Događanja / Istaknuta

25. kolovoza

Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici: Grožđe je prvo!

Zeleni četvrtak na osječkoj tržnici: Grožđe je prvo!
Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Stiglo je ove godine rano na naše tržnice, a neka ode što kasnije i neka što duže bude na vrhu košarice svježeg, zdravog i domaćeg

Je li posljednji dinosaour uspio ugrabiti koju bobicu grožđa? Ne znamo točno, ali dobro očuvani fosilizirani ostaci grožđa uz ljuske jaja iz kojega se izlegao neki mali dino, govore da je i to moguće. Bilo je to prije čak 65 milijuna godina, puno, puno prije nego li je prvi vinogradar zasadio lozu. A bio je to Noa, kazuje nam Biblija. I ne samo da je prvi vinogradar, već mu je nakon velikog potopa sadnja vinograda bio prvi posao koji je na kopnu obavio.

Grožđe je stoga prvo. Zaplitanje u njegovu lozu traje tisućama godina, a svaki trs i svaku bobicu prate čudesne priče. Mnoge od njih prati zdravica, gozba, radost ili tuga, a svima je dobro znana izreka: u vinu je istina. No, nije grožđe zbog te istine prvo. Prava je istina da je u grožđu zdravlje i neka nam stoga bude prvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grožđe obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Štiti organizam od bakterijskih i virusnih infekcija, podržava imunitet odnosno podržava otpornost organizma i smanjuje rizike od najtežih oboljenja, pomaže sniziti visoki krvni tlak i tzv. loš kolesterol, štiti srce, mozak i živce, koristan je kod dijabetesa (ima nizak GI), pomaže održavati zdrave i snažne kosti, usporava starenje organizma, pomaže kod nesanice.

Stiglo je ove godine rano na naše tržnice, a neka ode što kasnije i neka što duže bude na vrhu košarice svježeg, zdravog i domaćeg.

Priča o grožđu na Zeleni četvrtak stiže iz Mandićevca, poznatog dijela đakovačkog vinogorja, a po dobroj navici oni koji je dođu slušati, moći će i ponešto kušati.


Izdvojeno

Reci što misliš!