gorki božićni kolači

Isplati li se peći kolače? Veliki problem je jedna slatka namirnica: ”Nema ga dovoljno. Nešto se dogodilo, neka gljivica”

Žarko Bašić/PIXSELL

Veći dio građana negoduje zbog visokoih cijena, no ima i onih koji se drže tradicije, pa će na stolu imati bogatu blagdansku trpezu

Blagadni se bliže, a cijene divljaju. Peći kolače ili ne, svatko
odlučuje sam. Jesu li namirnice za izradu omiljenih božićnih
slastica poskupjele – jesu, a na svakome je odluka koliko će
izdvojiti. Veći dio građana negoduje zbog visokoih cijena, no ima
i onih koji se drže tradicije, pa će na stolu imati bogatu
blagdansku trpezu.

“Nešto ćemo peći, a nešto ćemo kupiti”,
kaže Nina iz Zagreba za Danas.hr. Na pitanje jesu li ove godine
sastojci za kolače skupi, Rajf iz
Zagreba kaže da “nisu skupi, nego preskupi” i da su cijene otišle
“katastrofa prema gore”. Kilogram oraha u prosjeku košta deset
eura, iako ga se na istoj tržnici može naći za osam, ali i za 12
eura. Cijena još može rasti, a lani se prodavao i po 100 kuna.
Ipak, orah se slabo prodaje, neovisno je li cijena lanjska ili
ovogodišnja.

“Ja mislim da je još malo prerano, iza 15. se ljudi pripremaju za
Božić, pogotovo za kolače. Neko radi, netko kupuje, kako tko ima.
Čujte, skupo je, sigurno da je skupo”,
ističe Šeki iz Zagreba. Dio građana
ipak, uopće ne gleda na cijenu.

“Po meni je to individualna stvar. Ja poštujem pravi proizvod i
za to treba dati cijenu koja pripada tome”,
napominje Ante iz Zagreba.

Slastičarnice nude veliki izbor božićnih kolača, a za to je
potrebna i veća količina oraha, no njih u Hrvatskoj nema
dovoljno. “O da, velikih problema imamo s orasima. Nešto se
dogodilo, neka gljivica, bolest koja je uništila urod. U cijeloj
državi mislim da više nitko nema. Od oraha ništa, mi smo bili
prisiljeni nešto oraha povući iz Poljske”, objašnjava vlasnica
slastičarnice Rosanda Jelinić.

A oni koji će se odlučiti kupiti božićne slastice isto će morati
izdvojiti fine svote. Pakiranje od jednog kilograma koje se
najčešće kupuje, ove je godine deset posto skuplje nego lani.

“Ponuda se obično sastoji od deset do 12 vrsta kolača, polovica
toga je kremasto rezano – mađarice, medena pita bez čega ne ide,
a naravno idu i išleri, bečki roščići, oni fini božićni kolači”,
ističe Rosanda i dodaje da su nastojali zadržati prošlogodišnju
cijenu, 30 eura za kilogram.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari