Vijesti / Regija

Neznatno poskupljenje

Šaran je i ove godine tražena riba među Osječanima, a evo i njegovih cijena u gradu i okolici

Šaran je i ove godine tražena riba među Osječanima, a evo i njegovih cijena u gradu i okolici
Davor Javorović/PIXSELL

Unatoč neznatnom porastu cijena, ljubitelji ovog specifičnog jela ne odustaju od tradicije, što potvrđuju gužve u ribarnicama i trgovačkim centrima

Kako mnogi smatraju da Božić nije Božić bez pečenog odojka na stolu, tako je i dan prije, odnosno Badnjak gotovo nemoguće zamisliti bez fiša paprikaša.

Navedeno se jelo tradicionalno pravi od riječne ribe, a među Slavoncima najpopularniji je šaran. Cijene mu, govore nam prodavači, nisu mnogo poskupjele u odnosu na prethodnu godinu, a negdje nisu uopće. Također, ne planiraju ih povisivati ni do Božića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako mu u osječkim ribarnicama cijena iznosi 5,20 eura po kilogramu. Istu cijenu drže i ribarnice u Belom Manastiru, Orahovici, Slatini i Požegi.

TRADICIONALNI MENI Što je Badnjak u Slavoniji i Baranji bez fiš paprikaša? Provjerili smo hoće li ribe biti dovoljno

''Prošle smo godine šarana prodavali po cijeni od 39,18 kuna, dok ove sezone košta 5,20 eura po kilogramu, što je isti iznos'', pojašnjava za SiB.hr prodavačica Danijela Andrišek iz Požege.

U pojedinim ribarnicama u Osijeku još je moguće pronaći i iznutrice šarana po cijeni od 1,38 eura po pakiranju od 500 grama i 2,80 eura po kilogramu. Svježi šaran u filetu koštat će vas 13, a dimljeni 16 eura po kilogramu.

FOTO: Damir Špehar/PIXSELL

Da navedene cijene ne sprječavaju kupovinu spomenute ribe i ove godine, dokazuju pune prodavaonice. Prodavači tvrde kako očekuju još i veći odaziv kupaca u predstojećim danima.

''Odjek je mušterija već sada velik. Gužva je abnormalna, kupuje se, a u redu zna biti i po 30 ljudi'', govori nam prodavačica Anita Cingel iz Slatine.

Cijene su šarana slične i u trgovačkim lancima. Tako ćete kilogram svježeg šarana u Konzumu platiti pet eura, a u Kauflandu 90 centi više.

crvena paprika fiš
za početnike Naučite kuhati fiš uz pomoć 'kalkulatora za fiš'

Unatoč neznatnom porastu cijena, ljubitelji ovog specifičnog jela ne odustaju od tradicije, što potvrđuju gužve u ribarnicama i trgovačkim centrima. Cijene šarana, koje su ostale stabilne ili se tek blago povisile, ni ove godine vidljivo neće omesti ljude u uživanju u omiljenom fiš paprikašu, čime se tradicija i gastronomska ljubav isprepliću i obogaćuju blagdanski duh.


Izdvojeno

Reci što misliš!