Vijesti / Regija

PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA IZVJEŠTAVA

Četvero djece teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama na biciklima i romobilu

Četvero djece teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama na biciklima i romobilu
Patrik Macek/PIXSELL

"Sigurnost djece u prometu ovisi o odgovornosti kako vozača, tako i roditelja. Roditelji ne smiju zaboraviti da svojim ponašanjem daju primjer djeci. Pozitivan primjer znači podučiti ih pravilima ponašanja u prometu kako bi navike koje će steći primjenjivati cijeli život", poručuje policija

Tijekom vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno 12 prometnih nesreća, od čega 8 prometnih nesreća s materijalnom štetom kao posljedicom  i četiri nesreće s ozlijeđenim osobama.

U subotu, 27. travnja, u Rokovcima, Ulica M.A. Reljkovića, 6-godišnje dijete je na raskrižju, bez vanjskih utjecaja, izgubilo nadzor nad biciklom i palo na kolnik ceste, pritom zadobivši teške tjelesne ozljede.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istoga dana, u Gunji, Graničarska ulica, 12-godišnja i 13-godišnja vozačica upravljale su svojim biciklima (paralelnom vožnjom) na kolniku, kojom prilikom je došlo do međusobnog kontakta navedenih bicikala pri čemu je 13-godišnja vozačica bicikla pala na kolnik i zadobila teške tjelesne ozljede.

Jučer, 28. travnja u Vinkovcima, u raskrižju ulica Marka Marulića i Školska, 10-godišnjak je upravljao osobnim prijevoznim sredstvom - električnim romobilom i pritom se nepropisno kretao kolnikom i bez zaštitne kacige, te na raskrižju nije propustio osobni automobil koji se kretao cestom s prednošću prolaska. Tom prilikom je došlo do naleta osobnog automobila vinkovačkih registracijskih oznaka na romobil. U prometnoj nesreći 11-godišnjak je teže ozlijeđen.

"Sigurnost djece u prometu ovisi o odgovornosti kako vozača, tako i roditelja. Roditelji ne smiju zaboraviti da svojim ponašanjem daju primjer djeci. Pozitivan primjer znači podučiti ih pravilima ponašanja u prometu kako bi navike koje će steći primjenjivati cijeli život.

Podsjećamo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Iznimno, djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, dok druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Ako se dva ili više vozača bicikla ili osobnih prijevoznih sredstva kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga. Za vrijeme vožnje osobnim prijevoznim sredstvom, vozači na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu koja je uredno pričvršćena. Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina, kao i osobe koje se prevoze na biciklu mlađe od 16 godina.

Pozivaju se roditelji na dosljedno poštivanje zakonskih odredbi i nedozvoljavanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom, jer je svaka vožnja biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom po cesti sudjelovanje u prometu, a djeca ne poznaju prometna pravila i prometne propise niti približno u dovoljnoj mjeri za sigurno sudjelovanje u prometu.", upozorava policija.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!