SiB Plus / Skidamo Prašinu

Pješački most - ponos Osijeka

Pješački most - ponos Osijeka

Povijest Osijeka obilježili su brojni mostovi, a među njima ističe se veličanstveni most Sulejmana kojeg je nakon više od 120 godina postojanja srušila austro-ugarska vojska. Na njegovo mjesto 300 godina kasnije smjestio se poznati viseći pješački, bijeli ili Most mladosti.

Viseći pješački most izgrađen je 1980. godine i to u svega 3 mjeseca, te je odmah postao simbol grada kao jedini gradski pješački most visok 35m i širok 6m, kao stari gradski mostovi.

a764442cc469d6f6132221bae1127399.jpg

Svojim 200-metarskim lučnim mosnim dijelom vezanim čeličnom užadi za četverodijelne vitke obalne stupove jedinstvena je građevina Osijeka i Hrvatske. Središnjim dijelom podsjeća na Elizabetin most u Budimpešti, a stupovi na Eiffelov toranj u Parizu. Jedan je to od petnaest mostova u povijesti grada, projektiran je u beogradskoj Montgradnji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od izgradnje do Domovinskog rata most je nosio naziv Most mladosti. U vrijeme rata pretrpio je značajna oštećenja, ali nikad nije srušen.

689dc239a6d474b162c655ca0633760c.jpg

Već 1993.g. most je značajno obnovljen. Nova značajnija obnova se dogodila 2007.g., kad je postavljena nova šetna površina (novi asfalt), obnovljeni spojevi ploča, obojana ograda, zamijenjena i popravljena rasvjeta. Tijekom Domovinskog rata most se koristio i kao veza s Baranjom s obzirom da je cestovni most preko rijeke Drave u Osijeku bio srušen.

Posljednih godina na mostu se sve češće mogu pronaći i lokoti koje su zaključali zaljubljeni ne bi li vječno "zotočili" svoju ljubav. Nažalost, most se često koristi i kao podloga za šaranje pa je tako 2012. godine premazan antigrafitnim bojama.

U komentar nam napište što za vas znači pješački mosti ili nam ispričajte neku priču/anegdotu koja vas veže za njega.

"...naša Drava i viseći most koji je mene kao malog podsjećao na Golden Gate iz San Francisca i za kojeg sam se uvijek pitao zašto nije dovoljno prikazan kao naš..."

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!