Vijesti / Regija

očekuje se izlaznost oko 50 posto

Izbori u Đakovu poseban izazov, glasati mogu i osobe u samoizolaciji

Izbori u Đakovu poseban izazov, glasati mogu i osobe u samoizolaciji
Dubravka Petric/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas proceduru vezanu uz glasanje u doba epidemije koronavirusa, a jedno od pitanja bilo je vezano i uz glasanje u Đakovu gdje je iznimno velik broj građana u samoizolaciji

Na području grada Đakova nalazi se 36 glasačkih odbora koji će imati težak posao kad je u pitanju provođenje izbora sljedeće nedjelje. Zasigurno, dio osoba koji su trebali raditi na nekom od biračkih mjesta nalazi se u samoizolaciji, a svi oni koji će raditi, imaju zadatak osigurati glasanje za sve, ili barem većinu onih koji izraze želju iskoristiti svoje biračko pravo.

Trenutno je na području grada Đakova više od 1500 ljudi u samoizolaciji, a od čega dio otpada na maloljetne osobe pa je za pretpostaviti kako je glasanje potrebno osigurati za nešto više od 1000 osoba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako se uzme u obzir 36 izbornih odbora, i više od 1000 osoba u samoizolaciji, naravno da će Državno izborno povjerenstvo pratiti stanje. Mi polazimo od pretpostavke da će svi izraziti želju za glasanje", rekli su u DIP-u.

Kako je rečeno, niti jednim izborima nije se jamčilo svima da će glasati, a s obzirom na situaciju ne može se ni sad svima jamčiti.

"Trebaju se provesti neke dodatne zaštitne aktivnosti da bi se glasalo i pravo na glasanje nije apsolutno i to se tako ne može tvrditi. Birački odbori su instruirani da se pokuša omogućiti svima glasanje, ali da će to biti moguće za svih 100%, to ne možemo tvrditi", dodao je DIP koji niti sam nije imao precizne odgovore na pitanja hoće li kapaciteti biti dostatni za glasanje.

Prema anketama, izlaznost na ove izbore mogla bi biti tek oko 50 posto pa se ipak očekuje kako će svi koji izraze želju, moći glasati.

Svaku osobu koja izrazi želju za glasanje, posjetit će dvije osobe iz biračkog odbora, od čega je jedna predstavnik pozicije i opozicije kako bi se osigurala transparentnost izbora. Za glasanje je potrebno prijaviti se svom biračkom odboru do četvrtka kako bi se odbor na vrijeme organizirao. Prijava je moguća i nakon četvrtka za one koji su samoizolaciji završe nakon tog roka.


Izdvojeno

Reci što misliš!