SiB Plus / Samo domaće

Džem od slanine

Džem od slanine

Portal Volim meso donosi nam jedan poprilično zanimljiv recept - džem od slanine i rajčica.

Kako kažu, nemojte se bojati potrošti 20dg slanine jer ono što ćete dobiti je čisto savršenstvo.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne rajčice, npr. volovsko srce. Rajčice ne morate guliti, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele dijelove. Dimljenu mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, osobito mesa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Džem možete mazati na kruh, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znat ćete da mu je mjesto – u svemu!

[blockquote]Priprema:

Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.

Slaninu odložite sa strane na tanjur. Odvadite dvije do tri žlice masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagorjeti.

Na zagrijanoj masnoći od slanine prepržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale začine, poklopite lonac.

Kuhajte na jačoj vatri dok umak ne zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte do 45 minuta. Povremeno promiješajte i pazite da “džem” ne zagori. Tekućina se mora reducirati i džem mora postati gust i ljepljiv.

Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.

U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.[/blockquote]

Izvor: Volim meso

 


Izdvojeno

Reci što misliš!