Vijesti / Osijek

upitno kupanje i sljedeće godine

Kopika zarasta u korov, uskoro natječaj za gradnju novih bazena

Kopika zarasta u korov, uskoro natječaj za gradnju novih bazena

Bazeni na osječkoj Kopici ostali su prazni ove godine, a tek će se vidjeti hoće li biti spremni za otvorenje i u kojem obimu sljedeće kupališne sezone

Najava potpune rekonstrukcije bazena na Kopici i njezino pretvaranje u svojevrsni vodeni park, izazvala je brojne pozitivne komentare, ali se odmah i pojavila skepsa oko početka radova kao i njihovog dovršetka. To se i pokazalo opravdanim budući radovi nisu započeli, a bazeni polako zarastaju u korov. 

Otvorena osječka Kopika
15 milijuna kuna za dvije faze Kopika potpunom rekonstrukcijom planira postati aqua park

"Izrada projektne dokumentacije je pri završetku, ishođeni su svi potrebni posebni uvjeti i uvjeti priključenja javnopravnih tijela, uključivo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš nadležnog ministarstva, zatraženog prema naputku nadležnog županijskog tijela te slijedi postupak ishođenja Građevinske dozvole. Tender dokumentacija za javnu nabavu je u finalizaciji te se istodobno s ishođenjem akta za građenje namjerava provesti javna nabava za izvođača radova", kaže nam Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog tijela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovome je prethodio temeljiti pregled postojeće konstrukcije bazena, bazenske tehnike i opreme, istražni radovi, uzorkovanja i ispitivanja  koja su pokazala kako je potrebno veliki bazen ukloniti i izgraditi novu bazensku školjku zbog njegove dotrajalosti koja je i u ranijim godinama stvarala probleme Sportskim objektima koji upravljaju ovim objektom.

Otvorena osječka Kopika
temeljita rekonstrukcija Kopika ove godine neće biti otvorena za kupače!

Novi bazen će biti propisanih dimenzija za održavanje plivačkih natjecanja, postojat će mogućnost kasnijeg natkrivanja i što je ključno ugradit će se suvremena bazenska tehnika.

"Istražni su radovi pokazali kako ni privremeno korištenje bazena u sadašnjem stanju - do početka radova prema građevnoj dozvoli za rekonstrukciju, nije moguće ostvariti bez cjelovite zamjene  opreme, uređaja i filtarnice nužne za kondicioniranje i pripremu bazenske vode prema svim higijenskim i zdravstvenim standardima. Ekonomski bi međutim to bilo apsolutno neprihvatljivo jer bi se tako novo ugrađena oprema prilikom rekonstrukcije samih bazena izmještala i/ili devastirala", dodaje Belajdžić i zaključuje kako u navedenim okolnostima nije moguće korištenje bazena.

Podsjetimo, samim projektnim zadatkom zahvat je planiran kroz dvije kalendarske godine, obzirom na kompleksnost zahvata, promjenu zakonske regulative od vremena izgradnje, uvjeta priključenja na komunalnu infrastrukturu i vodotok rijeke Drave, te je, kako kaže Belajdžić, od prvoga dana javnost upoznata kako su ovoga ljeta bazeni isključivo i samo gradilište jer je gradnja proces koji uključuje i projektiranje i sve radnje koje tome prethode, a koje nije bilo moguće provoditi u režimu korištenja. 

"Našu namjeru da po završetku tih istražnih radova, a prije početka građevinskog zahvata, bazeni budu u privremenoj  ili djelomičnoj funkciji nije bilo moguće realizirati iz naprijed opisanih razloga radi apsolutno dotrajale opreme i bazenske tehnike", poručuju u Gradu Osijeku.

Kad će se točno bazeni krenuti u rekonstrukciju i kad se planira završetak radova nije do kraja poznato, ali za nadati se je kako će se slijedeće godine otvoriti barem dio novo uređenog kompleksa bazena.


Izdvojeno

Reci što misliš!