pola sata po kilogramu
Kuhana šunka prava je delicija, evo kako je skuhati i što "ubaciti" uz nju
Domaća šunka prava je delicija i jelo koje se spravlja gotovo isključivo za Uskrs
Domaća šunka na uskršnjem stolu delicija je koja se dugi niz godina spravlja u hrvatskih, a posebice slavonskim domovima. No, pravu domaću šunku prije svega treba dobro skuhati kako bi ostala sočna i ukusna.
Marijan Kundačić za svoje je šunke i ostale suhomesnate proizvode dobio brojna priznanja, a za Poljoprivrednu TV podijelio je svoje savjete kako izabrati i skuhati domaću šunku.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Policija je izašla na mjesto nesretnog događa i obavlja očevid
-
Ono što je najviše odlikuje veseo je lavež kada ugleda svoga vlasnika, a što se i dogodilo čim je ušao u dvorište romske obitelji gdje je kujica pronađena
-
Brže spašavanje života i to iz svih slavonskih županija kao i dijela susjedne BiH
Šunku je prije svega potrebno dobro posoliti solju, nakon 3-4 dana zalijeva se mokrim pacom koji se spravlja u vrućoj vodi od otopine soli, lovorovog lista, bibera u zrnu i bijelog luka. Kad voda zakuha, šunka se kuha dok ne upije mirodije, a nakon toga se dimi i tako čeka konačno kuhanje.
Pred sami Uskrs, šunka se potopi u vodu da bude cijela prekrivena vodom. Samu šunku bolje je kuhati na drvima iako je i plin sve prisutniji u brojnim domovima. Važno je da se sve kuha na laganoj vatri i da lagano krčka. Preporuka je kuhati jedan kilogram pola sata. Šunku je dobro svakih sat vremena i malo okrenuti u kotlenci da ne bude skroz u istom položaju i tako se ona ujednačeno kuha. Ukoliko pak kuhate tzv. industrijsku šunku, njoj će trebati znatno manje vremena budući je ona već termički obrađena.
Kako odabrati veličinu šunke?
Vječna je dilema i kako odabrati šunku dovoljne veličine za obitelj. Tako često šunke ostane i nakon Uskrsa, a Kundačić kaže kako je prednost domaće šunke u odnosu na industrijsku što ona neće izgubiti na kvaliteti.
"Ona će se moći koristiti i kasnije i bit će dobra i u danima pred nama", dodaje Kundačić.
U posljednje vrijeme uz šunku sve se češće u kotlu pak može naći i kulenova seka koja se kuha polusuha i za nju treba znatno manje vremena. Osim seke, zna se tu naći i slanina koja je posebna delicija i "meka kao duša".
Izdvojeno
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
-
Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima
Reci što misliš!