Vijesti / Osijek

Policijsko izvješće

Lani izdano više od tisuću dozvola za oružje, a najviše je bilo krađa i računalnih prijevara

Lani izdano više od tisuću dozvola za oružje, a najviše je bilo krađa i računalnih prijevara
Ilustracija/Pixabay

Tijekom 2023. godine PU osječko-baranjska zabilježila je ukupno 4.735 kaznenih djela, što je za 5,4 % manje u odnosu na 2022. godinu, kada ih je bilo evidentirano 5.005

PU osječko-baranjska tijekom protekle je, odnosno 2023. godine evidentirala 2.296 kaznenih djela iz općeg kriminaliteta na području Osječko-baranjske županije, a analiza pokazuje značajne trendove u različitim kategorijama.

Najčešća vrsta kaznenih djela bila su ona protiv imovine, čiji je broj iznosio 1.142. Unutar te kategorije, dominirale su krađe s brojem od 456, dok je broj teških krađa iznosio 386. Ukupna je razriješenost navedenih slučajeva blizu 50 %.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, posebno je važno istaknuti podatke o razbojništvima kojih je bilo ukupno devet, a gotovo se 90 % njih razriješilo. Također, svih deset razbojničkih krađa evidentirane su i razriješene sa stopostotnom učinkovitošću.

čišćenje čistačica ribanje
privedena 61-godišnjakinja Osječanin platio ženu da mu čisti stan, ona ga pokrala

Kada je riječ o kaznenim djelima protiv života i tijela, evidentirano je njih ukupno 193. Najveći se broj odnosio na tjelesne (99) te na teške tjelesne ozljede (74). Među najtežim djelima ubrojano je jedno ubojstvo i osam njih u pokušaju, pri čemu su svi razriješeni.

Organizirani kriminal u prethodnoj se godini odnosio na 61 evidentirano kazneno djelo, s najviše slučajeva izrade te nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari (26), nedozvoljene trgovine (20) te iznude (15). Ukupna je razriješenost u toj domeni nešto veća od 85 %.

Zlouporaba droga zabilježena je 229 puta, među kojima je potrebno izdvojiti njezinu neovlaštenu proizvodnju i prometovanje (178), omogućavanje njezina trošenja (50) te neovlaštenu proizvodnju i prometovanje tvarima zabranjenim u sportu (1). Gotovo je stopostotna razriješenost svih navedenih slučajeva.

Zaplijenjen duhan u vrijednosti od preko pola milijuna kuna
ORGANIZIRANI KRIMINAL USKOK u Osijeku optužio osamnaestoricu za šverc gotovo 16 tona duhana

U domeni gospodarskog kriminaliteta zabilježeno je 756 kaznenih djela. Najviše su se istaknula krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava (491), zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju (174), pronevjere (32), zlouporaba položaja i ovlasti (20) te utaje poreza ili carine (15). Razriješenost i tih je djela također gotovo stopostotna.

Na području kibernetičkih kaznenih djela evidentirano je 143 slučaja, pri čemu je, pretpostavljeno, dominirala računalna prijevara (110). Razriješenost u toj domeni malo je veća od 40 %.

CYBER KRIMINAL Snježana karticom kupovala online kad ono: '‘Ukucam brojeve, zazvoni telefon… smrzla sam se’'

U konačnici, podatci o nabavi oružja ukazuju na ozbiljan pristup kontroli, s 1.426 podnesenih zahtjeva i 1.039 izdanih odobrenja, naglašavajući važnost sigurnosti u društvu. Naime, nabaviti se, a potom i registrirati može oružje B kategorije, u što uglavnom ulaze različite vrste vatrenog oružja (osim onoga koje ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće i ostale aktivne tvari ili pirotehniku).

Uvjeti su za nabavu oružja položen lovački ispit (ako se nabavlja u svrhu lova ili sporta), starosna dob veća od 21 godine, posjedovanje sigurnog smještaja za čuvanje oružja te neposjedovanje prekršajnih kazni za određena kaznena djela.

romobil
Prema novom zakonu Osječka policija lani je kaznila 236 vozača romobila: Najviše kazni ispisano je u noćnim satima, a evo i zbog čega
Kišan i prohladan siječanjski petak u Osijeku
Pozitivni trendovi Lani 50 posto manje kažnjenih biciklista: Evo koji su najčešći prekršaji i lokacije na kojima ih policija 'lovi'
semafor crveno zebra pješaci
Manje nego 2022. Prošle godine kažnjeno 68 pješaka, neki i za provlačenje ispod rampe na željezničkom prijelazu

Tijekom 2023. godine PU osječko-baranjska zabilježila je ukupno 4.735 kaznenih djela, što je za 5,4 % manje u odnosu na 2022. godinu, kada ih je bilo evidentirano 5.005.

Navedeni statistički podatci pružaju dublji uvid u brojne kriminalne aktivnosti na području Osječko-baranjske županije, istovremeno potičući daljnju analizu i razvoj mjera prevencije kako bi se osigurala sigurnost zajednice.


Izdvojeno

Reci što misliš!