Vijesti / Osijek

kroz cijeli grad

U 2025. podno stadiona Osijeka pa sve do Višnjevca kreće izgradnja produžetka promenade

U 2025. podno stadiona Osijeka pa sve do Višnjevca kreće izgradnja produžetka promenade
Davor Javorović/PIXSELL

Raspisivanje natječaja i početak radova na produžetku promenade očekuje se u 2025. godini

Jedna od najdužih šetnica u Europi, ona koja spaja Donji i Gornji grad u Osijeku pri samoj je finalizaciji. Podsjetimo, krajem ožujka dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je da je završeno projektiranje i ishođenje dozvole za nastavak radova na promenadi, odnosno šetnici prema zapadu, pa smo upitali Hrvatske Vode za više informacija o samome projektu te detaljima oko samoga sadržaja.

Hortikultura, pješačke i biciklističke staze…

"Temeljem idejnog projekta možemo reći da je zahvat podijeljen na tri dionice – Dionica Neptun, Dionica Stadion te Nasip Višnjevac. Dionica Neptun obuhvaća prostor od završetka postojeće obaloutvrde do postojeće rampe za spust čamaca. Na toj je dionici predviđena gradnja obaloutvrde gradskoga tipa do razine srednje grede s pješačkom i biciklističkom stazom, žardinjerama i urbanom opremom, kao na potezu između ZOO vrta i pješačkog mosta", stoji u odgovoru Hrvatskih voda, kao i to da bi između obalutvrde i postojećeg nasipa ostao zeleni pojas u širini od oko 27 metara, kojeg se kroz zasebni projekt planira hortikulturno urediti i obogatiti različitim sadržajima poput terena za sportsku rekreaciju, dječja igrališta i sl.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, Dionica Stadion obuhvaća prostor od postojeće rampe za spust čamaca do vodozahvata „Pampas“ kraj hipodroma. Uzvodno od postojeće rampe za čamce, kažu u Hrvatskim Vodama, ne planira se izgradnja klasične obaloutvrde, već uređenje prostora između nasipa i rijeke drave poput platoa koji se kaskadno spušta prema rijeci Dravi. Također, planirane su i pješačke te biciklističke staze, zeleni pojas, žardinjere i urbana oprema poput klupa za sjedenje, javne rasvjete i koševa za otpatke.

Promenada puna šetača: Zbog lijepog vremena Osječani zaboravili na koronavirus?
Brojne mogućnosti Nedjelja u gradu na Dravi: Donosimo 10 načina na koje ju možete provesti i uživati

Trud i energija se isplatili

„Nasip Višnjevac dionica je od vodozahvata do završetka trase u Višnjevcu gdje se planira oblikovanje i uređenje postojećeg nasipa u duljini od oko 2400 metara“, ističu u Hrvatskim Vodama, kao i to da se planira ublažavanje i zatravljenje pokosa nasipa i proširenje postojeće krune na kojoj bi bile smještene pješačka i biciklistička staza. Također, tu je i zeleni pojas u širini od 2,4 metra, klupe, žardinjere, javna rasvjeta te koševi za otpatke, a sa zaobalne strane nasipa za potrebe održavanja predviđena je servisna cesta", naglašava se u odgovoru Hrvatskih Voda.

Iako su Hrvatske vode poprilično suzdržane u svom odgovoru i više ne spominju dodatne sadržaje koji su se ranije spominjali poput sanjkališta i vodenog trga, napominju kako je projekt u plan za 2025. godinu kada se i predviđa ishođenje građevinske dozvole, raspisivanje natječaja za izvođenje i početak izvođenja radova.

Promenada Donji grad, listopad 2023.
šetnica duža samo u londonu Nastavlja se gradnja promenade prema Višnjevcu i Josipovcu, sve bilo ugroženo zbog staništa plavog leptira

Podsjetimo, dogradonačelnik Vulin ranije je naglasio da je projekt uloženo puno energije, truda, ali i lobiranja unatoč, kako je rekao, opstruiranja projekta zbog staništa plavog leptira. Umjesto olupina, Osijek će tako sada dobiti jedinstvenu šetnicu što je, slikovito rečeno, stoljetni san stanovnika grada na Dravi. Prema istraživanjima, tek London ima dužu šetnicu od osječke koja će konačno na taj način spojiti Donji i Gornji grad na obali rijeke Drave. 


Izdvojeno

Reci što misliš!