Lifestyle / Ostalo

Brojne mogućnosti

Nedjelja u gradu na Dravi: Donosimo 10 načina na koje ju možete provesti i uživati

Nedjelja u gradu na Dravi: Donosimo 10 načina na koje ju možete provesti i uživati
Ivica Benić/SiB.hr

Proljetne nedjelje u gradu na Dravi vidljivo pružaju brojne mogućnosti za uživanje u prirodnim ljepotama, druženju s najbližima i osobnom rastu

Nedjelja je često dan rezerviran za odmor i opuštanje, a s proljećem dolazi i dodatna doza energije i inspiracije.

Donosimo, stoga, nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti navedeni dan s obzirom na sve toplije vrijeme pred nama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutarnja šetnja prirodom

Iskoristite svježi zrak i proljetno sunce tako da započnete dan šetnjom prirodom, što će vam dati energiju za cijeli dan i osvježiti vaš um. Prošećite parkom, šumom ili jednostavno istražite okolicu svojega kvarta. Srećom, Osijek je grad koji obiluje zelenilom te nudi bezbroj lokacija i mogućnosti za rekreaciju – Promenada, Tvrđa i brojni parkovi u svakom dijelu grada samo su neke od njih. Na vama je samo da izaberete onu koja vam najbolje odgovara u datom trenutku. 

Posjet tržnici ili vrtlarstvo

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi, pa ujedno predstavlja i idealno vrijeme za posjet osječkoj tržnici koja radi i nedjeljom ili, ako ste stariji i volite saditi svježe voće i povrće, za posvetu pak lokalnom vrtlarstvu. Također, na tržnici možete kupiti svježe proljetne namirnice za pripremu ukusnih obroka, ali i iskusiti energiju društvene zajednice i lokalnih proizvođača na jednom mjestu.

zagrebački odrezak odrezak ilustracija
Novi kulinarski recept Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara

Piknik na otvorenom

Ako vam to vrijeme dozvoli, a najavili su da će biti sunčano, organizirajte piknik na otvorenom s prijateljima ili obitelji. Pripremite lagane zalogaje poput sendviča, salata, keksa i voća te se opustite uz dobru hranu i društvo na lokacijama kao što su, primjerice, lijeva obala Drave ili jezero Bajer. Štoviše, navedeni vam događaj može biti odličan uvod u prvi maj koji pak možete provesti na katakombama, uz tradicionalnu podjelu besplatnog graha i gužvare.

Podjela graha na lijevoj obali Drave Fotogalerija

Vježbanje i sportske aktivnosti na otvorenom

Umjesto klasičnog treninga u teretani, iskoristite proljetno vrijeme za vježbanje ili pak razne sportske aktivnosti na otvorenom uz Dravu. Možete trčati, biciklirati, zaigrati badminton ili odbojku ili jednostavno raditi vježbe istezanja i joge u osječkim parkovima ili pak u vlastitom dvorištu.

Legice i lege u šetnji [petak, 8.5.2020.]
Omiljeno prijevozno sredstvo Provjerili smo zašto Osječani toliko bicikliraju: ''Osijek je grad po mjeri biciklista''

Umjetnički izlet

Proljeće često budi kreativnost u nama, stoga iskoristite nedjelju za posjet muzeju, galeriji ili lokalnoj umjetničkoj izložbi. Inspiracija može doći iz različitih oblika umjetnosti te vam može pomoći da osvježite svoje ideje i perspektive. Iako je nedjelja, osječke kulturne institucije kao što su, primjerice, Arheološki muzej rade i na navedeni dan, pa ga nemojte propustiti posjetiti.

Druženje s obitelji i prijateljima

Naravno, nedjelja je neizostavni dan za druženje s najbližima koje često, zbog poslovnih obveza, ne stignemo obaviti preko tjedna. Organizirajte, stoga, obiteljski ručak ili popodnevnu kavu s prijateljima u nekom od obližnjih osječkih kafića (savjetujemo one na Promenadi koji imaju i terasu, uz predivan pogled na Pješački most i rijeku Dravu). Druženje će vam donijeti radost i osjećaj povezanosti, ali vas i odmoriti te pripremiti za predstojeći radni tjedan.

FOTO: Pixabay

Vrijeme za sebe

Ne zaboravite ni izdvojiti vrijeme za sebe i svoje aktivnosti kojima se rado bavite kada ste slobodni. Bilo da je u pitanju čitanje omiljene knjige, crtanje, fotografiranje ili bezbrižno opuštanje uz glazbu ili film, nedjelja predstavlja savršen dan za uživanje u stvarima koje volite.

Pronađite novi hobi

Razmislite također i o otkrivanju novoga hobija koji će osvježiti vaše slobodno vrijeme i potaknuti kreativnost u vama. Možete isprobati nešto potpuno novo poput slikanja, plesa, heklanja ili kuhanja drugačijih jela (npr. onih obroka koje su jeli naši stari), ili se pak posvetiti aktivnostima koje ste oduvijek željeli naučiti. Pronalaženje hobija kojima se do sada niste uopće bavili može biti uzbudljivo putovanje koje će obogatiti vaš život te vam donijeti nova zadovoljstva i izazove, ali i otkriti skrivene talente u vama.

FOTO: Pixabay

Naučite novu vještinu

Otvorite vrata novim znanjima i iskustvima tako što ćete posvetiti vrijeme učenju nečega novoga i usvajanju novih vještina. Bilo da je riječ o stranom jeziku, sviranju glazbenog instrumenta ili programiranju, proces učenja otvorit će vam potpuno nove perspektive i pogled na svijet. Također, naučiti nešto novo nije samo izazov, već i prilika za osobni rast i razvoj, a nedjelja je idealan dan za to budući da se pretpostavlja kako tada imate dosta slobodnog vremena koje možete iskoristiti za nešto korisno. U konačnici, možete istraživati čak i neke povijesne zanimljivosti o gradu Osijeku, za što vam može poslužiti naša rubrika Skidamo prašinu.

Posjetite novo mjesto

U konačnici, ako se želite maknuti od svoje svakodnevne rutine i gradske vreve koja čak i nedjeljom zna biti prisutna u Osijeku, Slavonija i Baranja obiluju prekrasnim mjestima koja možete posjetiti u okviru jednodnevnog izleta. Samo su neka od njih Ilok, Vukovar, Bilje, Kopački rit i brojna sela koja, osim ugostiteljske ponude, nude i bezbrojne prirodne ljepote, i to ne samo nedjeljom, nego svih 365 dana u godini, a u proljeće su one posebno izražene budući da se u tom razdoblju sve budi i cvjeta.

Kopački rit ožujak 2023. Fotogalerija

Proljetne nedjelje u gradu na Dravi vidljivo pružaju brojne mogućnosti za uživanje u prirodnim ljepotama, druženju s najbližima i osobnom rastu. Iskoristite, stoga, navedeni dan da napunite baterije te započnete novi tjedan s osvježenim umom i duhom.


Izdvojeno

Reci što misliš!