Vijesti / Osijek

traži se pritvor

USKOK: Sat Audemars Piguet, put u Dubai i novac kao mito ključni elementi optužnice

USKOK: Sat Audemars Piguet, put u Dubai i novac kao mito ključni elementi optužnice
Davor Javorovic/PIXSELL

USKOK je objavio za što tereti osječke sude i poduzetnike, ali i braću Mamić u aferi koja je potresla hrvatsko pravosuđe


USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. (10. 6. 2021.)

Zvonko Vekić
ispitan u zagrebu Uhićeni osječki sudac porekao sve optužbe

Osnovano se sumnja da je I. okr., prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv IV. i V. okr. i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s  IV. okr. s kojim se nastavio družiti. Pritom je IV. okr., znajući da je I. okr. sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je I. okr. svjestan svega navedenoga uzeo.

zvonko vrban
uhićena tri suca Predsjednik osječkog županijskog suda: Dugo vremena će trebati da povratimo ugled suda

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa. Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca. Osim toga je IV. okr., zajedno s V. okr., ostvario kontakt i s III. okr. u Širokom Brijegu tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

suci
četvero osoba uhićeno Pogledajte snimke privođenja sudaca u Osijeku: Prekrili lica maskama i naočalama

Također je IV. okr., zajedno s V. okr., kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka II. okr. i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine, te je ujedno IV. okr. autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.
 


Izdvojeno

Reci što misliš!