Vijesti / Osijek

Aktualno s tržnice

Osječka 'pija' u znaku Uskrsa: Gužva na svakom koraku, namirnice se zelene, a cijene su stabilne

Osječka 'pija' u znaku Uskrsa: Gužva na svakom koraku, namirnice se zelene, a cijene su stabilne
Ivica Benić/SiB.hr

Povećanju broja posjetitelja tržnice zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika

Veliki tjedan donosi i gužve na osječkoj tržnici. Namirnice kao što su jaja, šunka, mladi luk i rotkvica prodaju se punom parom, a njihove su cijene, tvrde prodavači, ostale približno iste kao i prošle godine.

Tako vezica mladog luka i rotkvice kod svih prodavača košta jedan, a pakiranje od deset jaja dva eura. Kilogram šunke kod domaćih proizvođača na štandovima košta do 15 eura, dok je u mesnicama ponešto jeftinija – cijena joj iznosi od devet do 13 eura po kilogramu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi sutra pripravili kvalitetan fiš paprikaš, građani na tržnici kupuju i svježe šarane. Cijena kilograma konzumnog šarana tako iznosi 5,20, šarana u odresku 8,50, šarana s glavom i repom 2,10 i dimljenog fileta šarana 12,80 eura. Isti su to, pa čak ponešto i jeftiniji iznosi cijena navedene ribe u odnosu na predbožićno vrijeme.

ŠUNKE,ORASI, MLADI LUK, JAJA... Uskršnja košarica nikad skuplja: Provjerili smo cijene na osječkoj tržnici

Među novitetima ističu se i jagode koje su se odnedavno počele prodavati na osječkoj tržnici. Njihove se cijene, kao i prošle godine, kreću od tri eura po pakiranju od pola i šest eura po pakiranju od jednog kilograma.

Prodavači još ne znaju hoće li ih poskupljivati ili čak pojeftiniti, kako je to bio slučaj tijekom prethodne sezone kada su se do svibnja cijene jagoda spustile za jedan do dva eura.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ipak, prodaja je i dalje slaba u odnosu na prethodna razdoblja, no u ovom je tjednu povećana s obzirom na predstojeće blagdane.

''Najviše se prodaju luk i rotkvica, a ostalo ide u jednakoj količini. U posljednje vrijeme najčešće kupuju obitelji koje su prepoznale kako domaće namirnice mogu koristiti ne samo njihovom, nego i zdravlju njihove djece'', rekla nam je jedna prodavačica.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Povećanju broja posjetitelja tržnice zasigurno doprinosi i Zeleni četvrtak, manifestacija koja uključuje promociju tržnice i njezinih lokalnih prodavača, a kojom se želi potaknuti građane na, prije svega, usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Osječka glavna tržnica uoči Uskrsa 2024. Fotogalerija

''Nekada se događanje održavalo svakoga četvrtka, gdje smo svaki puta promovirali drugog proizvođača. Ostvarivali smo i suradnje sa školama i vrtićima koje bismo voljeli ponovno aktualizirati. Međutim, s vremenom smo stali jer nije htio svatko ići pred kamere, pa smo vrtjeli jedne te iste ljude, no danas je prigoda jer je posljednji dan korizme i započinje Vazmeno trodnevlje'', izjavila je Ivana Davidović, direktorica Tržnice.

Namaz od avokada i humusa na heljdinom kruhu; FOTO: Ivana Davidović

Svi posjetitelji tako imaju priliku na glavnom prolazu tržnice degustirati različite zelene delicije poput smoothija i namaza koji predstavljaju prava mala umjetnička djela, satkana od vještih i vrijednih ruku lokalnih OPG-ovaca te njihovih domaćih namirnica.

aktualno s tržnice
Aktualno s tržnice Osječka tržnica polako poprima proljetne boje i mirise, a evo i koje su namirnice najtraženije

''Želimo naše građane potaknuti na to da se hrane zdravo, ali i pokazati im da osječka tržnica uistinu obiluje bogatom ponudom. Sada kada je došlo toplije vrijeme, rast će nam ujedno i ponuda, a time i potražnja sezonskih sirovina, pa pozivamo sve stanovnike našeg grada na Dravi i šire da nas posjete i podrže proizvodnju naših OPG-ovaca'', zaključuje Davidović.

Smootie od špinata, jogurta, banane, jabuke, meda i chia sjemenki; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Bez obzira na stagnaciju prodaje, osječka tržnica odiše uskrsnim duhom, proljetnim mirisima i šarenilom boja koji ne mogu, a da ne budu primijećeni ne samo od strane posjetitelja, nego i svih prolaznika. Cijene ključnih namirnica poput jaja, šunke, mladog luka i rotkvice ostale su stabilne u odnosu na prošlu godinu, a manifestacije kao što su Zeleni četvrtak svakako privlače veliki broj građana na kupovinu na tržnici u ovom predblagdanskom razdoblju.


Izdvojeno

Reci što misliš!