Vijesti / Osijek

Pozitivni trendovi

Lani 50 posto manje kažnjenih biciklista: Evo koji su najčešći prekršaji i lokacije na kojima ih policija 'lovi'

Lani 50 posto manje kažnjenih biciklista: Evo koji su najčešći prekršaji i lokacije na kojima ih policija 'lovi'
Davor Javorović/PIXSELL

Biciklisti su uglavnom kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola i nekorištenja biciklističkih staza ili traka

Unatoč svakodnevnim prometnim izazovima, statistika prekršaja u Osijeku i prigradskim naseljima za 2023. godinu otkriva zanimljive pozitivne promjene u ponašanju ne samo romobilista, o kojima smo pisali neki dan, nego i biciklista.

U odnosu na 2022. u kojoj je bila riječ o 366 kažnjenih biciklista, tijekom prošle je godine kažnjeno njih 193, što je za 50 posto manje od pretprošle godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i romobilisti, biciklisti su uglavnom kažnjavani zbog vožnje pod utjecajem alkohola (112) i nekorištenja biciklističkih staza ili traka (49), što je bio slučaj i pretprošle godine. Zanimljivo, nijedan biciklist tijekom 2023. nije bio kažnjen zbog prelaska preko crvenog svjetla, dok je pretprošle godine bila riječ o svega jednom biciklistu.

Legice i lege u šetnji [petak, 8.5.2020.]
Omiljeno prijevozno sredstvo Provjerili smo zašto Osječani toliko bicikliraju: ''Osijek je grad po mjeri biciklista''

Biciklisti su, nadalje, najviše prekršaja počinili u osječkoj Vukovarskoj, Gundulićevoj i Trpimirovoj ulici, a uglavnom je bila riječ o osobama muškog spola (167) te osobama u dobi od 45 do 64 godina (61).

Razdoblje se počinjenja prekršaja kod biciklista kretalo između 12 i 16 sati (47), iako je i veliki broj onih koji su se dogodili između ponoći i četiri sata iza ponoći (41). Najmanje ih je pak zabilježeno između četiri i osam sati ujutro (8).

FOTO: Screenshot/PU osječko-baranjska

Podsjetimo, kazna za vožnju pod utjecajem alkohola, kao i za vožnju izvan biciklističke staze te ugašeno svjetlo iznosi 60 eura. Ako biciklist ne nosi kacigu i reflektirajući prsluk noću ili tijekom smanjene vidljivosti te policija to uoči, moguće da će platiti kaznu u iznosu od 30 eura.


Izdvojeno

Reci što misliš!