Lifestyle / Ostalo

Osječki kvartovi

Lijeva obala: Mirna obiteljska naselja uz Dravu koja odišu zelenilom i sve većom urbanizacijom

Lijeva obala: Mirna obiteljska naselja uz Dravu koja odišu zelenilom i sve većom urbanizacijom
SiB.hr

Navedeno područje pokriva tri naselja – Tvrđavicu, Podravlje i Biljsku cestu koja se sve više urbaniziraju i u koja najviše dolaze živjeti mlade obitelji s djecom

U sklopu serijala ''Osječki kvartovi'' proširujemo priču na prigradska naselja te ćemo predstaviti karakteristike, odnosno prednosti i mane svakog pojedinog osječkog predgrađa. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Prva je na redu Lijeva obala, područje koje pokriva tri naselja – Tvrđavicu, Podravlje i Biljsku cestu. Navedeni se Mjesni odbor sastoji od svega nekoliko ulica, dok ga od Osijeka odijeljuje samo rijeka Drava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tvrđavica i Podravlje naselja su koja su se počela razvijati početkom 18. stoljeća. Podravlje je u početku nosilo naziv Eugenovo selo po vlasniku beljskog vlastelinstva, princu Eugenu Savojskom koji je na navedenom području naseljavao Nijemce. Stariji se stanovnici dobro sjećaju i imena Dörfl.

Slična je situacija bila i u Tvrđavici u kojoj su također kuće gradili Nijemci, a ime je dobila po izgrađenom mostobranu na sjevernoj strani Drave. Naselje se službeno sastoji od svega jedne, odnosno glavne istoimene ulice koja se proteže od Pješačkog mosta do Zoološkog vrta, dok je Podravlje nešto šire. Između njih nalazi se Biljska cesta.

Nakon Drugog svjetskog rata i odlaskom Nijemaca, u Podravlje i Tvrđavicu doseljavaju uglavnom Hrvati i Srbi. Navedena su naselja zadržala seoska obilježja i tijekom 20. stoljeća, posjedujući pašnjake, štale i vrtove koji su opskrbljivali osječke tržnice.

Podravlje na karti; IZVOR: Ervin Biglbauer

Međutim, u svibnju 1965. godine uništila ih je velika poplava. Na Dravi je tada zabilježen rekordni vodostaj od 542 centimetra.

''Selo je izgledalo kao more. Vodena stihija preplavila je bila Zoološki, ulice u Retfali, Tvrđavicu, Biljsku cestu, Bilje... Probijen je bio i nasip željezničke pruge Osijek – Beli Manastir. Naša je kuća među prvima stradala, pa smo sve životinje morali preseliti na Zeleno polje i dom ponovno iz temelja sagraditi'', prisjeća se Franjo (70) koji od rođenja živi u Tvrđavici te i danas tamo ima svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Podravlje pod vodom 1965. godine; IZVOR: Dario Ružić

Nakon poplave, naselja su počela obilovati sa svega nekoliko gostionica, dok kafića i klubova nije ni bilo. Starosjedioci naselja dobro se sjećaju Zelene žabe kod trafostanice u Tvrđavici, kafića Charlieja na Dravskoj obali i amforta u Podravlju koje nije ni nosilo ime, a ispod kojega su se okupljali mještani prije noćnog izlaska u grad. U takvom okruženju odrasle su čak i mlađe generacije.

''Nisu nam trebali kafići i klubovi da bismo se zabavili. Družili smo se na igralištu ili stanici i ništa nam nije nedostajalo'', kaže studentica Ena (24).

Gostionica na mjestu današnjeg Zoo hotela; IZVOR: Dario Ružić

Od 1992. godine Podravlje je sastavni dio Osijeka te se sve više razvija, kao i Tvrđavica. Riječ je o mirnim naseljima za život s oko tisuću stanovnika, a u koja tijekom posljednjih desetak godina doseljavaju i novi, i to uglavnom mlade obitelji s djecom iz Osijeka, ali i okolice.

''Prije nekoliko sam godina kupio kuću u Tvrđavici i nisam požalio. Imamo svoj komad zemlje, uzgajamo svoju hranu, a ako nam što zatreba, zaletimo se automobilom ili električnim romobilom do centra grada, do kojega nam treba maksimalno 15-ak minuta'', opisuje Siniša (48) iz Feričanaca.

Ulaz u Tvrđavicu; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Tako je učinio i Osječanin Robert (41) koji je prvotno živio na Vijencu Ivana Meštrovića. Prije dvije godine odlučio je doseliti u Tvrđavicu koja je njega i njegovu obitelj privukla savršenom lokacijom na rubnom dijelu šume, prirodom, kupalištem Copacabana te neposrednom blizinom plaže na Dravi. Također, oduševio ih je i prekrasan stan u urbanoj vili na placu od 1500 m², s privatnim terenom za basket i velikom sjenicom.

''Drago nam je da se sve više mladih obitelji s djecom doseljava u Tvrđavicu. Samo u našoj vili s tri stana ima šestero djece. Zaista je lokacija koja oduzima dah'', ističe Robert.

Cijena kvadrata nekretnina u navedenim naseljima prosječno iznosi dvije tisuće eura, no to ne čudi s obzirom na ljepotu lokacije pogodnu upravo za obitelji. Uz tri dječja igrališta – kod Zoološkog vrta, u središtu Tvrđavice te u Podravlju, Mjesni odbor sadrži Dječji vrtić ''Bambi'' u Ulici Princa Eugena Savojskog, dok učenici gravitiraju prema Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Gundulićevoj ulici do koje ih autobus vozi izravnom linijom.

Igrališta na Lijevoj obali; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Uz spomenuti Zoološki vrt i kupalište Copacabana, među ostalim sadržajima ističu se Zoo hotel u okviru kojega je i sala, tiskara, Edukacijsko-posjetiteljski centar Podravlje, tzv. 'pauk služba' te dvije male trgovine mješovitom robom – jedna u Podravlju i jedna u Tvrđavici. U Podravlju se nalazi i groblje, dok župljani pripadaju crkvi sv. Mihaela arkanđela, iako se mogu pomoliti i pred Kapelicom Kraljice mira kod kultnih katakombi. Prisutne su i Udruga mladih u Podravlju, u čijoj se blizini nalazi sportski teren te Udruga 4 lista u Tvrđavici koja se bavi terapijskim jahanjem.

Udruga ''4 lista'' Jahanje kao terapija: Korisnici znaju četkati i hraniti konje, a nekada samo uživaju u prirodi

Iako u naseljima i dalje nema mnogo ugostiteljskih objekata, na Biljskoj cesti nalaze se kafić Vrata Baranje i restoran Čarda kod Baranjca. Također, dravsku plažu okružuju i urbani barovi koji rade uglavnom preko ljeta, no u nekima se kava može popiti i tijekom godine.

Kopika, kupanje 9.7.2023. Fotogalerija

Kvalitetno je načinjena i prometna infrastruktura koja omogućuje dobru povezanost s Osijekom – naselja obiluju biciklističkim stazama, do Zoološkog vrta i natrag putnike prevozi kompa, bus do grada vozi svakih sat vremena, a preko Drave protežu se dva cestovna mosta (Pješački i Tuđmanov). U naseljima su izgrađena i dva velika parkinga – jedan kod Zoološkog vrta te jedan kod katakombi i nekadašnjeg amfiteatra.

Biciklistička staza u Podravlju; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Unatoč svemu navedenomu, u naseljima postoje mnoge stavke na kojima je potrebno poraditi. Među njima sugovornici ističu svakodnevno parkiranje vozila na zelenim površinama, nedostatak još jedne kompe koja bi prevozila građane do Donjeg grada, manjak kafića kod također popularnog kupališta kod Želje, nedostatak autobusnih linija do pojedinih osječkih četvrti (gradski autobus vozi isključivo do Gajevog trga) te rijetke dostave hrane, iako su naselja bliža od, primjerice, Zelenog polja ili Višnjevca.

''Dugo se nije radilo na navedenim naseljima i treba nam vremena da bismo sve organizirali. No, idemo korak po korak, uočavajući kako se sama po sebi sve više urbaniziraju'', navodi Marica Čulo, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Osijek – lijeva obala.

Pješački prijelaz u Tvrđavici; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Od već završenih projekata Čulo spominje postavljanje tzv. 'ležećih policajaca' prije ulaza u Tvrđavicu te izgradnju uzdignute plohe na pješačkom prijelazu kod igrališta u istom naselju, čime se povećala prometna sigurnost koja je godinama predstavljala problem tamošnjim stanovnicima. Također, u Tvrđavici se asfaltirala njezina sporedna cesta, dok je Biljska cesta dobila signalizaciju i pješački prijelaz. Prošle je godine obnovljena i Kapelica Kraljice mira, a četiri je milijuna eura uloženo i u obnovu Copacabane.

Bazeni Kopika, srpanj 2022. Fotogalerija

Sigurniji promet Završeni radovi na izgradnji uzdignute plohe i ležećeg policajca u Tvrđavici

''Trenutno smo u procesu energetske obnove Barutane, a projekti su koje još planiramo izgradnja društvenog doma u Tvrđavici (Podravlje već ima svoj prostor za okupljanje u mjesnoj zajednici) te novog Sportsko-rekreacijskog centra Copacabana. Osim toga, u Podravlju bismo izgradili svojevrsnu centralnu kuhinju od otprilike osam tisuća m² u kojoj bi se svakodnevno pripremalo 15 tisuća obroka predškolcima i osnovnoškolcima, ali i ostalim korisnicima na području Osijeka. Zaključno, rekonstruirat ćemo i cestu te sanirati betonsku podlogu na dječjem igralištu u Podravlju'', napominje Čulo.

Dodaje i kako je Programom prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture MO Lijeva obala za 2024. osigurano 22,868 eura, što je povećanje za više od 50 % u odnosu na 2023. godinu u kojoj je bilo osigurano 14,905 eura. U tom kontekstu pohvaljuje suradnju s gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem koja je i započela inicijativu prema projektima energetske obnove Barutane i izgradnje centralne kuhinje upravo na zemljištima MO Lijeva obala.

Koje je najbolje prigradsko naselje za život?

Rezultati
  • Josipovac   6% (24)
  • Višnjevac   24% (95)
  • Cvjetno   8% (32)
  • Brijest   4% (16)
  • Lijeva obala   46% (184)
  • Tenja   8% (33)
  • Klisa   0% (1)
  • Sarvaš   4% (14)
Vrati se na glasanje

U konačnici, u naseljima se održavaju i neke od najvažnijih osječkih manifestacija kao što su, primjerice, Pannonian Challenge i UFO te ostali koncerti na otvorenom. Također, od 2021. godine na navedenim se lokacijama organizira i Advent, a 2016. Mjesni odbor dobio je i svoj dan – 4. listopada, na spomendan sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda.

''Tada se održavaju crkveni god te svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora, uz prigodno polaganje vijenaca kod spomenika i križa poginulim braniteljima na Biljskoj cesti te polaganje vijenaca poginulim braniteljima i sugrađanima kod Kapelice Kraljice mira'', zaključuje Čulo.

Kapelica Kraljice mira; FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Lijeva obala prva je u nizu osječkih prigradskih naselja koje smo obradili u okviru ovoga serijala. Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu naselje u kojemu on živi posebno i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom naselju koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: [email protected] i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Višnjevcu!


Izdvojeno

Reci što misliš!