Vijesti / Osijek

Prema novom zakonu

Osječka policija lani je kaznila 236 vozača romobila: Najviše kazni ispisano je u noćnim satima, a evo i zbog čega

Osječka policija lani je kaznila 236 vozača romobila: Najviše kazni ispisano je u noćnim satima, a evo i zbog čega
Igor Soban/PIXSELL

Najčešće su bile kažnjavane osobe muškog spola (193) te osobe u dobi od 18 do 24 godine (123)

Svakodnevno svjedočimo sve većem sudjelovanju različitih vozila s električnim pogonom u prometu poput romobila i monocikala. Budući da sve donedavno takva vozila nisu bila jasno definirana u prometnom zakonodavstvu, njihovi vozači nisu morali ni prekršajno odgovarati prilikom upravljanja njima na cestama.

Međutim, nadopunjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama danas jasno definira sudjelovanje takvih vozila u prometu. Romobili, motocikli, 'segwayevi' i ostala slična vozila dobila su zajednički naziv – osobno prijevozno sredstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o vozilima koje, prema posebnim propisima, ne pripadaju nijednoj drugoj kategoriji. Ona nemaju sjedalo, a radni im obujam motora nije veći od 25 cm³, odnosno trajna im snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW.

električni romobil
rezultati akcije Policija jučer kontrolirala vozače romobila: Deset pijanih, najviše napuhao 23-godišnjak

Osim toga, na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno njihova najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. To uključuje vozila poput onih koja se mogu samostalno uravnotežiti, monocikala s motornim ili električnim pogonom, romobila s motornim ili električnim pogonom i sličnih.

U skladu s time, u 2023. kažnjavale su se osobe koje su prometovale navedenim sredstvima, a koje su počinile određeni prekršaj na području Osijeka i prigradskih naselja. Ipak, u odnosu na pretprošlu godinu, bilo ih je manje. Dok je 2022. bila riječ o 251 počinitelju, prošle ih je godine bilo 236.

Počinitelji navedenih prekršaja mahom su tijekom protekle godine bili kažnjeni za nenošenje zaštitne kacige (151), vožnju pod utjecajem alkohola (77) te nekorištenje biciklističkih staza ili traka (7). Jedna je osoba čak bila kažnjena i zbog odbijanja alkotesta.

Kazna za vožnju bez kacige iznosi 30, a za vožnju pod utjecajem alkohola i van biciklističke staze 60 eura.

Legice i lege u nedjeljnoj šetnji [25.4.2021.]
promjena zakona Vožnja električnim romobilima više neće biti ista: Kazne ako vozite prebrzo, bez kacige, po cesti...

Zanimljivo, najveći je broj prekršaja (84) kod prijevoznika osobnim sredstvima bio zabilježen od ponoći do četiri sata poslije ponoći. Najčešće su bile kažnjavane osobe muškog spola (193) te osobe u dobi od 18 do 24 godine (123), a ulice u kojima se to uglavnom događalo bile su Vukovarska i Trpimirova.

Napomenimo kako je prijevoznike osobnim sredstvima moguće kazniti i zbog ostavljanja svojega vozila bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, i to novčanom kaznom u iznosu koji se kreće u rasponu od 190 do 660 eura.

FOTO: Screenshot/PU osječko-baranjska

Također, vozila poput romobila moraju imati uključeno i svjetlo jer u protivnom će osobe koje njima upravljaju morati platiti kaznu u iznosu od 60 eura.


Izdvojeno

Reci što misliš!