SiB Plus / Samo domaće

Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke

Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke
Pixabay/Ilustracija

Za ovu nedjelju predlažemo vam ručak s pravim sezonskim namirnicama

Na osječku tržnicu ovoga su tjedna stigle nove sezonske namirnice, pa vam mi donosimo recept za nedjeljni ručak koji možete upotpuniti upravo njima te uživati u njihovom raskošnom okusu.

Predjelo: Kajgana sa šparogama

Iako se ovo jelo najčešće jede kao doručak, kajgane sa šparogama idealno mogu poslužiti i kao predjelo budući da je riječ o sezonskim namirnicima bogatim proteinima, vlaknima, folnom kiselinom te vitaminima A, C, E i K.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postoje i različiti načini njihove pripreme, a prema receptu s poveznice, za navedeno će vam jelo biti potrebni vezica šparoga, panceta, dva jaja i pola glavice crvenog luka.

U zagrijanu tavu na maslinovom ulju na nekoliko minuta stavite pržiti luk. Isto to učinite i sa sitno nasjeckanom pancetom, a potom u tavu dodajte izrezane šparoge te ih pecite par minuta, uz lagano miješanje sve vrijeme.

Nakon toga, sastojcima dodajte izmućena, posoljena i popaprena jaja te sve skupa miješajte jednu minutu. Jelo je potom spremno za posluživanje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Teletina s mladim krumpirom

Mladi je krumpir isto tako sezonska namirnica koja se može stavljati u razna jela, pripravljati na brojne načine te kombinirati s različitim vrstama mesa. Mi smo ovoga puta odabrali teletinu, odnosno teleća rebra.

Meso nasolite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme krumpir operite, izrežite na polovice, začinite vegetom te poredajte po dubokoj posudi. U nju prebacite i meso koje ste ponovno posolili i popaprili.

mladi krumpir
nestašica Krumpir poskupljuje, a sve ga je i teže naći. Cijena ide gore i do 15 centi

Na sve stavite ulja i pecite u pećnici 45 minuta na 230 stupnjeva. Nakon toga, okrenite krumpire i meso te ih ponovno stavite peći na isto vrijeme i pod istom temperaturom. Iznova ih okrenite te ostavite u pećnici još pola sata na toplom.

Jelo poslužite uz salatu po želji, a najbolje uz mladi luk i domaće rajčice koje su također ovih dana sve aktualnije. Originalni recept potražite ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Ledene kocke

Iako su ovoga proljeća već u igri domaće jagode, ne možete nikada pogriješiti s ledenim kockama koje predstavljaju pravo osvježenje predstojećim toplim danima.

Za kremu u posudu dodajte sedam žumanjaka, isto toliko žlica šećera i dva vanilin šećera. Sastojke pjenasto izradite i od jedne litre mlijeka ulijte dio. U smjesu potom dodajte devet žlica brašna i sve izradite.

Preostalo mlijeko ulijte u lonac i stavite kuhati. Kada zakuha, sklonite ga s vatre i umiješajte u njega pripremljene sastojke. Smjesu vratite kuhati na laganiju temperaturu, a ako vam je zgodnije, dok se kuha, nastavite ju miksati.

Kremu potom prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

čobanac
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
svinjski odrezak
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač
puretina s mlincima
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama
pohana piletina krumpir ručak
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom

Za biskvit u posudu dodajte sedam bjelanjaka. Kada očvrsnu, postepeno dodavajte sedam žlica šećera i jedan vanilin šećer te miksajte sve dok ne budete vidjeli čvrste rubove.

Sedam žlica brašna pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte ih bjelanjcima te sve sjedinite.

Na masni papir u tepsiji rasporedite smjesu te ju stavite peći na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. Za to vrijeme skuhajte 130 mililitara mlijeka kojime ćete kasnije preliti pečeni biskvit i ostaviti da upije.

božićni kolači
gorki božićni kolači Isplati li se peći kolače? Veliki problem je jedna slatka namirnica: ''Nema ga dovoljno. Nešto se dogodilo, neka gljivica''

S ohlađenog biskvita odvojite papir i prebacite ga na tacnu. Ohlađenu kremu izradite, dodajte joj 250 grama margarina sobne temperature i dobro ju sjedinite. Premažite ju preko biskvita i ostavite u hladnjaku da se stegne.

U posudu dodajte 300 mililitara vrhnja za šlag te ga izradite. Premažite šlag preko kreme i vratite u hladnjak.

Desert dekorirajte po želji, a njegov originalni recept proučite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!


Izdvojeno

Reci što misliš!