Događanja / Istaknuta

Uoči 100. obljetnice rođenja

Iz Kniferove riznice: Državni arhiv donosi najzanimljivije crtice iz života velikog umjetnika

Iz Kniferove riznice: Državni arhiv donosi najzanimljivije crtice iz života velikog umjetnika
osijek.hr

Partner je ovoga projekta i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku čiji je ravnatelj Eduard Hudolin istaknuo kako posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti i prve umjetničke radove Julija Knifera koji su sada prvi puta prikazani u javnosti

U Državnom arhivu u Osijeku otvorena je dokumentarna izložba ''Knifer i Osijek'' povodom 100. obljetnice rođenja Julija Knifera, jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara 20. stoljeća i rođenog Osječanina.

Otvorenju su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, izaslanica Ministarstva kulture i medija Ivana Sudić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Turalija, ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku Eduard Hudolin te povjesničar umjetnosti i Kniferov prijatelj i suradnik Zvonko Maković, kao i kći Julija Knifera Ana Knifer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Čestitamo Državnom arhivu koji je zaista predano radio na ovome projektu pune dvije godine kako bi posvetili ovu posebnu izložbu našem uvaženom i počasnom građaninu Grada Osijeka Juliju Kniferu koji je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća u Hrvatskoj i koji je naš Osijek predstavljao po cijelome svijetu. Izložba se odvija pod pokroviteljstvom Grada Osijeka koji je izuzetno ponosan na cijeli opus i rad koji je Knifer ostavio u spomen i u baštinu samom Osijeku, a ono što nam je posebno drago je to što će izložbu otvoriti njegova kćer i što je cijela njegova obitelj, zajedno s unucima, upravo ovdje na ovoj izložbi'', izjavila je zamjenica gradonačelnika Crnković.

julije knifer izložba
100. obljetnica njegova rođenja Julije Knifer bio je svjetski majstor meandarske simbolike, obiteljski čovjek i strastveni ljubitelj nogometa

''Ovo je posve drugačija izložba od izložbi koje smo do sada radili u Državnom arhivu u Osijeku jer je ona složena, ne samo od gradiva u arhivu, nego i od dokumenata i slika iz obiteljske ostavštine obitelji Knifer koje nam je na raspolaganje stavila Ana Knifer. Ovim projektom željeli smo još jednom dati hommage Juliju Kniferu, i to upravo kroz dokumentarnu izložbu kako bismo prikazali njegovih sto godina od rođenja u Osijeku pa sve do današnjih događanja u njegovom rodnom gradu'', zaključio je ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen.

Partner je ovoga projekta i Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku čiji je ravnatelj Eduard Hudolin istaknuo kako posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti i prve umjetničke radove Julija Knifera koji su sada prvi puta prikazani u javnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!