Lifestyle / Ostalo

Izletnička destinacija

Kopački rit bilježi gotovo 50 tisuća posjeta godišnje, a okreće se i vjerskom turizmu

Kopački rit bilježi gotovo 50 tisuća posjeta godišnje, a okreće se i vjerskom turizmu
Ivica Benić/SiB.hr

U Kopačkom ritu prisutna je i stalna ponuda aktivnosti poput fotosafarija, promatranja ptica i rika jelena koje privlače posjetitelje svih dobnih skupina

U protekloj godini, Park prirode Kopački rit zabilježio je izvanredne rezultate u posjećenosti i prihodima, postavivši rekordni uspjeh koji se nije dogodio od osnivanja Javne ustanove 1997. godine. S preko 49 tisuća posjetitelja, ostvaren je njihov rast u iznosu od gotovo 7 %, kao i dvostruko povećanje prihoda u iznosu većem od 13 % u odnosu na 2022. godinu.

''Određeni smo rast zabilježili i tijekom prva dva mjeseca 2024., stoga vjerujemo u to kako ćemo ove sezone prijeći brojku od 50 tisuća posjetitelja, što se još nikada nije dogodilo. Radimo na tome da Kopački rit postane mjesto predviđeno i za 200 tisuća posjetitelja godišnje, no još moramo vidjeti kako bi to utjecalo na prirodu. Osječko-baranjsku županiju posjeti oko 120 tisuća ljudi po godini, pa i ne možemo očekivati neke velike brojke'', objašnjava za SiB.hr Ivo Bašić, ravnatelj Parka prirode Kopački rit.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna od ključnih aktivnosti koja je pridonijela posjećenosti Kopačkog rita bio je nacionalni projekt ''Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000'' vrijedan 25 milijuna eura koji je obuhvatio sve nacionalne parkove i parkove prirode, pružajući im značajnu opremu, podršku i desetogodišnje planove upravljanja. Projekt ''Naturavita'', čiji su nositelj Hrvatske šume, omogućio je pak značajna ulaganja u razminiranje područja, čime je Kopački rit dobio potvrdu kako u njemu više nema mina.

Kopački rit siječanj 2023.
700 metara zena Šetnica Bijelog lopoča sanirana, a sunce mami posjetitelje u Kopački rit

Tijekom godine, u Kopačkom ritu održavaju se i različita događanja usmjerena ne samo prema zaštiti prirode, nego i prema edukaciji i promociji. Tako se obilježavaju značajni datumi kao što su Svjetski dan vlažnih staništa 2. veljače, Dan Dunava 29. lipnja i Međunarodni dan rijeke Drave 23. rujna. U listopadu ove godine organizirat će se i 13. Simpozij ''Kopački rit – jučer, danas, sutra''.

''Vodimo računa i o tome da pridonesemo zaštiti prirode i sa znanstvenog i stručnog gledišta. Navedeni je simpozij u trajanju dva dana, stoga, međunarodnog i multidisciplinarnog karaktera, obuhvaćajući razne teme – od sporta i rekreacije, preko turizma, pa sve do njegovanja mentalnog zdravlja i rehabilitacije u zaštićenim područjima'', opisuje Bašić.

FOTO: Hrvoje Domazetović

Osim toga, u Kopačkom ritu prisutna je i stalna ponuda aktivnosti poput fotosafarija, promatranja ptica i rika jelena koje privlače posjetitelje svih dobnih skupina, pri čemu gotovo 50 % njih čine pripadnici mlađih generacija, odnosno djeca.

''Sva događanja u Kopačkom ritu osmišljavamo u suradnji s lokalnom zajednicom, uključujući vrtiće i škole, ali i Općinu Bilje te Osječko-baranjsku županiju, što je neophodno u svim našim postupanjima'', govori Bašić.

Kopački rit ožujak 2023. Fotogalerija

Ipak, najznačajnija je atrakcija Kopačkog rita plovidba jezerom Sakadaš, što je prošle godine iskoristilo oko 30 tisuća ljudi. Raste i posjećenost Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš kao možda i najvećeg multimedijalnog objekta takvog tipa u Hrvatskoj. Budući da je 5. svibnja druga godišnjica njegova osnutka, Bašić dodaje kako će se tada posjetiteljima najvjerojatnije omogućiti besplatne ili cjenovno snižene ulaznice.

Kopački rit siječanj 2023. Fotogalerija

''Iako najveći broj posjetitelja bilježimo od kraja travnja do sredine lipnja te od kraja kolovoza do sredine listopada, Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš omogućio nam je to da, neovisno o vremenskim uvjetima, radimo 365 dana u godini jer je riječ o zatvorenom prostoru koji se prostire na dvije tisuće kvadratnih metara'', navodi Bašić.

Brod na Sakadašu; FOTO: Nataša Ciprijanović

S obzirom na blizinu kapelice koja je prošle godine dobila naziv po Ivanu Pavlu II., u Kopački rit uvest će se dodatna stavka – vjerski turizam. Njime će se, vjeruje Bašić, povećati i broj turista, i to ponajprije Poljaka koji kroz Slavoniju putuju do Dalmacije na ljetovanje.

''Otvoreni smo i za održavanje misa, pa čak i vjenčanja koja zasigurno mogu biti još posebnija ako se upriliče u tom predivnom prirodnom okruženju. Upravo stoga želimo ponuditi usluge veće dodane vrijednosti kako bismo smanjili pritisak na prostor, odnosno ostvarili veće prihode s manjim brojem posjetitelja'', dodaje Bašić.

Dvorac Tikveš; FOTO: Nataša Ciprijanović

Kada je riječ o planovima za budućnost, ove će se sezone u Kopačkom ritu provesti projekti vrijedni gotovo 200 tisuća eura. Riječ je o proširenju parkinga ispred prijemnog centra za još dodatnih 40 mjesta, uz postojećih 80, a do kraja godine, u svrhu smanjenja energetskih troškova, postavit će se i dvije solarne elektrane – jedna na Malom Sakadašu od 30, a druga u kompleksu Tikveš od 50 kilovata. U konačnici, planira se obnoviti i dio šetnice koja prolazi kroz Mali Sakadaš, što pripada u redovna održavanja.

''Kopački rit lijep je u svako doba godine te predstavlja mozaik travnjačkog, šumskog i vodenog ekosustava. Također, iznimni je ornitološki rezervat s 292 vrste ptica, među kojima je 80 % svih zabilježenih njihovih vrsta u Hrvatskoj. Imamo i 50 vrsta riba, a posjetiteljske nam se aktivnosti prostiru na manjem dijelu od 20 tisuća hektara. U konačnici, nismo osnovani samo da štitimo prostor, nego i da prikazujemo ljepote, važnost i dobrobiti boravka u prirodi'', zaključuje Bašić.

Poplavljeni Kopački rit Fotogalerija

S kontinuiranim naporima za poboljšanje doživljaja posjetitelja i očuvanje prirodne baštine, Park prirode Kopački rit nastavlja biti baranjski dragulj koji oduševljava ljude svih profila i generacija, ali i predstavljati jednu od kultnih izletničkih destinacija u regiji i šire.


Izdvojeno

Reci što misliš!