Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama

Josip Regović/PIXSELL

Šunka, slanina, mlinci, salata, jagode i kokos namirnice su koje možete iskoristiti ove nedjelje kako biste uživali u pravom blagdanskom ručku

Na Mladi Uskrs brojne će obitelji ponovno jesti
šunku
,
mladi luk
i
kuhana jaja
, no mi vam donosimo ideje kojima možete obogatiti svoj obrok, odnosno ručak, kombinirajući sezonske s tradicionalnim blagdanskim namirnicama.

Predjelo: Šunka s krem sirom

Iako je šunka već sama po sebi izvrsna delicija za ovo doba godine, možete ju začiniti brojnim sastojcima te ju, osim kuhanja, pripremiti i na druge načine.

Tako 200 grama narezane šunke na ploške stavite u pleh tako da pokriva i njegove rubove, a u posebnoj posudi izmiješajte 100 grama majoneze, 100 grama nasjeckane paprike, 100 grama konzerviranih gljiva i tri češnja
češnjaka
. Dobivenu smjesu začinite solju, paprom i listovima svježeg peršina koju ćete potom ravnomjerno raspodijeliti po šunki.

Na smjesu ponovno dodajte nekoliko komada šunke i još jedan sloj smjese koji ćete pokriti onim ploškama šunke koji su ostali na rubovima tepsije. Sve prekrijte prozirnom folijom i ostavite dva sata u hladnjaku, nakon čega je jelo spremno za posluživanje.

Originalan recept potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Pečena puretina s mlincima

Kako bi Mladi Uskrs imao obilježje blagdana u punom smislu te riječi, neizostavno je napraviti i neko svečanije jelo, pri čemu nećete pogriješiti ako ispečete puretinu s mlincima čiji izvorni recept možete pročitati
ovdje
.

Željenu količinu puretine začinite vegetom, solju i paprom te potom na sitne komade isjeckajte luk, mrkvu, češnjak i slaninu. Sve stavite u tepsiju u koju ste prethodno dodali ulje i malo vode te ispecite u pećnici. Nakon što je meso gotovo, izvadite ga i ostavite na toplom mjestu.

Za to vrijeme, mlince iskidajte na komadiće, zapurite s kipućom vodom te ostavite pet minuta u poklopljenoj posudi. Višak vode potom odlijte te umiješajte mlince u masnoću i povrće u kojemu se pekla puretina. Pecite ih još otprilike desetak minuta, a potom poslužite uz puretinu i zelenu salatu.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Raffaelo s jagodama

Onima koji su se već ranije zaželjeli navedenih voćki, iako se još uvijek
ne prodaju one domaće
, donosimo recept za pravi osvježavajući desert koji će ujedno idealno poslužiti kao uvod u nadolazeće toplije dane.

Sjedinite 600 mililitara mlijeka, 80 grama šećera, 25 grama kokosa, 50 grama gustina i jedan vanilin šećer. Sastojke kuhajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusnu kao puding, a potom ih skinite s vatre, dodajte im 80 grama bijele čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač

Dobivenu smjesu prebacite u drugu posudu, prekrijte ju prozirnom folijom i ostavite sat vremena u hladnjaku. Za to vrijeme umutite 150 mililitara slatkog vrhnja u koje ćete dodati ohlađenu smjesu, a potom u čaši redajte sloj jagoda, pa sloj kreme, sve dok se ne napuni do vrha.

Slasticu možete dekorirati po želji. Autorica navedenog recepta posula ju je kokosom i stavila raffaelo kuglicu na vrh, nakon čega je desert ohladila na još sat vremena i potom poslužila.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari