Lifestyle / Ostalo

„meow“

Baby Lasagna efekt: Konci za heklanje sve traženiji, tabletići i stolnjaci apsolutni su hit

Baby Lasagna efekt: Konci za heklanje sve traženiji, tabletići i stolnjaci apsolutni su hit
SiB.hr

Dobro je poznato i da su Slavonci itekako upućeni u tajne izrade hekleraja, odnosno heklanih stolnjaka, tabletića pa i odjevnih predmeta.

Ako se nešto od nastupa Baby Lasagne na Dori, a posebice na Eurosongu vratilo u modu to je hekleraj ili kako se to naziva u kraju odakle dolazi planetarno popularni Marko Purišić – istarski čentrini. Suvišno je i govoriti koliko se ovih dana govori o heklanim tabletićima koji su činili velik dio scenskog nastupa Baby Lasagne, počevši od bubnjeva, gitare pa i košulje u kojoj se predstavio Europi.

Heklani medvjed suvozač u kamionu

A dobro je poznato i da su Slavonci itekako upućeni u tajne izrade hekleraja, odnosno heklanih stolnjaka, tabletića pa i odjevnih predmeta. Naime, gotovo svaka kuća, bilo u selu ili u gradu nekada je umjesto platnenih ili kakvih drugih tabletića i stolnjaka imala upravo ručno izrađene koncem. Ne čudi stoga što je i u Bagatin Trade prodavaonici posljednjih dana krenula povećana potražnja za koncem za heklanje i to svih boja!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da ćemo, pobijedi li Baby Lasagna, naručivati dodatne količine konca za hekleraj, a koji se, moram reći, dobro prodaje i inače. Zanimljivo je da su mladi zainteresirani za heklanje i vjerojatno uče od starijih članova obitelji. Inače, mi nemamo gotove tabletiće, već kupci mogu nabaviti sve do krajnjeg proizvoda", ispričala nam je voditeljica prodavaonice Sanja Horvat, pokazujući i goblene s motivima mačke, a nema tko ne zna da je upravo mačka kućni ljubimac i zaštitni znak našeg predstavnika za pjesmu Eurovizije.

Inače, u samoj prodavaonici krije se, rekli bismo, i dragulj koji nam je, na upit bi li znala isheklati košulju kakvu je Baby Lasagna imao na nastupu rekla tek: A gdje je problem? Dvadesetogodišnja prodavačica Helena Vekić, rodom iz Miholjačkog Poreča bavi se heklanjem od svoje treće godine, a čime je zarazila i svoga, sedam godina starijeg dečka Domagoja Juričana. Štoviše, Domagoj je vjerojatno jedini vozač kamiona koji na suvozačevome mjestu ima velikog heklanog medvjeda!

Heklanju podučava i dečka

"Nas je i spojila ljubav prema hekleraju. Moja obitelj se time bavi, ali i njegova mama i to nam je naša nabitnija poveznica", kaže nam Helena, ponosno pokazujući ogrlicu koju joj je naheklao upravo Domagoj. I ne samo to, već ga Helena podučava heklanju odjevnih predmeta, ali i raznih poklona koje ona već duže vrijeme dariva dragim osobama umjesto klasičnoga poklona. Konkretno, izrađuje šlingane jastučiće, ogrlice, naušnice pa čak i haljine! Ne čudi stoga da bi, kaže kroz smijeh, košulju kakvu na eurovizijskom nastupu nosi Baby Lasagna, napravila bez pol' muke!

"Repliku njegove košulje nije teško napraviti. Inače, baš sam komentirala nedavno da će vjerojatno mnogi mladi još i više biti zaluđeni heklerajem i smatram da je dobro održati tradiciju. Zanimljivo je da prema mome iskustvu više prihvaćaju heklane odjevne predmete i nakit nego tabletiće i stolnjake", zaključuje Helena, priznajući da joj je, razumljivo, bio san raditi u prodavaonici s koncima, vunom, štrikaćim i pletaćim iglama i sl., i to joj se i ostvarilo! A nema sumnje niti da će, održi li se Eurosong dogodine u Zagrebu, imati pune ruke posla i u heklanju košulja i tabletića koji su, kako možemo vidjeti i na društvenim mrežama, apsolutni hit!

Eksplozija hrvatske baštine

I dok su društvene mreže preplavile fotografije heklanih tabletića na televizorima, mnogi su iz zaborava izvukli upravo ručne radove svojih baka. Neki, bez sumnje, već traže poduke svojih starijih članica obitelji o tajni ovoga zanata koji nije nimalo jednostavan, ali svakako je originalan i poseban. Oni koji žele uživati u ručnom pletenju mogu tijekom svibnja i lipnja u Ogranku Industrijska četvrt Gradske i sveučilišne knjižnice pogledati izložbu ručno pletenih radova autora skupine Pletenje Bosutsko, a koja okuplja zaljubljenike u ručno pletenje u dobi od 7 do 77 godina. Euforija za modnim detaljima Baby Lasagne, bez sumnje, privlači sve generacije za ovim, donedavno zaboravljenim starinskim načinom stvaranja heklanih tabletića, stolnjaka pa i odjevnih predmeta. Hrvatska baština tek će eksplodirati u subotu obistine li se prognoze oko pobjede Baby Lasagne! Do tada reći ćemo samo „meow“ i dakako – Rim Tim Tagi Dim! 


Izdvojeno

Reci što misliš!