu šunke?

Vječna je dilema i kako odabrati šunku dovoljne veličine za obitelj. Tako često šunke ostane i nakon Uskrsa, a Kundačić kaže kako je prednost domaće šunke u odnosu na industrijsku što ona neće izgubiti na kvaliteti.

"Ona će se moći koristiti i kasnije i bit će dobra i u danima pred nama", dodaje Kundačić.

U posljednje vrijeme uz šunku sve se češće u kotlu pak može naći i kulenova seka koja se kuha polusuha i za nju treba znatno manje vremena. Osim seke, zna se tu naći i slanina koja je posebna delicija i "meka kao duša".

 


Izdvojeno

Reci što misliš!