Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama

Damir Špehar/PIXSELL

Slaninu s lukom poslužite kao predjelo sa svježim kruhom i sirom, potom za glavno jelo juneći gulaš i domaću palentu te kasnije štrudlu s jabukama

Za predjelo ove nedjelje predlažemo češnjovku, tradicionalnu slavonsku delikatesu koja se pravi od slanine i češnjaka. Ova ukusna i aromatična kombinacija izazvat će oduševljenje vaših ukućana i dodati pravu slavonsku notu vašem nedjeljnom ručku.

Slanina se nareže na tanke šnite ili ploške, a zatim se svaka od njih posipa sitno nasjeckanim češnjakom koji će dati intenzivan okus i miris. Prije posluživanja, češnjovka se lagano ispeče na tavi bez dodavanja ulja dok ne postane hrskava i ne poprimi zlatno smeđu boju.

Ovo jednostavno, ali ukusno predjelo možete poslužiti uz svježi kruh ili sir.

>> 14 razloga zašto trebate jesti slaninu što češće!

Za glavno jelo predlažemo verziju junećeg gulaša koji će zagrijati srca i želuce vaših gostiju. Pripremljen od sočnih komada junetine te bogatog povrća i začina, navedeni obrok pruža autentičan okus slavonske kuhinje.

Junetina se nareže na kockice i dinsta zajedno s lukom, češnjakom, paprikom, mrkvom, rajčicom i začinima, sve dok ne postane mekana i aromatična. Dodatak bijelog ili crnog vina dat će jelu puninu okusa, a naposljetku se, zajedno s ostatkom sastojaka, skuhaju krumpiri, upijajući sve njihove bogate arome.

Poslužite ga uz svježe pečeni kruh ili domaću palentu za potpuni doživljaj slavonske kuhinje.

>> Kiseli kupus, čoravi paprikaš, knedle i posni obroci: Pogledajte kako su se hranili naši stari

Kao desert, nemojte propustiti štrudlu s jabukama, klasični slatki zalogaj koji će zaokružiti vaš nedjeljni ručak. Narezane jabuke, začinjene cimetom i šećerom, umotaju se u hrskavo tijesto, a zatim se peku dok ne postanu mekane i sočne.

Miris deserta koji se peče u pećnici ispunit će vaš dom, stvarajući ugodnu atmosferu i najavljujući slatki završetak obroka. Za dodatni užitak, štrudlu s jabukama poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije.

FOTO: Kristina Stedul Fabac

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari