Lifestyle / Ostalo

Ostavila neizbrisiv trag

Život i djelo legendarne Verke: Bila je kraljica knjižničarstva i utemeljiteljica šokačke kulture

Život i djelo legendarne Verke: Bila je kraljica knjižničarstva i utemeljiteljica šokačke kulture
Filozofski fakultet Osijek

S obzirom na pet desetljeća svojega radnoga vijeka, Vera koju su od milja zvali Verka, ima i titulu knjižničarke s trenutno najdužim stažem u Hrvatskoj

Vera Erl, poznata knjižničarka, sveučilišna nastavnica, povjesničarka i etnologinja preminula je u Osijeku u utorak, 23. travnja u dobi od 84 godine.

Rođena je 24. kolovoza 1940. u Drenovcima. Završila je gimnaziju u Vinkovcima te studij Hrvatskoga jezika i književnosti i Povijesti na tadašnjem Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Godine 1989. magistrirala je na poslijediplomskom studiju Hrvatske povijesti u Zagrebu na interdisciplinarnu temu pod nazivom ''Slavonija 1683. – 1848. u zapisima suvremenika (dokumentacijsko-informatička analiza)'' pod mentorstvom prof. dr. sc. Igora Karamana. Stručno je zvanje bibliotekarske savjetnice stekla 1993., a u nastavno zvanje višeg predavača iz informacijskih znanosti izabrana je 1999. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svoj je rad započela još kao 19-godišnjakinja u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, a nastavila ga je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku 1975. godine. Imala je temeljni značaj u pokretanju studija knjižničarstva na Pedagoškom fakultetu u Osijeku te u Vinkovcima i Zadru.

Uz poslove u struci, istaknula se i u kulturnom i povijesnom životu svojega zavičaja. Tako je 2005. godine postala predsjednicom Udruge ''Šokačka grana'' Osijek u kojoj je aktivno promovirala i njegovala tradicijsku baštinu i kulturu Šokaca Slavonije, Baranje i Srijema.

Za svoj je rad, stoga, primila i brojna priznanja, uključujući Orden rada sa srebrnim vijencem, Kukuljevićevu povelju te Nagradu za životno djelo Vukovarsko-srijemske županije za znanost, obrazovanje i knjižničarstvo. Godine 2014. dobila je Grb grada Osijeka za izuzetan doprinos području obrazovanja, a sljedeće godine još dvije nagrade – Povelju Matice hrvatske za dugogodišnju vjernost i osobiti doprinos Matici hrvatskoj i Zlatnu tkanicu Šokačke grane Osijek za ukupno kulturno životno djelo.

S obzirom na pet desetljeća svojega radnoga vijeka, Vera koju su od milja zvali Verka, ima i titulu knjižničarke s trenutno najdužim stažem u Hrvatskoj. Osim toga, autorica je dviju monografija i preko sedamdeset stručno-znanstvenih radova iz područja knjižničarstva, kulturne povijesti, književnosti i šokaštva. Njezin doprinos knjižničarstvu, kulturi i povijesti na prostoru Slavonije i Baranje ostat će neizbrisiv i trajno zapamćen.


Izdvojeno

Reci što misliš!