Vijesti / Regija

radovi pri kraju

Obnovljeni dvorac u Tikvešu vrata posjetiteljiam otvara na jesen

Obnovljeni dvorac u Tikvešu vrata posjetiteljiam otvara na jesen
Dubravka Petrić/PIXSELL

Voditeljica projekta Vesna Hrvojević dodala je kako će za nekoliko mjeseci, na jesen, projekt biti u cijelosti završen te da je 85% potrebnih sredstava osigurano iz fondova Europske unije, a 15% Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike

U radnom posjetu Općini Bilje danas je bio  župan Ivan Anušić. U pratnji općinskog načelnika Željka Cickaja i njihovih suradnika prvo je posjetio kompleks dvoraca Tikveš gdje su u tijeku radovi na obnovi i prenamjeni u Prezentacijsko-edukacijski centar. Potom su obišli energetski obnovljenu Osnovnu školu Lug, uz koju je izgrađena i nova sportska dvorana, te cestu u Bilju koja vodi prema Dječjem vrtiću „Grlica“, što su neki od zajedničkih projekata ove Općine i Županije.

Nakon obilaska kompleksa dvoraca u Tikvešu župan Anušić je naglasio kako se ovaj projekt, vrijedan 61 milijun kuna, financira iz fondova Europske unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je vrlo važan projekt koji ima nastavak priče nakon obnove kad govorimo o turističkoj ponudi ne samo Kopačkog rita i Općine Bilje, već i cijele Osječko-baranjske županije. Dvorci su veliko blago i baština naše Županije za sve koji žele doći, vidjeti i poslušati o prošlosti ovih prostora i samih dvoraca. Obnovom će i Park prirode Kopački rit dobiti niz sadržaja koji će, uz ove dvorce osnažiti svoju ponudu i kvalitetu" rekao je župan te podsjetio kako su u tijeku i obnove dvoraca Eugena Savojskog u Bilju i Dore Pejačević u Našicama.

"Trenutno su u tijeku rekonstrukcije i obnove starih dvoraca, dakle dva dvorca i aneksa dvorca, ali i okoliša koji je također uključen u obnovu. Dvorci će dati dodanu vrijednost Osječko-baranjskoj županiji u smislu jačanja kapaciteta lokalne zajednice, ali i raspoloživosti novim oblicima turizma, poput znanstvenog ili rekreacijsko-zdravstvenog turizma", zaključio je ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović.

Voditeljica ovog projekta Vesna Hrvojević dodala je kako će za nekoliko mjeseci, na jesen, projekt biti u cijelosti završen te da je 85% potrebnih sredstava osigurano iz fondova Europske unije, a 15% Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Paralelno s građevinskim radovima obavlja se i opremanje objekata.

Radovi na uređenju dvorca Tikveš bliže se kraju Fotogalerija

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Roth istaknula je da se jedan od strateških ciljeva Osječko-baranjske županije za razvoj turizma odnosi na obnovu i revitalizaciju dvoraca, kojih ima više na području Županije i na koje smo izuzetno ponosni.

"Nalazimo se na području Parka prirode Kopački rit, posebnog bisera kontinentalnog turizma, a dvorac Tikveš je biser unutar prekrasne delte i parka prirode. Dvorac Tikveš će nakon obnove zasigurno pridonijeti povećanju broja posjetitelja, a zahvaljujući još nekim ulaganjima Parka prirode, kao što su obnova pristaništa i nabava novih električnih izletničkih brodova, turistička ponuda bit će još bogatija", rekla je pročelnica Roth.


Izdvojeno

Reci što misliš!