Vijesti / Osijek

Manje nego 2022.

Prošle godine kažnjeno 68 pješaka, neki i za provlačenje ispod rampe na željezničkom prijelazu

Prošle godine kažnjeno 68 pješaka, neki i za provlačenje ispod rampe na željezničkom prijelazu
Sanjin Strukić/PIXSELL

Pješaci su najviše prekršaja počinili od osam sati do podneva (39) te od 12 do 16 sati (17) u Ulici Hrvatske Republike i Vukovarskoj ulici

U odnosu na 2022., prošle je godine za prometne prekršaje u Osijeku i prigradskim naseljima bilo kažnjeno manje biciklista i romobilista, a tako i pješaka.

Dok je pretprošle godine bilo kažnjeno 94, u 2023. godini policija je kaznila 68 pješaka. Većinom je bila riječ o prelasku preko crvenog svjetla (55), a zanimljiva je činjenica kako je policija uhvatila njih šestero kako se provlače ispod rampe na željezničkom prijelazu, što se smatra iznimno opasnom radnjom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najčešće su bile kažnjavane osobe muškog spola (44) te one u dobi od 18 do 24 godine (19). Pješaci su najviše prekršaja počinili od osam sati do podneva (39) te od 12 do 16 sati (17) u Ulici Hrvatske Republike i Vukovarskoj ulici.

semafor crveno zebra pješaci
provedene pojačane mjere Policija jučer u prekršaju zatekla 28 pješaka, njih 13 prelazilo je pješački na crveno svjetlo

Napomenimo, novčana kazna za pješake koji prođu kroz crveno svjetlo iznosi 30 eura. Oni koji pak pređu kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza ili šeću njime, ometajući promet, morat će platiti kaznu u iznosu od također 30 eura.

romobil
Prema novom zakonu Osječka policija lani je kaznila 236 vozača romobila: Najviše kazni ispisano je u noćnim satima, a evo i zbog čega
Kišan i prohladan siječanjski petak u Osijeku
Pozitivni trendovi Lani 50 posto manje kažnjenih biciklista: Evo koji su najčešći prekršaji i lokacije na kojima ih policija 'lovi'

Ovi podatci ukazuju na potrebu za dodatnim prometnim obrazovanjem i širenjem svijesti među pješacima kako bi se smanjio broj prekršaja i poboljšala sigurnost u prometnom okruženju u budućnosti.

FOTO: Screenshot/PU osječko-baranjska

U 2023. godini tako je sveukupno počinjeno 500 prometnih prekršaja kod pješaka, biciklista i prijevoznika osobnim sredstvima, što predstavlja 213 prekršaja manje u odnosu na pretprošlu godinu. Čini se kako Osječani i stanovnici prigradskih naselja ipak postaju sve svjesniji opasnosti koje mogu stvoriti za sebe i ostale sudionike u prometu ako se ne budu pridržavali prometnih propisa.


Izdvojeno

Reci što misliš!