nestašica

Krumpir poskupljuje, a sve ga je i teže naći. Cijena ide gore i do 15 centi

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Mladi krumpir koji se može naći u prodaji dolazi najčešće iz Egipta i Cipra

Vlada nestašica domaćeg krumpira, a i onog uvoznog sve je manje.

“Nema ga sad. Ja ga nemam već dva mjeseca, nastojimo ga kupovati
gdje ga ima i svjesni smo da nije naš domaći krumpir i jedemo ga
takvog kakav je nažalost”, kaže Sanja iz Nedelišća za
RTL
.

“Ne, ne i ne. Meni je najbolji naš domaći krumpir, nema boljega
od toga”, govori Nada iz Miklaveca.

“Bitno je da je frišak i nije bitno čiji je. Sjećate se da smo
kukali za kineski luk da je gori nego naš, pa dok smo išli na
ispitivanje ispalo da je bolji od našeg i onda što da ja kažem o
uvozu”, govori Ilija iz Čakovca.

Mladi krumpir koji se može naći u prodaji dolazi najčešće iz
Egipta i Cipra.

“To nije mladi krumpir, to je sazrio krumpir. Mladi krumpir ne
može izdržati put i sve te manipulacije. On inače može samo dva
tri dana raznih manipulacija i onda propada. Ima nestabilnu
kožicu i kao takav ne može dugo trajati”, kaže Damir Mesarić,
predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Na domaći mladi krumpir čekat će se još koji tjedan.

“Kaj se tiče naših područja, mladi krumpir možemo očekivati
početkom 7.mjeseca, možda Istra i Dalmacija krenu dva tri tjedna
prije”, kaže Kristijan Mihalic, proizvođač krumpira.

Skladišta domaćih proizvođača gotovo su prazna od početka godine,
a ni budućnost nije optimistična jer je posađeno još manje
krumpira nego lani.

“U Međimurju je pad proizvodnje sada sigurno za 15 posto, za
toliko je manje zasađenoga. To se još ne može točno znati, ali se
vidi na poljima da nije toliko zasađeno krumpira i da ga je
manje”, kaže Mesarić.

Proizvođači su lani prodavali krumpir po 32-35 centi, a
procjenjuje se da bi ovogodišnji krumpir, zbog većih troškove
proizvodnje, mogao biti i za 10-15 centi skuplji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari